Informacja prasowa
Warszawa, 12 grudnia 2016 r.
Mój wigilijny debiut
Zazwyczaj Wigilię spędzaliście oddzielnie, czasem nawzajem odwiedzając swoje rodziny. Nadszedł jednak ten czas, kiedy kolację wigilijną organizujecie razem w waszym nowym, wspólnym mieszkaniu. Stajesz się panią domu i chcesz by wszystko udało się perfekcyjnie. Szczególnie jeśli chodzi o potrawy. To twoja pierwsza wigilia, za którą jesteś odpowiedzialna. Brzmi strasznie? Ani trochę! Bakalland przygotował garść prostych wigilijnych przepisów, które zachwycą całą rodzinę. Natomiast ty po wszystkim będziesz mogła usiąść w fotelu i powiedzieć „Jestem z siebie dumna”.
Makiełki czyli makowa tradycja
Makiełki to wielkopolski deser składający się z maku, bakalii, makaronu lub suchych kromek chleba. Króluje na stołach w całym kraju w różnych wariatach np. z makaronem. Mak, który jest jego głównym składnikiem jest symbolem płodności. Obecność tej potrawy na stole wigilijnym ma zapewnić domownikom dostatek na cały nadchodzący rok. To prosta potrawa bogata w smak oraz uwielbiana przez wszystkich.
Składniki:
• 1 puszka Masy makowej Bakalland
• 50 g Orzechów włoskich Bakalland
• 50 g Orzechów laskowych Bakalland
• 90 g Mieszanki keksowej Bakalland
• 500 g makaronu łazanki
Masę makową przekładamy do miski. Siekamy rodzynki oraz orzechy i dodajemy je do masy makowej. Do miski przekładamy mieszankę keksową oraz skórkę pomarańczową. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Po wystygnięciu mieszamy makaron z powstałą masą makową. Gotową potrawę podajemy na ciepło lub zimno.
Tradycyjne śledzie w nowoczesnej odsłonie
Śledź obok karpia to ryba obowiązkowa na wigilijnym stole. Na swojej pierwszej wigilii zaserwuj śledzie w bardziej nowoczesnej, ale równie smacznej odsłonie. Tradycyjnie podaje się je w zalewie z oleju lub śmietanie. Ty postaw na ich słodką i koktajlową wersję.
Składniki
• 500 g filetów śledziowych w oleju
• 50 g Rodzynek bursztynowych Bakalland
• 50 g Śliwek całe owoce Bakalland
• 50 g Żurawiny całe owoce Bakalland
• Sól i pieprz do smaku
• 250 ml soku żurawinowego
Wszystkie bakalie moczymy przez około 1 godzinę w soku żurawinowym. Każdy filet rozkładamy i układamy na nim kilka rodzynek oraz żurawin. Następnie kładziemy dwie śliwki i ostrożnie zwijamy śledzia. Gotowego rolmopsa przekłuwamy wykałaczką i przyozdabiamy koperkiem.
Krem grzybowy
W niektórych regionach Polski zupa grzybowa króluje na stołach wigilijnych. Grzyby od wieków były kojarzone z magiczną mocą. Warto zaskoczyć swoich gości i podać właśnie ją szczególnie, jeśli od zawsze jedli tradycyjny barszcz. Przyrządzenie zupy grzybowej jest bardzo proste dlatego warto wybrać to danie na swoją pierwszą wigilię. Goście będą zachwyceni.
Składniki:
• 600 ml warzywnego bulionu
• 1 szklanka namoczonych wcześniej suszonych grzybów
• 500 g pieczarek
• 2 łyżki mąki
• 10 g masła
• 2 łyżki śmietany 18%
• Olej rzepakowy do smażenia
• 1 cebula
• 50 g Migdałów w płatkach Bakalland
Rozgrzewamy patelnię z olejem i masłem. Podsmażamy na niej posiekaną cebulę i namoczone wcześniej grzyby. Oczyszczamy pieczarki i kroimy je w plasterki. Blendujemy przysmażoną cebulę razem z grzybami. Zagotowujemy bulion i przekładamy do niego pieczarki, zblendowane grzyby oraz cebulę. Mieszamy mąkę ze śmietaną i wodą, dodajemy do zupy. Gotujemy zupę około 3 minut. Pozostawiamy zupę do ostudzenia, a następnie blendujemy na gładki krem. Przed podaniem podgrzewamy krem i dodajemy przyprawy według uznania. Podajemy zupę w kokilkach i posypujemy uprzednio uprażonymi płatkami migdałowymi.
Ryba musi być!
Ryba jest trudna w przyrządzeniu? To mit! Karp to smaczna i naprawdę prosta w przygotowaniu ryba. Poza tym jest tradycyjną potrawą, która od wieków króluje na wigilijnych stołach. Swoim gościom zaserwuj karpia w migdałach z suszoną śliwką. Lekka odmiana od tradycyjnego karpia w galarecie.
Składniki :
• 1 kg karpia w płatach
• Sól i pieprz
• Skórka z 1 cytryny
• 100 g mąki
• 1 jajo
• 70 g Migdałów w płatkach Bakalland
• 50 g Śliwki całe owoce Bakalland
• Olej do smażenia
Każdy z płatów oczyszczamy z ości oraz łusek i kroimy na równe części. Posypujemy filety solą oraz pieprzem. Pamiętajmy, że karpia przyprawiamy tylko od strony mięsa. Przygotowujemy trzy talerze. Na pierwszym wysypujemy mąkę, na drugim roztrzepujemy jajko, a na trzecim wykładamy płatki migdałów. Każdy z płatów obtaczamy od strony mięsa najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w płatkach migdałów. Zaczynamy smażenie od części obtoczonej w migdałach i po około 5 minutach przekładamy karpia na drugą stronę i smażymy też przez 5 minut. Karp będzie gotowy gdy uzyska złocisty kolor. Przekładamy karpia do brytfanki i rozsypujemy suszone śliwki po całości. Przykrywamy folią i przed podaniem podgrzewamy w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 minut.