Informacja prasowa
Poznań, 28 listopada 2018 r.
W jesiennie wieczory, szczególnie te spędzane z ulubionym serialem, znacznie częściej niż latem nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Deszcz i wiatr nie zachęcają jednak do wychodzenia po przekąski do sklepu. Warto więc przygotować dla siebie i bliskich słodkie babeczki z… mikrofali. Eksperci marki Akbar proponują przepisy na trzy różne tego rodzaju słodkości, które z pewnością zaspokoją nawet największy apetyt na „małe co nieco”.
Domową babeczkę można przygotować z dodatkiem aromatycznych liści herbacianych. Będzie to idealny deser dla każdego miłośnika tego napoju. Taka przekąska to również doskonały pomysł na szybkie wykonanie słodkiego poczęstunku, kiedy zaskoczą nas goście.
Czekoladowa babeczka
Przepisy na babeczki z kubeczka są proste i nie wymagają wielu składników. Nawet w „pustej lodówce” uda się znaleźć składniki na ten deser.
Składniki:
• 1,5 łyżki mąki pszennej
• 1,5 łyżki cukru
• 1,5 łyżki niesłodzonego kakao
• Łyżka liści herbacianych Akbar Pure Ceylon
• 3 łyżki oleju
• Jajko
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• Maliny
• Bita śmietana
• Sos czekoladowy
Przygotowanie:
Przygotowujemy mocny napar z herbaty. Odcedzamy liście i odstawiamy do ostygnięcia. W kubku łączymy mąkę z cukrem, proszkiem i kakao. Dodajemy olej, jajko i 2 łyżki naparu herbacianego. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do kubka. Masa nie powinna sięgać wyżej niż do 2/3 wysokości naczynia. Wstawiamy do mikrofali na ok. 2 minuty obserwując wypiek. Dekorujemy bitą śmietaną, malinami i polewamy sosem czekoladowym.
Cynamonowa muffinka
Muffinka z dodatkiem herbaty i przypraw korzennych będzie idealna na chłodne wieczory.
Składniki:
• 1,5 łyżki mąki pszennej
• 1,5 łyżki cukru
• Jajko
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 płaskie łyżki margaryny
• ½ płaskiej łyżeczki cynamonu
• Szczypta zmiażdżonej gwiazdki anyżu
• Łyżka liści herbacianych Akbar Pure Ceylon + ½ łyżeczki liści
• Odrobina brązowego cukru do posypania
Przygotowanie:
Z herbaty wykonujemy mocny napar. Odstawiamy do ostygnięcia i odcedzamy. Łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek, cynamon, anyż i rozgniecione liście herbaciane. Dodajemy jajko, margarynę i dwie łyżki naparu herbacianego. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do kubka. Masa nie powinna sięgać wyżej niż do 2/3 wysokości kubka. Wstawiamy do mikrofali na ok. 2 minuty. Wyrośniętą babeczkę posypujemy brązowym cukrem.
Śniadaniowa muffinka
Dzięki temu przepisowi możemy w kilka minut przygotować nie tylko szybką przekąskę, ale i pyszne śniadanie. Poniżej przepis na owocową muffinke z aromatem herbacianym.
Składniki:
• 1,5 łyżki mąki pszennej
• 1,5 łyżki cukru
• Jajko
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 płaskie łyżki margaryny
• Kilka orzechów pekan
• Banan
• Łyżka liści herbacianych Akbar Pure Ceylon
• Kilka listków mięty do ozdobienia dania
Przygotowanie:
Z herbaty wykonujemy mocny napar. Odstawiamy do ostygnięcia i odcedzamy. Od banana odkrawamy 3 plasterki do ozdobienia dania. Resztę rozgniatamy widelcem. Łączymy wszystkie suche składniki na babeczkę (mąkę, cukier, proszek) i dodajemy jajko, 2 łyżki naparu z herbaty, margarynę i rozgniecionego banana. Wszystko łączymy do momentu uzyskania jednolitej masy. Kilka orzechów rozgniatamy i dodajemy do ciasta. Przelewamy masę do kubka. Masa nie powinna sięgać wyżej niż do 2/3 wysokości kubka. Wstawiamy do mikrofali na ok. 2 minuty. Babeczkę zdobimy pozostawionymi plasterkami banana, orzechami i listkami mięty.
Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl