Żywność

Odkryj głębię smaku – owoce morza w wakacyjnym menu

Odkryj głębię smaku – owoce morza w wakacyjnym menu
Odkryj głębię smaku – owoce morza w wakacyjnym menu Ryby i owoce morza, mimo coraz większej popularności, wciąż są produktami rzadko spotykanymi na naszych stołach.

Odkryj głębię smaku
– owoce morza w wakacyjnym menu

Ryby i owoce morza, mimo coraz większej popularności, wciąż są produktami rzadko spotykanymi na naszych stołach. A szkoda – ich mięso zawiera wiele składników odżywczych, które mają zbawienny wpływ na nasze samopoczucie. Przygotowane w odpowiedni sposób będą zdrową, lekką propozycją w letnim menu, która pozwoli nam wybrać się w egzotyczne miejsca świata bez wychodzenia z domu.

Owoce morza występują w wodach na całym świecie. Najbardziej popularne są w rejonie Morza Śródziemnego – stanowią one jeden z podstawowych składników diety mieszkańców tego regionu. Choć, co ciekawe, najwięcej owoców morza wyławia się z wód wokół Japonii, Karaibów oraz oceanów – Atlantyckiego i Spokojnego. W Bałtyku również spotkamy pewne gatunki krewetek, małży i krabów. Wszystkie z nich są jednak niewielkie z powodu niskiego zasolenia naszego morza, dlatego chcąc skosztować samodzielnie przygotowanych przysmaków, musimy sięgać najczęściej po te mrożone.

Nie tylko walory smakowe
Wśród najpopularniejszych owoców morza warte wyróżnienia są krewetki, homary, ostrygi, przegrzebki (zwane też małżami św. Jakuba) oraz mule (inaczej małże, omułki). Wszystkie są doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych, m.in. żelaza, cynku, fluoru, selenu i jodu. Do przygotowania owoców morza nie potrzeba – wbrew pozorom –umiejętności szefa kuchni. Chcąc jednak zachować wszystkie wartości odżywcze, należy zwrócić uwagę na sposób i czas obróbki termicznej. Owoce morza to produkt, który nie wymaga długiego przygotowywania. Wystarczy około 5-8 minut, by były idealnie przyrządzone.

Smaki dookoła świata
Owoce morza można przygotowywać na wiele sposobów – gotować na parze, grillować i smażyć. Z kolei ostrygi najlepiej smakują na surowo. Jeśli jesteśmy na początku przygody z wprowadzeniem owoców morza do naszego menu, warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów. Źródłem gotowych inspiracji będzie kolekcja „Smaczna przystań. Ryby i owoce morza”, dostępna na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®. Ciekawym sposobem na połącznie owoców morza i ryb przygotowanych na parze, będzie np. gulasz z krewetek i łososia z dodatkiem cebuli, czosnku i papryczek chili. Zwolennicy domowego ravioli przyrządzić mogą je w nietuzinkowej odsłonie, bo z farszem na bazie krewetek. Ciasto na ravioli w całości przygotujemy w urządzeniu – składniki to jedynie mąka, jajka, sól i oliwa z oliwek. Jeśli w naszych kulinarnych eksperymentach zechcemy pójść o krok dalej i spróbować czegoś mniej popularnego niż krewetki, postawmy na małże w mleku kokosowym i curry, podawane z dodatkiem bagietki. Będzie to lekka kolacja, idealna na gorące, letnie wieczory, a która z pewnością zaskoczy domowników.

A to już wiesz?  Czy ziemniaki mają „super moc”?

MAŁŻE W MLEKU KOKOSOWYM I CURRY
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
• 800-1000 g omułków, świeżych, oczyszczonych
• 2 ząbki czosnku
• 20 g imbiru, świeżego korzenia, obranego, pokrojonego na kawałki
• 20 g papryczek chili, świeżych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
• 1½ łyżeczki curry, mielonego
• 20 g oliwy z oliwek
• 400 g mleczka kokosowego
• ¾ łyżeczki soli
• 10 g trawy cytrynowej, świeżej, pokrojonej na 4 cm kawałki, zmiażdżonej
• 1-2 bagietki, ok. 40 cm każda
• 10 g kolendry, świeżej, drobno pokrojonej
• 1 limonka, pokrojona w ćwiartki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 W dolnej części przystawki Varoma ułożyć omułki, odstawić.
2 Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i papryczki chili, rozdrobnić 3 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać curry i oliwę, dusić bez założonej miarki 4 min/120°C/obr. 1.
3 Dodać mleczko kokosowe, sól i trawę cytrynową, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 25 min/Varoma/obr. 1.
4 Omułki przełożyć na półmisek (muszle, które są zamknięte należy wyrzucić), całość polać powstałym sosem.
5 Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem bagietki, posypane kolendrą i skropione sokiem z limonki.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy