Warszawa, 03.07.2019
Informacja prasowa
Letnie i zdrowe potrawy z rusztu.
Jak przygotować zdrowe oraz smaczne potrawy na grilla
Dla wielu z nas grillowanie kojarzy się przede wszystkim z kiełbasą i karkówką.
A przecież potrawy przyrządzone na ruszcie mogą być zarówno smaczne jak
i zdrowe. Podpowiadamy co warto upiec na grillu, by zajadać bez wyrzutów sumienia.
Zdrowe i pożywne dania z grilla
Sezon grillowy to dobry czas na eksperymenty kulinarne. Zamiast tradycyjnych steków spróbujmy przyrządzić wegeburgery na bazie kasz lub roślin strączkowych, do których dodajemy np. podsmażoną cebulę, czosnek, startą marchewką, posiekany koper
i ulubione przyprawy. Pysznie smakują również kotleciki na bazie kalafiora lub brokułu
z dodatkiem pestek dyni i czosnku. Niezależnie od składników, które wybierzemy wystarczy uformować je jak standardowe burgery i ułożyć na ruszcie na kilka minut. Na grilla polecamy również marynowane w sosie sojowym i przyprawie „5 smaków” tofu. Grube plastry wkładamy do pojemnika z zalewą na ok godzinę a po upieczeniu posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie surówki ze świeżego ogórka i marchewki w sosie vinegret.
Osoby, które nie wyobrażają sobie grilla bez porcji mięsa powinny wybierać drób. Prócz tego, że są zdecydowanie mniej kaloryczny to również wymaga zdecydowanie krótszej obróbki termicznej.
– Trudno jest kupić dobrej jakości kiełbasę. Szukajmy tej z jak największą zawartością chudego mięsa – będzie mieć znacznie mniej tłuszczu i kalorii niż tradycyjna. „kiełbasa grillowa”. Jednak jeszcze zdrowiej jest położyć na ruszt szaszłyki z drobiu i warzyw.
– mówi Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit. – Pamiętajmy,
że wbrew pozorom kaloryczne są też dodatki, czyli tłuste sosy i białe pieczywo. W ich miejsce zdecydowanie polecam grillowane lub świeże warzywa. – dodaje.
Warzywne i owocowe dodatki
Latem mamy mnóstwo pysznych, krajowych warzyw i owoców. Wystarczy je pokroić
i ułożyć na półmisku, a wtedy każdy wybierze to, co najbardziej lubi. Warto także własnoręcznie przygotować ogórki małosolne oraz surówkę z białej kapusty, marchewki, jabłka, kopru i dymki z dodatkiem oleju rzepakowego i soku z cytryny. Na grillu układamy zaś przede wszystkim paprykę, cukinię, bakłażany, ziemniaki i rzodkiewkę.
Aby skrócić czas ich pieczenia, warzywa przed położeniem na grilla kroimy w plastry lub ćwiartki. Ziemniaki natomiast można nawet wstępnie obgotować.
W ramach deseru zamiast tradycyjnych, pieczonych jabłek, czy gruszek polecamy grillowane brzoskwinie, morele, banany, ananasy a nawet arbuzy. Owoce możemy przyprawić przed pieczeniem odrobiną cynamonu i kardamonu, a podawać posypane mielonymi orzechami i wiórkami kokosowymi. Pamiętajmy, że owoce są bardzo delikatne. Wystarczy im kilka minut, by były przyrumienione i gotowe do spożycia.
Zdrowe odpowiedniki ketchupu i majonezu
Gotowe sosy często pełne są cukru, soli i konserwantów, dlatego zachęcamy
do przygotowania własnego sosu pomidorowego na bazie świeżych pomidorów
lub passaty z dodatkiem ziół, szczypty soli i pieprzu. Majonez zastąpmy sosem
na bazie chudego jogurtu, najlepiej greckiego z dodatkiem czosnku i kopru. Jeśli dodamy do niego tartego świeżego ogórka i posiekane listki mięty to otrzymamy popularny również w Polsce grecki sos Tzatziki.
Pamiętaj o odpowiednim przygotowaniu sprzętu
Zdrowe dania z grilla to nie tylko odpowiednio dobrane składniki, z których je przyrządzimy, ale również właściwie przygotowany sprzęt i obróbka termiczna. Oto podstawowe zasady zdrowego grillowania:
1) Akcesoria, których używamy powinny być dokładnie wymyte ze zwęglonych resztek.
2) Do pieczenia używajmy tylko brykietu drzewnego. Nigdy nie grillujmy na jego tanich odpowiednikach, których opary wydzielane podczas spalania mogą być szkodliwe.
3) Ruszt powinien być ustawiony nad rozżarzonym węglem, a nie nad płomieniem.
4) Jedzenie dodatkowo układamy jeszcze na jednorazowych tackach.
5) Nie trzymajmy zbyt długo przygotowanych smakołyków na ruszcie. Wyschnięte potrawy, często również mają zwęgloną skórkę, co nie jest zdrowe dla naszego organizmu.
Jak trzymać formę pomimo grillowych pokus?
Czasem trudno oprzeć się pachnącym i smacznym, choć niekoniecznie zdrowym „grillowym klasykom”. Jeśli jest to sporadycznie to nie powinniśmy mieć problemów
z utrzymaniem wagi.
– Jeśli w weekendy zdarza się nam jadać niezdrowo to zachęcam, by w tygodniu przykładać większą uwagę do tego co jemy. Jeśli przestrzegamy dobrze zbilansowanej diety o odpowiednio dobranej kaloryczności w dni powszednie, to powinna ona zrównoważyć skutki weekendowych pokus, o ile nie będziemy ulegać im zbyt często. Podczas spotkań przy grillu łatwo przekroczyć rekomendowaną kaloryczność pojedynczego posiłku, a w skrajnych przypadkach nawet całodzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jednak gdy w tygodniu przestrzegamy diety, to weekendowe drobne grzeszki nie powinny źle wpłynąć na naszą sylwetkę. – mówi Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.
————————————————————————————————————————————————————————————
Maczfit to catering dietetyczny dostarczany pod wskazany adres, który jest obecny w każdym województwie Polski. Jest dedykowany dla osób, które chcą zadbać o zdrowie swoje oraz całej rodziny, lecz nie posiadają do tego stosownej wiedzy lub czasu. Przygotowywane pod okiem ekspertów-dietetyków posiłki cechują się nie tylko wysoką, restauracyjną jakością, ale również odpowiednim zbilansowaniem i poziomem kaloryczności dobranym do indywidualnych potrzeb każdego klienta. W ofercie firmy jest aż 21 programów dietetycznych w tym soki cold press, dzięki czemu każdy, nawet najbardziej wymagający odbiorca, znajdzie optymalne dla siebie menu.