Ożarów Mazowiecki, 23 lipca 2021
Informacja prasowa
Kuchnia zero waste – myślę, więc nie marnuję
Coraz bardziej popularne ruchy angażujące się w niemarnowanie jedzenia, a także organizacje pozarządowe zarówno lokalne jaki i globalne przypominają o konieczności szanowania pożywienia. Wciąż jednak blisko 53% Polaków wyrzuca żywność. Aż 70% to gotowe niespożyte posiłki zaś 37% to produkty spożywcze. W koszu najczęściej lądują: pieczywo, owoce, warzywa wędliny i napoje mleczne. Kupujemy za dużo, nie kontrolujemy daty ważności albo zwyczajnie gotujemy w nadmiarze. Tymczasem hasła „zero waste” czy „less waste” zachęcają nas do zmiany dotychczasowych nawyków. Gorenje Life Simplicity również wpasowuje się w ten trend. Czasem wystarczy mała zmiana, a efekt może pozytywnie zaskoczyć. Zobaczcie jak.
Kupuj, ale z głową
Zachęcani przez promocje w supermarketach często kupujemy za dużo, na zapas, bo cena jest niska. Dlatego w naszym koszyku często lądują produkty, których w żaden sposób nie jesteśmy później w stanie wykorzystać. Czasem lepiej zrezygnować z zatłoczonych galerii handlowych na rzecz lokalnych sklepów czy bazarków, gdzie warto sięgać po świeże warzywa i owoce, nawet te, które nie zachwycają idealnym wyglądem. Przede wszystkim jednak planujmy, nie tylko listę zakupów, ale i posiłki jakie zamierzamy przygotować. Unikniemy niepotrzebnych nadwyżek żywności i wyrzutów sumienia spowodowanych ich wyrzuceniem.
Przechowuj z głową
Wiele produktów spożywczych czy dań gotowych ulega zepsuciu z powodu złego ich przechowywania. Stosowne przechowywanie to zdecydowanie klucz do zachowania ich świeżości i jakości. Wprowadzenie prostej zasady FIFO first in, first out, pozwoli nam w pierwszej kolejności wykorzystać te z nich, których data ważności bądź stan świeżości zbliża się do końca. Nie mniej ważne jest rozmieszczenie poszczególnych artykułów spożywczych w lodówce oraz pojemniki w jakich są przechowywane. Na rynku mamy obecnie wiele lodówek, które wykorzystują nowoczesną technologię i są w stanie przedłużyć świeżość naszych produktów. Dobrym wyborem będzie tu lodówka Gorenje NRK6192AXL4 z systemem FastFreeze, która zamraża żywność w temperaturze -24°C, aby zachować większość minerałów.
Wykorzystaj resztki – czyli „czyszczenie lodówki”
Obiad z resztek. Brzmi jak danie z kuchni studenckiej? Niekoniecznie. Sami nie wiemy na jakie wyżyny kulinarne jesteśmy w stanie się wspiąć gdy w lodówce oprócz światła mamy tylko klika podstawowych produktów. Z resztek mięsa i warzyw można przyrządzić całkiem niezły gulasz. Kilka przywiędłych pieczarek, pomidorów i papryki posiekanych w kosteczkę i wbitym jajkiem zapiecz w filiżance z użyciem piekarnika Gorenje BCS798S24X z automatycznym programem gotowania. Tu parametry dotyczące czasu gotowania, doboru temperatury czy grzałek są już zaprogramowane fabrycznie. Resztki owoców i jogurt to idealny koktajl na śniadanie. Wykorzystaj mikser Gorenje B800ORAW
Bycie zero waste jest łatwiejsze niż myślimy. Okazuje się, że nawet małe zmiany w dotychczasowym podejściu do codziennych spraw mogą sprawić, że nasze życie nabierze zupełnie nowego stylu. Nowe technologie mają tu szerokie pole do działania. Wciąż udoskonalane sprzęty gospodarstwa domowego wręcz zachęcają do kreatywnego odkrywania nowych sposobów na bycie bardziej eko. Wykorzystujmy je w życiu codziennym i zachęcajmy do tego samego rodzinę i znajomych.