Informacja prasowa
Poznań, 27 września 2016 r.
Naleśniki z cieciorką – sycący obiad dla całej rodziny
Dobrym pomysłem na smaczny i sycący obiad w gronie najbliższych są wytrawne naleśniki. To proste danie, które można przyrządzić już w kilka minut. Kluczem do sukcesu w przypadku tego rodzaju naleśników jest farsz. Warto zrezygnować z mrożonych warzyw i wykorzystać coś znacznie bardziej pożywnego, a mianowicie gotowaną cieciorkę. Z nią wytrawne naleśniki nabiorą orientalnego i wyrazistego aromatu.
Rodzinny obiad, do którego zasiadają zarówno starsi, jak i młodsi domownicy, musi być nie tylko pyszny, ale i bardzo pożywny. W tym przypadku idealnie sprawdzą się wytrawne naleśniki z gotowaną cieciorką. To proste w wykonaniu, szybkie i sycące danie, które możemy uzupełnić ulubionymi dodatkami, przyprawami oraz świeżymi ziołami. Z pewnością zasmakują całej rodzinie.
Naleśniki z cieciorką i serem
Składniki:
1 puszka cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
4 łyżki kiełków fasoli mung (np. marki Sandra)
50 g sera żółtego w plastrach
1 ząbek czosnku
3 jajka
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 łyżka sody oczyszczonej
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta białego pieprzu
sól
Przygotowanie:
Do miski dodajemy jajka, mleko, mąkę, cukier, sodę i 2 łyżeczki soli. Następnie rozrabiamy ciasto, mieszając ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Cieciorkę wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Następnie doprawiamy solą, gałką muszkatołową, białym pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dokładnie mieszamy. Do powstałego farszu dodajemy drobno pokrojony ser żółty i kiełki fasoli mung. Na usmażone naleśniki nakładamy gotowy farsz i składamy je na pół. Przed podaniem podgrzewamy naleśniki w piekarniku przez około 7 minut, aby ser żółty się roztopił.
Naleśniki z mięsem mielonym i cieciorką na ostro
Składniki:
½ puszki cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
70 g kukurydzy z puszki (np. marki Sandra)
400 g mielonego mięsa
5 gotowych naleśników
2 cebule
1 ząbek czosnku
4 pomidory
1 papryka chili
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 łyżka oleju
1 łyżeczka mielonej papryki
garść startego żółtego sera
sól i pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone oraz pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie siekamy paprykę chili, a pomidory, paprykę zieloną oraz czerwoną kroimy w paski. Tak przygotowane warzywa, a także odcedzoną ciecierzyce oraz kukurydzę dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką i smażymy około 20 minut. Gotowy farsz nakładamy na naleśniki, które następnie zawijamy, posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika na około 8 minut.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z Libanu, kraju który jest kolebką kuchni bliskowschodniej. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania. Wśród produktów znalazł się również tradycyjny, gęsty jogurt Labneh oraz ostra pasta z papryczek chili, czyli popularna w Tunezji i Libii harrisa.
Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl