Wydarzenia

Nie marnuj jedzenia – to takie proste

Nie marnuj jedzenia – to takie proste
17.10.2016, Warszawa Informacja prasowa Nie marnuj jedzenia – to takie proste 16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Żywności. To dobry moment, by przeprowadzić rachunek sumienia i

17.10.2016, Warszawa
Informacja prasowa

Nie marnuj jedzenia – to takie proste

16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Żywności. To dobry moment, by przeprowadzić rachunek sumienia i zastanowić się, ile jedzenia wyrzucamy dzień w dzień i co zrobić, by zapobiec temu wstydliwemu problemowi. Paradoksem naszych czasów jest fakt, że z jednej strony bezrefleksyjnie wyrzucamy jedzenie do kosza, podczas gdy inni żyją na granicy skrajnego ubóstwa. A wystarczy odrobina wiedzy i dobrych chęci, by ten problem zminimalizować. W tym roku po raz kolejny do akcji edukacyjnej prowadzonej przez Banki Żywności włączyła się Akademia Kulinarna Whirlpool na czele z jej szefem, Marco Ghia.

Dobre nawyki wynosimy z domu i to tu kształtujemy nasze życiowe postawy, szczególnie w kwestii podejścia do jedzenia. Co do tego zgodni są wszyscy, którzy wzięli udział w tegorocznej odsłonie akcji „Nie marnuj jedzenia”. Aby nagłośnić problem, Marco Ghia zaprosił do wspólnego gotowania kilka znanych osób, które podzieliły się swoimi uwagami i radami dotyczącymi planowania zakupów, przechowywania i kreatywnego wykorzystania resztek jedzenia. W gronie gwiazd, które zadeklarowały wsparcie dla projektu, znaleźli się: pani Prezydentowa Jolanta Kwaśniewska, Stefano Terrazzino (tancerz), Kamila Szczawińska (modelka), aktorzy Magdalena Lamparska i Maciej Stuhr, projektanci mody duet Bizuu i Michał Szulc, a także bloger modowy Ekskluzywny Menel oraz bloger kulinarny Bartek Kieżun (Krakowski Makaroniarz).
Z badań CBOS „Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności” wynika, że wyrzucanie żywności zdarza się częściej osobom lepiej usytuowanym oraz zajmującym wysokie stanowiska. Z oczywistych powodów takie sytuacje w dużo mniejszym stopniu dotyczą osób starszych i o niższym poziomie dochodów. Gwiazdy uważają, że szczególnie w zamożnych domach należy uczyć własne dzieci szacunku do jedzenia i uświadamiać im, że inne rodziny muszą ciężej pracować na przysłowiowy kawałek chleba. To autentyczne gotowanie z misją.

A to już wiesz?  Gotowy szpital modułowy w Legnicy

Planowanie zakupów
Zuzanna Wachowiak i Blanka Jordan, czyli duet Bizuu, nawyk mądrego gospodarowania wyniosły
z domu. Mama nauczyła je świetnie planować i robić przemyślane zakupy. Nigdy nie idą do sklepu głodne, a od wszelkich promocji trzymają się z dala, wiedząc, jak łatwo paść ofiarą sprytnego komunikatu reklamowego. W rodzinnym domu Stefano Terrazzino na Sycylii o porządek w spiżarni dbała mama
i babcia. Nigdy nic się nie marnowało. Stefano trzyma się tej zasady do dziś. Prowadząc intensywny tryb życia i często wyjeżdżając, robi skromne zakupy i bardzo dokładnie je planuje.

Porcjowanie i mrożenie
Mistrzynią w tym fachu jest niewątpliwie Magdalena Lamparska. Aktorka przyznała, że raz w tygodniu przygotowuje dużą porcję jedzenia, którą następnie w różnych wersjach je przez cały tydzień. W jej lodówce królują liczne pojemniki i pudełeczka, których zawartość osobiście przygotowuje i zabiera ze sobą na plan. Gdy kupi za dużo chleba, jeszcze tego samego dnia część porcjuje i mrozi, by przedłużyć jego świeżość.

Rozsądne zakupy
Z najnowszego raportu Banków Żywności wynika, że tylko co drugi Polak sprawdza termin przydatności produktu do spożycia, co w efekcie sprawia, że 38% badanych go przegapia, a 15% badanych po prostu robi zbyt duże zakupy i nie nadąża ich skonsumować. Dlatego Maciej Stuhr namawia, byśmy kupowali dokładnie tyle, ile naprawdę chcemy zjeść. A jeśli nie wykorzystaliśmy warzyw i owoców w ich najlepszym momencie, zawsze możemy przygotować pyszny i zdrowy koktajl. Zmiksowane, nieco przywiędłe owoce i warzywa nadal smakują doskonale i nie tracą wartości odżywczych. Natomiast była Pierwsza Dama radzi, by zawsze chodzić na zakupy z listą.

