Informacja prasowa
Grajewo, 23 marca 2021
Te gofry pokochają wszyscy – sprawdź, jak przyrządzić je samodzielnie
Kiedy dzień gofra?
W najbliższy czwartek – 25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra.
Gofry skąd pochodzą?
Przysmak ten, wywodzący się z Belgii, podbił już cały świat. W Polsce świeże gofry najczęściej można kupić w budkach ciągnących się wzdłuż deptaków charakterystycznych dla wakacyjnych kurortów, a także w objazdowych food truckach. Na pewno znajdziemy je też w regularnym menu każdej kawiarni czy cukierni. Jednak przy odrobinie wolnego czasu i chęci te pyszne, chrupiące i pulchne wafle możemy przyrządzić samodzielnie w domu.
Z czym gofry?
Gofry, obok naleśników, omletów i tostów, to bardzo uniwersalne danie, szybkie w przygotowaniu – idealne na rodzinne śniadanie lub deser. Przepis na ciasto jest bardzo prosty, a możliwość tworzenia własnych kompozycji za pomocą różnorodnych dodatków sprawia, że gofr dawno przestał się już kojarzyć jedynie z cukrem pudrem, dżemem czy bitą śmietaną. Można je jeść również w wersji wytrawnej, na zimno lub ciepło
– w każdej smakują dobrze i każdej trudno jest się oprzeć.
Gofry na milion sposobów?
Wystarczy dobrze przyrządzone ciasto, a dodatki pozostawcie waszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Poznajcie różne oblicza gofrów, oto kilka z nich:
Śniadanie w amerykańskim stylu
Macie ochotę na typowe amerykańskie śniadanie? Nic prostszego! Choć początkowo połączenie słonego, wędzonego boczku z syropem klonowym i słodkimi goframi może wydawać się nietrafione, to wystarczy jeden gryz i można dać się uwieść, już po jednym gryzie przekonacie się, że to jednak strzał w dziesiątkę. Do śniadania można dodać jeszcze jajko sadzone, koniecznie z płynnym żółtkiem. Jest jedna uwaga – te gofry uzależniają!Składniki:
Gofry:
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 szklanka mleka Mazurski Smak UHT 3,2%
• 3 łyżki rozpuszczonego masła extra Mazurski Smak
• 3 jajka
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soliDodatki:
• 6 cienkich plastrów wędzonego boczku
• 4 łyżki syropu klonowego
• wiórki zimnego masła extra Mazurski SmakPrzygotowanie: W misce mieszamy mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej miksujemy mleko, masło i jajka. Wsypujemy do niej suche składniki i jeszcze raz miksujemy. Ciasto odstawiamy na około 10 minut. Boczek smażymy na chrupko na patelni. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smażymy gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy. Gotowe gofry rozkładamy na dwa talerze, a następnie kładziemy na nich bekon.
Każdą porcję polewamy 2 łyżkami syropu klonowego i posypujemy wiórkami masła.
Słodka klasyka z czekoladową nutką
Jak zrobić gofry czekoladowe, które są idealnie chrupiące i dłużej zachowują świeżość. Wystarczy dodać do nich kefir! W takiej wersji świetnie współgrają z bitą śmietaną i świeżymi owocami np. truskawkami, bananami lub borówkami. Z pewnością pokochają je dzieci.Składniki:
• 450 g kefiru Milko
• 200 g mąki pszennej
• 60 g masła extra Łaciate
• 3 jajka
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z kefirem i masłem. Białka ubijamy na sztywno. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, cukry, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki powoli wsypujemy do mokrych, ciągle mieszając. Następnie delikatnie dodajemy do masy ubite białka. Pieczemy gofry w rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej gofrownicy.
Więcej przepisów na gofry w zaskakującym wydaniu znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.