Informacja prasowa
Łódź 30 sierpnia 2017 r.
Orientalne przekąski – w sam raz na drugie śniadanie do szkoły
Posiłkiem, który dostarcza dzieciom potrzebnej w ciągu dnia energii jest drugie śniadanie. Niestety, często zastępowane jest ono słodyczami, batonikami lub ciastkami, które najmłodsi kupują w drodze do szkoły. Jeśli chcemy, aby maluchy z apetytem jadły podobiadek, to warto urozmaicić menu i włączyć w nie nowe pozycje, na przykład pyszne przekąski w orientalnym stylu.
Drugie śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To dzięki niemu nasze dziecko odpowiednio funkcjonuje w szkole. Głodne nie tylko nie może się skupić, ale jest także rozdrażnione i brakuje mu chęci do nauki. Jak zachęcić milusińskich do zjedzenia zdrowego i pełnowartościowego posiłku zamiast batona czy ciastka? To proste. Wystarczy zrezygnować z nudnych kanapek i przygotować zdrowe, apetycznie wyglądające przekąski z dodatkiem orientalnych składników.
Naleśniki z pastą z bakłażana, szynką i serem mozzarela
Naleśniki to ulubiony przysmak wielu dzieci. Te z pastą z bakłażana są nie tylko smaczne i zdrowe, ale i sycące. Pasta to produkt mało przetworzony, przygotowywany jedynie z kremu sezamowego, soli, kwasku cytrynowego oraz grillowanego bakłażana. Jej smak z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym.
Składniki:
4 łyżki pasty z bakłażana marki Jasmeen
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
50 g tartej mozzarelli
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżka ziół prowansalskich
6 plastrów szynki
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
5 pomidorków koktajlowych
olej
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, dolewamy wodę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dokładnie miksujemy, aż do powstania jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wylewamy ciasto i smażymy naleśniki. Następnie przekładamy je na talerz, smarujemy pastą z bakłażana, nakładamy na nie plastry szynki, pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i posypujemy startym serem mozzarela. Naleśniki zwijmy w rulon, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do pudełka i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Mini sałatka z cieciorką i warzywami
Smak tej sałatki zawdzięczamy gotowanej cieciorce, która jest typowym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu. Ta mała strączkowa roślina to świetne źródło białka oraz błonnika, dlatego warto przemycać ją w posiłkach przygotowywanych dla najmłodszych.
Sałatka:
½ szklanki gotowanej cieciorki marki Jasmeen
6 listków natki pietruszki
½ zielonego ogórka
3 rzodkiewki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Na dno pojemnika wrzucamy umyte liście natki pietruszki. Dodajemy pokrojonego w grubsze plasterki ogórka oraz pokrojoną i umytą rzodkiewkę. Na wierzch wsypujemy gotowaną cieciorkę. Następnie do kubka wlewamy oliwę z oliwek, ocet winny, sól oraz pieprz. Całość mieszamy, a gotowym sosem polewamy sałatkę.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.
Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.