Aktulności

More taste, less waste. Trzecia edycja konkursu kulinarnego SSCC w Zamku Topacz

More taste, less waste. Trzecia edycja konkursu kulinarnego SSCC w Zamku Topacz
Informacja prasowa Wrocław, 25 marca 2019 r. More taste, less waste. Trzecia edycja konkursu kulinarnego SSCC w Zamku Topacz Spotkania z SelfCookingCenter to organizowany wspólnie

Informacja prasowa
Wrocław, 25 marca 2019 r.

More taste, less waste. Trzecia edycja konkursu kulinarnego SSCC w Zamku Topacz

Spotkania z SelfCookingCenter to organizowany wspólnie z marką Rational konkurs skierowany do kucharzy i kucharek, którzy nie skończyli 27 roku życia. Po raz trzeci spotkają się w malowniczym Zamku Topacz, gdzie pod okiem surowego, międzynarodowego jury przygotowywać będą autorskie potrawy z wykorzystaniem regionalnych składników. W tym roku czeka ich nie lada wyzwanie – skomponowanie zachwycającego zmysły posiłku zgodnego z ideą „less waste”.

Po zeszłorocznej, wegańskiej edycji konkursu czas na kolejne kulinarne wyzwanie. Tegoroczni uczestnicy, młodzi kucharze z całej Polski, zmierzą się z tematem ważnym dla nas wszystkich. Hasło, pod którym odbywa się trzecia edycja konkursu SSCC to FOOD WASTE i zapobieganie marnowaniu żywności. Potrzeba zwrócenia uwagi na ten problem wynika nie tylko z postępujących zmian w klimacie i wzrastającej świadomości skutków zanieczyszczania środowiska. To także sposób na podniesienie poprzeczki młodym kucharzom, którzy co roku zaskakują jury wysokim poziomem konkursowych potraw, pomysłowością i otwartością na wyzwania. W tym roku oprócz autorskich przepisów, profesjonalnego wykonania, refleksu i urzekającej prezentacji dań, sędziowie wymagać będą od uczestników także odpowiedzialnego zarządzania wszystkimi składnikami potrawy.

W wyniku dużego zainteresowania warsztatami, które przeprowadzone zostały jako konsekwencja zeszłorocznej edycji konkursu, podczas tegorocznego Spotkania z SelfCookingCenter odbędą się wykłady dotyczące kluczowych kwestii dla każdego odpowiedzialnego restauratora. Dowiemy się między innymi:
– z czego wynika filozofia less waste,
– jak wprowadzić ją w życie – zarówno na skalę mikro, jak i makro,
– jakie rozwiązania technologiczne pomagają w ekologicznym zarządzaniu restauracją.
Spotkanie z SelfCookingCenter to okazja nie tylko do zapoznania się z młodymi talentami na kulinarnej arenie, ale także do wymiany wiedzy między ekspertami z różnych dziedzin.
Jak połączyć troskę o środowisko z pysznymi potrawami na restauracyjnym poziomie? Przekonamy się już 17 października w Zamku Topacz, gdzie odbędzie się tegoroczna edycja.
Więcej informacji znaleźć można na stronie www.zamektopacz.pl.

A to już wiesz?  Stuhr, Raczek, Maciejewski o najnowszym dokumencie Anety Kopacz „JA”

O Zamku Topacz
Zamek Topacz to jeden z niewielu historycznych obiektów zamkowych na Dolnym Śląsku, który został zaadaptowany na czterogwiazdkowy hotel z pełnym zapleczem konferencyjno-eventowym. Hotel posiada 81 eleganckich pokoi, 6 sal konferencyjnych i bankietowych oraz trzy restauracje. Otacza go 50- hektarowy teren, oferujący mnóstwo atrakcji rekreacyjnych i sportowych, na którym znajduje się także Muzeum Motoryzacji.

W marcu 2016 roku uruchomiony został najważniejszy element kompleksu hotelowego – Zamku Topacz, w znajduje się wykwintna restauracja, prowadzona przez doświadczonych szefów kuchni. Obiekt posiada nowocześnie urządzone pokoje spełniające najwyższe kryteria oraz salę konferencyjną z kominkiem i indywidualnym tarasem. W podziemiach zamku znajduje się także butikowe SPA i strefa Wellness, a także zewnętrze jacuzzi z kominkiem.

Zamek położony jest jedynie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta w miejscowości Ślęza.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy