Dziedziecka

Niezapomniany Dzień Dziecka

Niezapomniany Dzień Dziecka
Informacja prasowa Warszawa, 31 maja 2017 Niezapomniany Dzień Dziecka Dzień Dziecka to wyjątkowy moment w roku, zarówno dla dzieci, które już od miesięcy wyczekują swego

Informacja prasowa
Warszawa, 31 maja 2017

Niezapomniany Dzień Dziecka

Dzień Dziecka to wyjątkowy moment w roku, zarówno dla dzieci, które już od miesięcy wyczekują swego święta, ale także dla rodziców, którzy mogą zatrzymać się na chwilę i w pełni zaangażować w czas spędzony ze swoimi pociechami. Jak jednak sprawić, aby te chwile zostały przez nas i nasze dzieci zapamiętane, jako najszczęśliwsze? Zdrowe przekąski, dużo śmiechu i przytulania – to najlepsza recepta.

Planując wspólny czas warto pomyśleć, aby zapewnić dziecku różne formy aktywności: wspólne gry i zabawy, wycieczki do pobliskiego lasu, poszukiwanie skarbów lub rysowanie ulubionych postaci z bajek, to zabawy, które pozwolą dzieciom sprawdzić się w różnych dziedzinach i odkrywać nowe talenty. Dobrze jest spędzić ten dzień na świeżym powietrzu z przysmakami, które razem przygotujecie i ulubionymi przekąskami np. w formie suszonych owoców lub orzechów.

Kulinarne zabawy
Dzień zacznijcie od wspólnego gotowania, które może zapewnić wam sporą dawkę dobrego humoru. Na śniadanie możecie przygotować kolorowe kanapki np. z twarożkiem i suszonymi morelami lub koktajle z dodatkiem suszonej żurawiny. Na drugie śniadanie doskonale sprawdzą się upieczone ciasteczka w formie ślimaczków z suszonymi wiśniami, które później możecie zabrać do piknikowego koszyka. Wspólne gotowanie sprawi, że poznacie swoje ulubione smaki, a przyrządzanie potraw i ich jedzenie będzie jedną wielką radością. Pozwól dziecku samemu wybierać ulubione składniki i dodatkowo ozdabiać przygotowane dania np. suszonymi owocami lub orzechami. Z kawałków migdałów i suszonych śliwek, możecie stworzyć uśmiechnięte buźki na kanapkach, a ze Złotych owoców i suszonego mango słońce na ulubionych naleśnikach. Wspólna kulinarna aktywność uczy dziecko zaradności i sprawia, że zacieśniacie waszą więź. Pamiętaj, że nic tak nie zbliża, jak wysiłek i radość z osiągniętych rezultatów.

Piknik dobry na wszystko
Przygotowane przysmaki możecie zabrać na piknik, podczas którego zagracie w badmintona, gry planszowe lub puścicie latawce, które uwielbiają maluchy. Wybierając się na piknik, poza atrakcjami, nie możecie zapomnieć o smacznych i zdrowych przekąskach. Na świeżym powietrzu idealnie sprawdzą się wspólnie upieczone ciasteczka i przygotowane kanapki, a także bakalie w formie pożywnej przekąski np.: żurawina lub migdały. Dla starszych dzieci polecamy wycieczkę do parku linowego. To będzie dla nich niezwykła przygoda i duże wyzwanie. Tego typu aktywność będzie sprawdzianem wytrzymałości fizycznej, odwagi i determinacji nie tylko dla dziecka, ale także dla Ciebie. Wspólne pokonywanie kolejnych etapów i przyjmowanie nowych wyzwań sprawi, że będzie to dla Was czas wyjątkowy. Po wysiłku pamiętajcie o wypiciu lemoniady np. z dodatkiem suszonego mango i żurawiny. Po dniu pełnym wrażeń, warto zregenerować siły zjadając np. kilka migdałów lub suszonych moreli, które zawierają wapń i żelazo.

A to już wiesz?  Dzień Dziecka na talerzu

Wesołe Ślimaczki – zróbcie je wspólnie!
Proponujemy Wam przepis na Wesołe Ślimaczki z suszonymi wiśniami, stworzony wspólnie z Kingą z bloga Dzieci Jedzą. Tak przygotowane ciasteczka możecie z łatwością zabrać na piknik lub wycieczkę.
Składniki:
• 500 g mąki pszennej
• 50 g drożdży
• 2 jajka
• 200 ml mleka
• 50 g masła
• 3 łyżki cukru
• 200 g Wiśni Soczystej Bakalland
• 1 szczypta soli
Pokruszone drożdże łączymy z cukrem, łyżką mąki i połową ciepłego mleka, miskę z zaczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałą część mąki i mleka, roztopione masło oraz jedno jajko i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aby składniki się połączyły. Następnie dzielimy je na 6 porcji, a każdą z nich formujemy w około 20 cm rulon. Soczyste wiśnie zawijamy w ciasto tworząc ślimaka i układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Na koniec smarujemy ślimaki jajkiem i pieczemy około 20-25 min. w temperaturze 180 stopni.