Nowy Sącz, 30.08.2018
Informacja prasowa
Ognisko na zakończenie wakacji – kulinarna uczta w plenerze
Ostatnie letnie dni to idealny moment, by wyjść z domu i spędzić czas na świeżym powietrzu. Nic tak nie smakuje po aktywnym dniu, jak przysmaki z ogniska w gronie przyjaciół. Zanim jednak zdecydujemy się na taką formę odpoczynku, warto dowiedzieć się, jak bezpiecznie i smacznie przygotować pyszną ucztę w plenerze.
Ognisko rozpala wyobraźnię!
Ogień daje ciepło, przywołuje wspomnienia, daje pretekst do opowieści o życiowych przygodach. By cieszyć się jego urokami ważne jest, by znać podstawowe zasady przygotowania bezpiecznego ogniska. Prawidłowo zrobione palenisko pozwoli nam uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji, takich jak np. podpalenie czy poparzenia skórne. By bezpiecznie spędzić czas w towarzystwie przyjaciół, przygotujmy wcześniej teren, na którym chcemy rozpalić ognisko. Podłoże stosu w promieniu metra od jego środka należy oczyścić ze ściółki, suchych liści, trawy i patyków. Nad ogniskiem nie powinny rozpościerać się korony drzew, by iskry lecące w górę nie stworzyły zagrożenia pożarem. Zadbajmy o dużą ilość chrustu i różnej wielkości gałęzie. Idealną rozpałką będzie sucha trawa, płaty kory brzozowej czy suche igliwie świerku. Nie rozpalajmy ogniska gotową rozpałką – takie działanie wydłuży czekanie. Zawsze trzymajmy w pobliżu wiadro lub kilka butelek z wodą, co pozwoli szybko zareagować w sytuacji, gdy ogień się rozprzestrzeni.
Zadbajmy, by zaproszeni goście mieli na czym usiąść. Pamiętajmy, by kończąc imprezę, ugasić ognisko. Żar posypmy piaskiem lub polejmy dużą ilością wody – pozostańmy przy nim do czasu, aż przestanie się tlić.
Ognista kuchnia
Impreza przy ognisku wielu kojarzy się z pieczeniem kiełbasek i przyrządzaniem ziemniaków w popiele. Tymczasem niewiele osób wie, że daje nam ono znacznie więcej możliwości niż grillowanie – nie musimy ograniczać się do klasyków. Szukając inspiracji na ogniskowe potrawy możemy skorzystać z wyrobów mięsnych np. od firmy Konspol, która oferuje kiełbasę śląską, musztardową, toskańską czy wieprzową o smaku bekonu z serem. Kiełbasę bez dodatków możemy urozmaicić sami za pomocą cebulki i plasterka boczku. Jak to zrobić? To proste! Przygotujmy wcześniej kijki dzięki którym przyrządzimy smakołyki. Ponacinajmy mięso, włóżmy w rowki cebulę oraz boczek, tak przygotowaną kiełbasę zepnijmy wykałaczką i nadziejmy na zaostrzony kijek. Możemy również przygotować wersję z jałowcem i boczkiem.
Kiełbasa pieczona na ognisku z jałowcem i boczkiem
Składniki:
1 kiełbasa śląska z kurczaka marki Konspol
1 ziarenko jałowca
plaster boczku
łyżka musztardy sarepskiej
Przygotowanie:
Jałowiec rozgniatamy i mieszamy z musztardą. Smarujemy kiełbasę sosem, a następnie robimy kilka nacięć i owijamy ją plastrem boczku. Spinamy dobrze namoczoną wykałaczką. Pieczemy na kijku nad ogniskiem.