13.07.2010
Komunikat prasowy Letnia zbiórka witamin ? przepisy na zdrowe menu z sałatkami w roli głównej 13.07.2010 12:00 Winiary Dłuższe słoneczne dni, przelotny ciepły deszcz i stragany z owocami na rogu każdej ulicy – to symbole, które jednoznacznie pokazują, że już jest lato! W Polsce bywa ono wyjątkowo piękne i hojne ? możemy czerpać nie tylko ze słońca, ale również z bogactwa owoców i warzyw. Tych ostatnich, statystyczny Polak zje w ciągu tego roku aż 116 kg*, w dużej mierze w czasie wakacji właśnie. To o 6kg więcej niż pięć lat temu (2005). ?To niezwykle pozytywny trend. Wraz ze spożywaniem sałatek i surówek dieta Polaków staje się coraz zdrowsza i bardziej urozmaicona.? ? komentuje Karolina Stępniak, specjalista ds. żywienia producenta marki WINIARY. ?Zaletą letnich miesięcy jest łatwy dostęp do świeżych warzyw i owoców. Tak chętnie po nie sięgamy ? bo tą porą roku są zdecydowanie najsmaczniejsze. Ponadto są prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. W lecie możemy je mieć dosłownie na wyciągnięcie ręki. Oprócz bogactwa witamin i składników mineralnych, znajdziemy w nich błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do właściwego funkcjonowania naszego organizmu.? ? kontynuuje Karolina Stępniak. Kompozycja różnych warzyw i owoców jest świetnym i prostym pomysłem na lunch, kolację czy dopełnienie obiadu. Kobiety wiedziały o tym już wiele lat temu. To dlatego nasze mamy podawały zawsze do obiadu warzywne surówki czy owocowy kompot ? dziś ten zwyczaj wspomina z rozrzewnieniem cztery na pięć dorosłych Polek (badanie MillwardBrown SMG/KRC na zlecenie marki WINIARY**. Dokładnie tyle samo pań deklaruje, że podobnie jak ich mamy, za priorytet w domowym gotowaniu stawiają sobie to, aby przygotowywane posiłki były zdrowe. ?W naszej codziennej diecie musimy pamiętać o odpowiedniej ilości warzyw i owoców ? powinny się pojawić w każdym z modelowych 5 posiłków ? wzbogacimy ją wówczas w cenne składniki odżywcze. Korzystajmy z tego, że sezon letni obfituje w przepyszne warzywa i owoce i eksperymentujmy z przepisami na różnorodne sałatki i surówki ? teraz jest na to najlepszy czas.? ? podkreśla Stępniak. ?Sałatki i surówki są bezsprzecznie źródłem składników odżywczych. Warto jednak wiedzieć jakich. Dodając do surówek i sałatek nać zielonej pietruszki lub truskawki wzbogacamy jednocześnie nasz posiłek w witaminę C, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu,a ponadto jest naturalnym antyoksydantem pomagającym chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Z kolei wykorzystując w naszej kuchni takie warzywa jak marchew, dynia czy boćwina dostarczamy sobie beta ? karotenu ? prowitaminy A. Witamina A m.in. wspomaga procesy widzenia, a także pomaga zachować skórę w dobrej kondycji. Nawet proste połączenie owoców i warzyw w postaci sałatek daje prawdziwą bombę witaminową!?? doradza Karolina Stępniak. Coraz bardziej popularnym sposobem na urozmaicenie smaku sałatek jest użycie sosów sałatkowych. Od kwietnia 2010 na sklepowych półkach można znaleźć wyśmienite sosy Z domowego Ogródka marki WINIARY: sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy, sos sałatkowy Swojskie zioła, sos sałatkowy Winegret, sos sałatkowy Wiosenny ze szczypiorkiem, sos sałatkowy Z bazylią i oregano oraz sos sałatkowy Czosnkowo-ziołowy. Wystarczy dodać je do warzyw i owoców, wymieszać wodą oraz olejem czy też? z jogurtem lub śmietanką i pyszna, kolorowa sałatka jest już gotowa. Przygotowane sałatki będą nie tylko źródłem witamin i składników mineralnych dla organizmu, ale również mogą stanowić źródło płynów. Ogórki, truskawki, melony czy arbuzy zawierają w sobie nawet do 95% wody. W upalne dni oprócz niezbędnej ilości wody, którą powinniśmy pić warto również jeść warzywa i owoce Z całą pewnością wyjdzie to nam na zdrowie. PRZEPISY na fantazyjne sałatki letnie: Sałatka z truskawkami (4 porcje) 1 Sos sałatkowy Z Domowego Ogródka winegret WINIARY 3 łyżki oleju 1 sałata lodowa (200 g) 200 g truskawek 150 g serka mozzarella koperek do dekoracji Sos sałatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Sałatę oczyścić, porwać na mniejsze części i ułożyć w płaskim naczyniu. Truskawki oczyścić pokroić na ćwiartki. Ser pokroić grubą kostkę. Ułożyć na sałacie. Całość polać sosem sałatkowym, udekorować koperkiem. Czas przygotowania: 15 minut Wartość energetyczna: ? Całość 825 kcal ? 1 porcja ok. 204 kcal Sałatka z melonem (4 porcje) 1 Sos sałatkowy Z Domowego Ogródka swojskie zioła WINIARY 3 łyżki oleju 1 sałata strzępiasta czerwona (100 g) 1 melon 1 ogórek zielony 1 łyżka miodu sól, sok z cytryny Sos sałatkowy przygotować bez wody. Sałatę oczyścić. Sałatę porwać na mniejsze części i ułożyć w płaskim naczyniu. Melona i ogórka obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Ogórka delikatnie posolić. Całość połączyć z sosem i miodem. Doprawić sokiem z cytryny. Czas przygotowania: 15 minut Wartość energetyczna: ? Całość 538 kcal ? 1 porcja ok. 134 kcal Sałatka ogórkowa (4 porcje) 1 Sos sałatkowy Z Domowego Ogródka wiosenny ze szczypiorkiem WINIARY 3 łyżki oleju 2 ogórki zielone (400 g) 2 łyżki posiekanego koperku 2 rzodkiewki 50 g kiełków słonecznika Sos sałatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Ogórki przekroić na połowę, usunąć nasiona i pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki pokroić w cienkie paseczki. Składniki sałatki połączyć z sosem. Przed podaniem posypać kiełkami. Czas przygotowania 15 minut Wartość energetyczna: ? Całość 447 kcal ? 1 porcja ok. 112 kcal *** WINIARY to marka znana Polakom od prawie 70-ciu lat, a sygnowane nią wyroby są synonimem doskonałego połączenia tradycyjnego polskiego smaku z innowacyjnością i nowoczesnością. Oferta WINIARY to około 200 różnych wyrobów kulinarnych, takich jak: zupy, buliony, sosy, pomysły na, dania instant, majonezy, przyprawy, galaretki, kisiele oraz budynie. WINIARY zaspakajają potrzeby zarówno wielbicieli kuchni tradycyjnej, jak i nowoczesnej oraz wszystkich tych, którzy na gotowanie mają coraz mniej czasu. * Raport Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej na temat spożycia warzyw i owoców w Polsce. ** Maj 2005, badanie ?Kuchnia jak u mamy? przeprowadzone na reprezentatywnej dla Polek grupie 500 kobiet.