Informacja prasowa
Poznań, 21 marca 2018 r.
Kuchnia fusion to nowoczesne podejście do dobrze nam znanych potraw czy dań. Jej podstawowym założeniem jest łączenie tradycyjnych składników z różnych stron świata w niecodzienny sposób, tworząc dzięki temu nowe wariacje smakowe. Dopełnieniem całości jest oryginalny sposób podania. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy w duchu kuchni fusion, których przyrządzenie… nie przerośnie naszych umiejętności.
Chcąc tworzyć dania kuchni fusion według własnych przepisów trzeba mieć dobry smak i odpowiednie wyczucie kulinarne. Umiejętność łączenia tradycyjnych składników z różnych krajów to nie lada wyzwanie. Warto jednak próbować nowych smaków, gdyż do perfekcji w tej dziedzinie można dojść jedynie metodą prób i błędów. Na początek polecamy trzy przepisy, które wprowadzą Was w tajniki tej nowoczesnej kuchni, dzięki temu, że w niecodzienny sposób wykorzystują herbatę.
Tiramisu z granatem i borówkami
Tiramisu to włoski deser, w którym zamknięte zostało wszystko to, co w słonecznej Italii najpiękniejsze. Słodki krem mieszający się z biszkoptami zanurzonymi w intensywnym i aromatycznym espresso, idealnie dopełniony nutą amaretto, tworzy znaną na całym świecie triadę włoskich smaków. Wersja fusion tego deseru pozwala na nowo odkryć to, co w słodkim kremie mascarpone najlepsze.
Składniki:
• 500 g mascarpone
• 150 g + 1 łyżka cukru
• 300 g biszkoptów
• 6 żółtek
• Szklanka intensywnego naparu z herbaty Akbar Pure Ceylon
• 200 g borówek
• 1 granat
• 4 łyżki amaretto
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy amaretto i mascarpone. Mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. ¾ borówek wrzucamy do garnka i gotujemy z dodatkiem łyżki cukru do momentu odparowania wody, aż powstanie gęsty sos. Na dnie szklanki układamy zanurzone w herbacie biszkopty. Na to kładziemy warstwę kremu i warstwę sosu z borówek. Pozostałymi borówkami i nasionami granatu posypujemy wierzch ciasta. Tiramisu wstawiamy do lodówki na godzinę.
Parfait waniliowe z herbacianą galaretką
Parfait to wyjątkowy deser – pyszny, efektowny i niezwykle łatwy w wykonaniu. Jego waniliowa wersja z dodatkiem aromatycznej galaretki z herbaty i owoców to nie tylko uczta dla naszych kubków smakowych, ale również dla oczu.
Składniki:
• 100 ml śmietanki 30%
• 50 ml mleka
• 3 żółtka
• 30 g + 1 łyżka cukru
• Laska wanilii
• 100 ml intensywnego naparu z herbaty Akbar Pure Ceylon
• 2-3 g agaru
• Jeżyny
• Plasterek pomarańczy, listki mięty – do dekoracji
Przygotowanie:
Wanilię przekrawamy i wyciągamy z niej nasiona, które gotujemy przez chwilę w mleku. Odstawiamy do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Łączymy z ubitą śmietanką i zimnym mlekiem z wanilią. Formę wykładamy folią spożywczą i wlewamy do niej masę. Wstawiamy do zamrażalki. Jeżyny posypujemy łyżką cukru i gotujemy do momentu, aż powstanie sos. Przecedzamy przez sito i dodajemy herbatę. Łączymy z agarem i gotujemy przez ok. 1 minutę. Sos wylewamy na talerz, aby stężał i powstała galaretka w dowolnym kształcie. Na galaretce układamy pokrojony parfait (jeśli chcemy uzyskać okrągły kształt wystarczy do wycięcia użyć szklanki). Zdobimy pomarańczą i miętą.
Herbaciana czekolada
Niezwykle prosty w swojej formie deser, który nie wymaga użycia wielu składników ani poświęcenia wiele czasu. Aromat herbaty doskonale podkreśla smak gorzkiej czekolady.
Składniki:
• Tabliczka gorzkiej czekolady (90%)
• 50 ml intensywnego naparu z herbaty Akbar Pure Ceylon
• 2-3 g agaru
• Ciastko w kształcie rurki do dekoracji
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy herbaciany napar i agar. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy przez ok. 1 minutę. Przelewamy do szklanek i wbijamy po jednej rurce. Odstawiamy do schłodzenia, podajemy kiedy czekolada ostygnie i zgęstnieje.
Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl