Informacja prasowa
Łódź, 9 sierpnia 2017 r.
Orientalnie i na słodko – przepis na pyszny letni deser
Za oknami mamy w końcu prawdziwe lato. Słoneczna pogoda oraz wysokie temperatury sprawiają, że częściej mamy ochotę na coś orzeźwiającego, nie tylko w postaci zimnych napojów. W te upalne dni doskonale sprawdzą się domowe desery w wersji na zimno, na przykład z chałwą i owocami.
Kiedy latem mamy ochotę na coś chłodnego i słodkiego jednocześnie, najczęściej sięgamy po lody. Jednak nie tylko one mogą umilić nam czas w upalne dni. Warto dla odmiany przygotować domowe desery na zimno. Z przysmakiem prosto z Bliskiego Wschodu, czyli chałwą w roli głównej, będą wyśmienite!
Mus chałwowy z truskawkami
Składniki:
50 g chałwy waniliowej marki Jasmeen
70 g białej czekolady
400 ml śmietanki kremówki
4 bezy kawowe
150 g truskawek
1 szklanka wody
garść migdałów
Przygotowanie:
W małym garnku, na małym płomieniu podgrzewamy truskawki, które wcześniej rozgniatamy, dodajemy łyżkę wody i mieszamy, aż do uzyskania gęstego sosu. Gotowy sos truskawkowy odstawiamy na bok, aby ostygł. Następnie robimy tzw. kąpiel wodną, czyli wlewamy do garnka wodę, którą doprowadzamy do września, po czym ustawiamy na nim naczynie, do którego dodajemy 100 ml śmietanki i wsypujemy pokrojoną czekoladę. Cały czas mieszając dodajemy małe kawałki chałwy i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. W międzyczasie pozostałe 300 ml śmietanki ubijamy na sztywno. Kiedy masa chałwowa będzie już chłodna to dodajemy do niej połowę ubitej śmietany i mieszamy bardzo delikatnie. Następnie dodajemy drugą cześć ubitej śmietany, mieszamy i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie powstały mus chałwowy przekładamy do kieliszków. Następnie polewamy go schłodzonym musem truskawkowym oraz posypujemy z wierzchu pokruszonymi kawałkami bezy i chałwy oraz migdałami. Przed samym podaniem deser możemy wstawić do lodówki jeszcze na około 30 minut.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.
Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.