Kreatywne wykorzystanie
W domu Kamili Szczawińskiej królują owoce, warzywa i zupy kremy. Nikt nie patrzy podejrzliwie na sczerniałego banana, a ochoczo wrzuca go do blendera, wyczarowując wspaniały koktajl.

Niezbyt świeże
i mało chrupiące jabłka lądują w sokowirówce, która wyciska pyszny sok. Ekskluzywny Menel proponuje modę na nie marnowanie jedzenia i zachęca, by kupować z głową. A jeśli nie wiemy, co zrobić z ziemniakami, które zostały nam z obiadu, podsuwa pomysł ze swojego rodzinnego domu na placki. Podane z gęstą śmietaną i konfiturą smakują znakomicie. Krakowski Makaroniarz ziemniaki przerabia na kopytka i chętnie dzieli się sprytnym pomysłem na uratowanie białego sera. Niezbyt ładnie pachnący twaróg kruszymy do miski, posypujemy sodą i przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Po 4-5 dniach zaczynamy go smażyć na maśle, dodajemy żółtka, jeszcze więcej masła, kminek i odstawiamy do wystygnięcia. Pycha. Natomiast Michał Szulc uwielbia kluski śląskie na słodko z bułką tartą i cynamonem, które przygotowuje oczywiście z ziemniaków – warzywa wszechobecnego w większości polskich gospodarstw domowych. Popisowym daniem z resztek, w wykonaniu Stefano Terrazzino, jest frittata di spaghetti, czyli omlet z makaronu. To proste i sycące danie idealne na wilczy głód.

A to już wiesz?  Honorowa zbiórka krwi we wrocławskim biurowcu Silver Forum

Edukacja i porządek w lodówce
Tegoroczne wyniki badań potwierdzają, że coraz lepiej radzimy sobie z przechowywaniem żywności
i starannym wyborem produktów dobrej jakości, jednak Prezydentowa Jolanta Kwaśniewska uważa, że nadal jest dużo do zrobienia. Musimy ciągle trzymać rękę na pulsie i uczyć się, jak mądrze kupować, mądrze gotować i wykorzystywać resztki. To są realne oszczędności w naszym domowym budżecie. Pani Prezydentowa, jako miłośniczka kuchni sezonowej, bazuje na warzywach z własnego ogródka, z których przygotowuje autorskie leczo. Nadmiar warzyw zamyka w słoiczkach na zimę. Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, przypomina również o tym, jak ważne jest utrzymanie porządku w lodówce i szafkach. Segregujmy produkty według daty przydatności do spożycia. Te z krótszą umieszczamy
w zasięgu ręki, te z dłuższą w głębi lodówki czy szafki. I dodaje: Kwestia niemarnowania jedzenia dotyczy nas wszystkich. Musimy sobie uświadomić, że dzięki prostym, ale konsekwentnym rozwiązaniom możemy mieć wpływ na nasze środowisko, również społeczne, o domowym budżecie nie wspominając. Nie bójmy się eksperymentów. Bądźmy kreatywni w kuchni.

Więcej informacji na stronie www.bankizywnosci.pl
Akcję edukacyjno-informacyjną objął patronatem serwis kulinarny www.ugotuj.to
Filmiki z gwiazdami dostępne są tu: https://goo.gl/5q5DCE

Zapowiedź: https://goo.gl/5q5DCE
Michał Szulc: https://goo.gl/u58tC2
Krakowski Makaroniarz: https://goo.gl/NoOtsB
Bizuu: https://goo.gl/JqiYn1
Stefano Terrazzino: https://goo.gl/Zc4EVA
Ekskluzywny Menel: https://goo.gl/dDkv8m
Jolanta Kwaśniewska: https://goo.gl/08mlwV
Kamila Szczawińska: https://goo.gl/aaOjSV
Magdalena Lamparska: https://goo.gl/8ZA3ao
Maciej Stuhr: https://goo.gl/YXuYee
Prezes Federacji Polskich Banków Żywności: https://goo.gl/LhfNdP

__________________________________________________________________________
O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25 w Warszawie. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów. Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.

A to już wiesz?  Branża eventowa stawia na imprezy online. Takie rozwiązania nie są w stanie w pełni zastąpić tradycyjnych wydarzeń

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy