05.10.2011
Komunikat prasowy Morliny, na zdrowie 05.10.2011 18:05 Mniej Soli PL Po wakacyjnym wytchnieniu, jesienią życie ponownie nabiera tempa. Ważne jest zachowanie w tym okresie odpowiedniego stylu życia. Praca, zajęcia szkolne oraz dodatkowe aktywności wymagają kondycji i energii. Zdrowa, różnorodna dieta złożona z wysokiej jakości składników i posiłków przygotowanych w domu to gwarancja dobrego samopoczucia każdego dnia. Przekąski i szybkie dania kupowane w biegu poza domem czy w szkolnym sklepiku mogą zawierać dużo soli, której nadmiar negatywnie wpływa na zdrowie i energię. Warto powrócić do znanego zwyczaju przygotowywania kanapek w domu. Odpowiednia dawka białka, pełnoziarnistego pieczywa, dobrej wędliny i warzyw to podstawa udanego jadłospisu na cały dzień. Morliny, znana i lubiana marka wędlin, jako pierwsza na rynku proponuje produkty o obniżonej zawartości soli. Już teraz najbardziej popularne wędliny plastrowane występują ze znakiem 25% soli kuchennej mniej. Wybierając Morliny, konsumentki zyskują pewność, że zapewniają rodzinie posiłki wysokiej jakości. Szeroka gama produktów pozwoli skomponować różnorodne przekąski. Projektem Mniej Soli została objęta wędzonka krotoszyńska, kiełbasa krakowska sucha z indyka, szynka gotowana, mielonka tyrolska, polędwica wędzona z indyka, polędwica sopocka oraz szynka konserwowa. Producent pracuje już nad nowymi produktami z obniżoną zawartością soli. Morliny to gwarancja zdrowia, jakości i niezmienionego, cenionego przez konsumentów smaku. Powstanie projektu 25% soli kuchennej mniej zostało poprzedzone gruntowną analizą zwyczajów żywieniowych Polaków oraz współpracą z ekspertami medycyny i dietetyki. Wprowadzanie innowacji w składzie wędlin Morliny wspierają działania edukacyjne, które mają zwrócić uwagę na szkodliwość nadmiaru soli w diecie. Od najmłodszych lat Zdrowe nawyki powinny być wyrabiane już od najmłodszych lat. Wśród nich, najważniejsze to: – regularne spożywanie posiłków w odstępach 2-3 godzinnych – jedzenie warzyw i owoców – wybór produktów o obniżonej zawartości soli – zastąpienia jasnego pieczywa pełnoziarnistym – aktywność fizyczna – częste i dokładne mycie rąk, zwłaszcza przed posiłkami i po powrocie do domu. Zdrowo i ciekawie Przygotowywane w domu posiłki mogą być nie tylko źródłem zdrowia, ale i niezapomnianych doznań kulinarnych. Najprostsze kanapki mogą być ciekawe i różnorodne. Szef Kuchni Morliny, Marcin Budynek, zachęca do sięgania po różne gatunki pieczywa, zioła, warzywa oraz dobre wędliny a zwłaszcza te o obniżonej zawartości soli. Inspiracją niech będą przygotowane przez niego przepisy: Tortilla z kremowym serem i polędwicą sopocka – Tortilla – 1 szt. – Serek kremowy śmietankowy lub ziołowy – Sałata zielona – 2 liście – Pomidor – 4 plastry – Polędwica sopocka – 4 plastry Sposób wykonania: Serkiem kremowym smarujemy tortillę . Następnie układamy plastry pomidora i polędwicy na przemian. Na wierzchu umieszczamy liście soczystej sałaty. Tortille zwijamy w formie walca zawijając zewnętrzne części tortilli do środka. Przecinamy pod delikatnym ukosem i cieszymy się smakiem kanapki. Bułki pełnoziarniste z pomidorowym jogurtem i szynką konserwową – Bułka pełnoziarnista – 1 szt. – Jogurt bałkański – 2 łyżki – Keczup – 1 łyżka – Szynka konserwowa – 4 plasterki – Ogórek zielony – 8 cienkich plasterków – Sałata zielona – 2 liście Sposób wykonania: Jogurt mieszamy z keczupem i smarujemy nim dwie połówki bułki. Sałatę rwiemy na małe kawałki i układamy na spodzie pieczywa. Układamy zrolowane plastry szynki konserwowej a na niej plasterki bardzo cienko pociętego ogórka. Kanapkę zamykamy delikatnie doduszając i cieszymy się smakiem. Przygotował: Marcin Budynek Szef kuchni MORLINY