Informacja prasowa
Poznań, 22 września 2016 r.
Orientalne bruschetty – przekąska na każde przyjęcie
Jedną z przystawek, która sprawdzi się zarówno podczas uroczystego przyjęcia, jak i nieformalnego spotkania w gronie znajomych, jest orientalna bruschetta. Ta prosta w przygotowaniu grzanka jest podstawą kuchni włoskiej. Doskonale smakuje jednak także w połączeniu ze składnikami kuchni Bliskiego Wschodu. Jak ją przygotować?
Bruschetta to włoska przystawka nazywana mniejszą siostrą pizzy. Można przyrządzać ją na przeróżne sposoby, wykorzystując ulubione składniki. Doskonale smakuje np. zapiekana z orientalnymi dodatkami. To prosty i szybki sposób na pyszną przekąskę.
Bruschetta z tuńczykiem i ciecierzycą
Składniki:
100 g cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
1 puszka tuńczyka (np. marki Sandra)
2 bagietki
1 cebula
1 papryka
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki soku z cytryny
1 natka pietruszki
Przygotowanie:
Bagietki kroimy wzdłuż na połowę. Nacieramy je czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Paprykę kroimy na większe, podłużne kawałki, a cebulę w piórka. Następnie pokrojone warzywa podsmażamy na rozgrzanej wcześniej patelni. Odcedzamy tuńczyka i przekładamy go do miski, dodając do niego podsmażoną paprykę i cebulę. Na bagietkach układamy odcedzoną cieciorkę oraz przygotowany farsz. Bagietki wkładamy na około 8 minut do rozgrzanego piekarnika. Gotowe polewamy sokiem z cytryny oraz dekorujemy pietruszką.
Bruschetta z pastą z bakłażana zapiekana z serem
Składniki:
80 g pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen)
80 g sera koziego
2 bułki typu ciabatta
1 zielona papryka
2 pomidory
1 czerwona cebula
garść świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz i sól
Przygotowanie:
Ciabatty kroimy na małe kromki i skrapiamy oliwą z oliwek. Następnie każdą smarujemy cienką warstwą pasty z bakłażana i doprawiamy pieprzem oraz solą do smaku. Zieloną paprykę, pomidory oraz czerwoną cebulę kroimy w nieduże kawałki i układamy na kromkach. Następnie posypuje ciabatty startym kozim serem i wkładamy na blasze do piekarnika na 180 C, na około 10 minut. Gotowe bruschetty podajemy z liśćmi świeżej bazylii.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z Libanu, kraju który jest kolebką kuchni bliskowschodniej. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl