Do Bożego Narodzenia zostało nam już tylko kilka dni. W gorączce obowiązków nie zapominajmy o tym, by do świąt przygotować także swój organizm. Lżejsza dieta bez mięsa i wprowadzenie kilku zdrowych nawyków pomoże nam oczyścić układ pokarmowy, któremu łatwiej będzie poradzić sobie z ciężkostrawnymi daniami wigilijnymi, jak smażony karp czy pierogi.
Cudowna moc cytryny
Nie od dziś wiadomo, jak ważne w procesie oczyszczania organizmu jest odpowiednie nawodnienie. Dwa litry wody dziennie to absolutne minimum. Woda zyska jeszcze więcej oczyszczających właściwości, jeśli dodamy do niej plasterek cytryny. – Wypijana codziennie rano, na ok. 30 minut przed pierwszym posiłkiem, szklanka ciepłej wody z cytryną, pomoże nam w oczyszczeniu wątroby, a dzięki kwasowi cytrynowemu, który zapobiega wiązaniu się wapnia, zmniejszy ryzyko powstawania nierozpuszczalnych kamieni nerkowych. – mówi dietetyk, Paulina Domagała. Za codzienne picie ciepłej wody z cytryną wdzięczna będzie nam też nasza skóra. Zawarta w cytrynie witamina C niszczy bakterie odpowiedzialne za powstawanie trądziku.
Lżejsze zamienniki
Głodówkom mówimy stanowcze ‘nie’, a już zwłaszcza przed świętami, podczas których będziemy jeść potrawy, które trudno uznać za lekkostrawne. Wygłodzony żołądek nie poradzi sobie bowiem z kapustą z grochem, pierogami z grzybami czy smażoną rybą – nawet jeśli wigilijnymi potrawami nie będziemy się objadać. Na kilka dni przed świętami jedzmy więc, ale nieco lżej. W te przedświąteczne dni zamieńmy np. tradycyjny, biały chleb czy bułki na pieczywo chrupkie. – Nasze pieczywo chrupkie charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika i krótką listą składników. – mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake. – Jego podstawą – 97 lub 85% – jest pełnoziarnista mąka żytnia, produkt nie zawiera żadnych konserwantów ani wzmacniaczy smaku. Lżejsze pieczywo to nie wszystko. Równie ważne są dodatki. Zamiast wysokokalorycznego żółtego sera czy szynki – postawmy na zdrowe pasty na bazie warzyw i ryb. – Pieczywo chrupkie żytnie z dodatkiem sezamu, w towarzystwie pasty z, zawierającego zdrowe tłuszcze omega-3, awokado czy pasty z tuńczyka z kaparami, to świetna śniadaniowa propozycja. – dodaje ekspert Dan Cake. Chrupiące pieczywo będzie także świetnym uzupełnieniem pieczonych w piekarniku krążków bakłażana i pomidorów – idealne na lekką kolację.
Odpowiednie składniki
Przygotowując dania obiadowe, użyjmy składników o określonych, wspomagających oczyszczanie właściwościach. Przykład? Sycąca postna zupa z ciecierzycy i soczewicy na warzywnym wywarze. – Ciecierzyca to nieocenione źródło błonnika pokarmowego, który nie tylko daje poczucie sytości, ale też wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku i wspomaga pracę jelit. – zauważa dietetyk, Paulina Domagała. Z kolei, soczewica to, obok soi, roślina strączkowa o najwyższej zawartości białka, co jest ważne w diecie bezmięsnej. Aby zupa była bardziej treściwa, dodajmy do niej kromkę pieczywa chrupkiego.
W procesie oczyszczania organizmu postawmy też na kasze – sycące i bogate w składniki odżywcze. Świetną obiadową propozycją będzie np. lekka tortilla z kaszą gryczaną i gotowanymi na parze warzywami. Kasza gryczana stanowi dobre źródło wapnia, żelaza, fosforu, ma też sporo błonnika.