Zdrowie

Liczi – na słodko i wytrawnie

Liczi – na słodko i wytrawnie
Informacja prasowa Poznań, 30 stycznia 2018 r. Liczi, zwane również chińską śliwką, to egzotyczny owoc, który ostatnio coraz częściej możemy spotkać na sklepowych półkach. Popularne

Informacja prasowa
Poznań, 30 stycznia 2018 r.

Liczi, zwane również chińską śliwką, to egzotyczny owoc, który ostatnio coraz częściej możemy spotkać na sklepowych półkach. Popularne w Azji, doceniane było przez chińskich cesarzy za smak i wartości odżywcze. Uważali oni bowiem, że owoc ten dodaje im siły i poprawia nastrój. Jak więc je przyrządzić, aby w pełni wykorzystać jego właściwości?

Liczi można jeść zarówno na surowo, jak i po wcześniejszej obróbce termicznej. Należy jednak pamiętać, że oprócz licznych zalet (owoc ma wysoką zawartość witaminy C oraz potasu, który reguluje ciśnienie krwi i pracę serca) ma on również wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że nie będzie najlepszym dodatkiem dla cukrzyków oraz osób będących na diecie. Jednak miłośnicy kuchni azjatyckiej z pewnością wypróbują przepisy przygotowane przez ekspertów marki Sandra.

Naleśniki kokosowe z liczi
Liczi ze względu na krótki czas przydatności do spożycia (już po kilku dniach potrafi się psuć) jest trudne w transporcie i sprzedaży w krajach, w których naturalnie nie występuje. Czasem jednak możemy trafić na owoce w czerwonych skorupkach w sklepach lub na bazarkach z egzotyczną żywnością. Możemy również poszukać liczi już obranego w puszkach – pamiętajmy jednak, aby zwrócić uwagę na to, czy w składzie nie znajdują się konserwanty.
Składniki:
Naleśniki
• ½ szklanki mąki pszennej
• ¼ szklanki mąki kokosowej
• 2 jajka
• Szklanka mleka koksowego
• ¾ szklanki wody gazowanej
• 3 łyżki oleju kokosowego
Nadzienie
• 5 owoców liczi z puszki marki Sandra
• 2 banany
• 1 łyżka brązowego cukru
• 1 łyżka masła
• 4 łyżki soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na naleśniki (poza olejem) dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Pamiętajmy, że powinno być gęste, ale lejące. Możemy dodać więcej mleka lub mąki, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Pamiętajmy jednak, aby z mąką kokosową postępować bardzo ostrożnie – dodawajmy ją po trochu i obserwujmy reakcję mieszanki. Mąka kokosowa jest bardzo chłonna, przez co masa może być zbyt gęsta. Wyrobione ciasto smażmy jak normalne naleśniki na rozgranym tłuszczu kokosowym.
W celu przygotowania nadzienia rozgrzejmy na patelni masło z cukrem. Kiedy cukier zacznie się karmelizować (lekko rumienić) dolejmy sok pomarańczowy. Wymieszajmy i dodajmy pokrojone banany i liczi. Podsmażmy wszystko razem, aż sok pomarańczowy delikatnie odparuje zostawiając na patelni gęsty sos. Na naleśnika kładziemy nadzienie i rolujemy. Podajemy na ciepło.
Stir- fry z kurczaka
Stir- fry to azjatycka technika smażenia składników w wysokiej temperaturze, ale przez krótki czas (zaledwie kilka minut). Istotą tej techniki są cienko pokrojone produkty – mięso, warzywa lub owoce.
Składniki:
• ½ piersi z kurczaka
• 7 owoców liczi z puszki marki Sandra
• 1 cebula dymka
• 2 ząbki czosnku
• Kawałek korzenia imbiru
• Łyżeczka wędzonej papryki
• Kilka ziaren ostrej papryki
• Sok z ½ limonki
• Łyżka miodu
• 2 łyżki sosu sojowego
• Łyżeczka cukru brązowego
• 2 łyżki octu ryżowego
• 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w drobne paseczki, liczi w kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy razem z liczi i kurczakiem. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przyprawy (paprykę słodką i wędzoną, sok z limonki, miód, sos sojowy, cukier brązowy, ocet ryżowy). W takiej marynacie pozostawiamy składniki na około godzinę. Po tym czasie rozgrzewamy bardzo mocno olej na patelni i przez ok. 4-5 minut smażymy wszystkie składniki (wlewamy razem z marynatą). Danie można podać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

A to już wiesz?  Pasta z pestkami dyni z brokułami

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy