Żywność

Mistrzostwa Świata w Piłce Ręcznej – przekąski dla kibica

Mistrzostwa Świata w Piłce Ręcznej – przekąski dla kibica
Informacja prasowa 9 stycznia 2019, Warszawa Mistrzostwa Świata w Piłce Ręcznej – przekąski dla kibica Już 9 stycznia, rozpoczną się Mistrzostwa Świata w Piłce Ręcznej.

Informacja prasowa
9 stycznia 2019, Warszawa
Mistrzostwa Świata w Piłce Ręcznej – przekąski dla kibica
Już 9 stycznia, rozpoczną się Mistrzostwa Świata w Piłce Ręcznej. Choć, niestety, nasi szczypiorniści nie zakwalifikowali się do zmagań o tytuł najlepszej drużyny na Ziemi, nie powinniśmy narzekać na brak sportowych emocji na najwyższym poziomie. Trudno jest jednak kibicować z pustym żołądkiem, warto zatem, zanim rozsiądziemy się wygodnie przed telewizorem, przygotować zestaw przekąsek, który idealnie sprawdzi się podczas oglądania meczu.
Przygotowywanie przekąsek, nawet dla osób, które z reguły kuchnię omijają szerokim łukiem, jest bardzo łatwe. Zwykle wystarczy kilka prostych składników, by po trzydziestu minutach cieszyć się talerzem pełnym pysznego jedzenia!
Ślimaki z ciasta francuskiego i szynki
Składniki:
• ok. 300 g ciasta francuskiego
• 4-5 łyżek keczupu
• szynka wędzona wieprzowa Znakomita firmy Konspol
• ser żółty w plastrach
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozkładamy na stole, wierzchnią część smarujemy dokładnie keczupem, pomijając przestrzeń tuż przy krawędziach. Następnie układamy na nim szynkę, starając się pokryć jak największą powierzchnię. Na każdym plastrze szynki układamy plaster żółtego sera. Całość zwijamy niczym roladę, zaciskając ją w miarę mocno, potem kroimy na plastry o grubości 2-3 cm, które układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika na około 20 minut. Gotowe! Ślimaczki smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Muffinki z szynką, serem i warzywami
Składniki:
• 60 g szynki z indyka Znakomitej Konspol
• 150g tartej mozzarelli
• ½ czerwonej papryki
• 5 jajek
• 100 ml mleka
• 2 łyżki proszku do pieczenia
• 1 łyżka tymianku
• sól, pieprz
• oliwa z oliwek
• szczypiorek
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a foremkę do muffinek smarujemy oliwą. Szynką, paprykę kroimy w małą kosteczkę i mieszamy w miejsce z tartym serem i posiekanym szczypiorkiem. Przelewamy przygotowane ciasto do rozgrzanych foremek. Jajka ubijamy przez 3 minuty z mlekiem, dodajmy proszek do pieczenia i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zalewamy masą wcześniej przygotowane nadzienie. Całość wkładamy do piekarnika na 20 minut.

A to już wiesz?  Lato na talerzu

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy