Informacja prasowa
Warszawa, 28 lipca 2021 r.
Letnie inspiracje na dania z kaszą
Nie rezygnujmy z kaszy latem! Wakacje to idealny moment, aby wykorzystać sezonowe warzywa i owoce do przygotowania urozmaiconych dań na bazie kaszy, a przy okazji szansa na poznanie nowych smaków i na wspólne eksperymentowanie w kuchni z pociechami. Rodzinne posiłki wcale nie muszą być czasochłonne i wykwintne, ale proste, sycące, a na dodatek urozmaicone i zdrowe, o czym przekonuje Kamila Pawłowska, blogerka i ekspertka kulinarna kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, podając kilka pomysłów na letnie potrawy z kaszą w roli głównej.
– Kasze warto wprowadzić do naszego codziennego menu, a nie tylko od święta. Są zdrowe, pożywne i dostępne w wielu rodzajach. Można z nich przygotować praktycznie wszystko – od śniadania, po obiad, przekąskę, kolację czy deser. Jaglana będzie idealną propozycją na śniadanie oraz na deser, jęczmienna pasuje do obiadu, a gryczana na kolację. Nie zapominajmy o pozostałych elementach zdrowej diety, takich jak warzywa, owoce, nabiał, rośliny strączkowe, mięso, ryby i orzechy. Zwracajmy uwagę także na urozmaicenie dań oraz regularność spożywania posiłków z zachowaniem odpowiednich proporcji – mówi Kamila Pawłowska, blogerka i ekspertka kulinarna kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
Orzechowy budyń jaglany z malinami
Smaczne, zdrowe i słodkie przekąski można przygotować samodzielnie w domu. Inspirującą bazą do deserów może być kasza jaglana. Ma ona neutralny smak i pasuje w niemal każdym zestawieniu, dlatego idealnie sprawdza się także jako składnik słodkich deserów na przykład w połączeniu z letnimi owocami. Kaszowa przekąska na długo doda energii naszym pociechom podczas zabaw na świeżym powietrzu.
Składniki dla 2 osób:
• kasza jaglana – 3 łyżki
• mleko spożywcze 2 % – 1 szklanka
• masło z orzechów laskowych – 1 łyżka
• maliny – 5 łyżek
• miód pszczeli – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania: kaszę gotujemy w wodzie przez około 15 minut. W naczyniu blendera umieszczamy ugotowaną kaszę, masło z orzechów laskowych, miód oraz mleko i całość miksujemy na gładki krem. Jeśli budyń jest zbyt gęsty, wystarczy dodać odrobinę wody lub mleka. Budyń przekładamy do miseczki. Na wierzchu dekorujemy owocami sezonowymi.
W celu zniwelowania gorzkawego posmaku kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.
Wartość odżywcza dania (dla 1 porcji): 13g białka, 57g węglowodanów, 18g tłuszczu, 10g błonnika.
Wartość energetyczna dania (dla 1 porcji): 402 kcal.
Zapiekanka gryczana z indykiem, papryką i pieczarkami
Połączenie kaszy gryczanej z warzywami, owocami, roślinami strączkami, nabiałem, rybami czy drobiem, może sprawić, że powstanie w pełni zbilansowany i lekki posiłek. Kaszowa zapiekanka to propozycja dla osób zabieganych, którym zależy na szybkim przygotowaniu pełnowartościowego dania. Wystarczy kilka prostych składników, aby wyczarować pożywne, szybkie i smaczne danie.
Składniki dla 2 osób:
• kasza gryczana, sucha – 5 łyżek
• indyk, mięso mielone – 150 g
• jaja kurze – 2 sztuki
• ser żółty Gouda – 30 g
• cebula – ½ sztuki
• papryka czerwona – ½ sztuki
• pieczarki – 5 sztuk
• olej rzepakowy – 2 łyżki
• sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona – według uznania
• pietruszka, natka świeża – 2 łyżki
Sposób przygotowania: kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu. Cebulę obieramy i kroimy. Osobno kroimy pieczarki, a także umytą paprykę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy mięso, paprykę, pieczarki oraz przyprawy i smażymy wszystko kilka minut. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Zawartość patelni, kaszę, roztrzepane jajka oraz starty ser mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Jeśli górna warstwa zapiekanki będzie zbyt szybko się rumieniła, przykrywamy ją folią aluminiową w trakcie pieczenia. Przed podaniem posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.
Wartość odżywcza dania (dla 1 porcji): 32,5g białka, 28g węglowodanów, 21g tłuszczu, 4,5g błonnika.
Wartość energetyczna dania (dla 1 porcji): 412,5 kcal.
Pęczotto z dynią, serem kozim i orzechami włoskimi
Kaszotto warzywne to doskonałe danie sezonowe. Można wzbogacić je produktami, które są aktualnie dostępne w sprzedaży. Kasza idealnie komponuje się z dynią, bakłażanem, papryką, kukurydzą, marchewką, pietruszką, selerem, pieczarkami, grzybami leśnymi lub cukinią. Do kaszotto świetnie nadaje się kasza gryczana, jaglana lub jęczmienna. Tutaj kasza pęczak w nietypowym wydaniu – z dynią, serem kozim i orzechami, jako przykład dania na pyszny pełnowartościowy posiłek bezmięsny.
Składniki: dla 1 osoby:
• kasza pęczak, sucha – 5 łyżek
• dynia hokkaido – 150 g
• cebula – ½ sztuki
• czosnek – 1 ząbek
• olej rzepakowy – 1 łyżka
• bulion – ½ szklanki
• ser kozi (roladka) – 30 g
• orzechy włoskie – 15 g
• sól
• pieprz
Sposób przygotowania: na rozgrzanym w garnku oleju podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę oraz przyprawy, wsypujemy kaszę i podsmażamy. Do kaszy dolewamy równe partie gorącego bulionu i podgrzewamy stale mieszając. Ustawiamy największy płomień lub moc palnika, by kasza jednocześnie chłonęła bulion, a jego nadmiar wyparowywał. Kiedy kasza wchłonie pierwszą partię płynu, dodajemy następną. Gotowe danie przekładamy na talerz i posypujemy posiekanymi orzechami oraz serem.
Wartość odżywcza dania (dla 1 porcji): 17g białka, 65g węglowodanów, 24g tłuszczu, 9g błonnika.
Wartość energetyczna dania (dla 1 porcji): 512 kcal.
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.