Zdrowie

Kuchnia fusion dla każdego

Kuchnia fusion dla każdego
Informacja prasowa Poznań, 21 marca 2018 r. Kuchnia fusion to nowoczesne podejście do dobrze nam znanych potraw czy dań. Jej podstawowym założeniem jest łączenie tradycyjnych

Informacja prasowa
Poznań, 21 marca 2018 r.

Kuchnia fusion to nowoczesne podejście do dobrze nam znanych potraw czy dań. Jej podstawowym założeniem jest łączenie tradycyjnych składników z różnych stron świata w niecodzienny sposób, tworząc dzięki temu nowe wariacje smakowe. Dopełnieniem całości jest oryginalny sposób podania. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy w duchu kuchni fusion, których przyrządzenie… nie przerośnie naszych umiejętności.
Chcąc tworzyć dania kuchni fusion według własnych przepisów trzeba mieć dobry smak i odpowiednie wyczucie kulinarne. Umiejętność łączenia tradycyjnych składników z różnych krajów to nie lada wyzwanie. Warto jednak próbować nowych smaków, gdyż do perfekcji w tej dziedzinie można dojść jedynie metodą prób i błędów. Na początek polecamy trzy przepisy, które wprowadzą Was w tajniki tej nowoczesnej kuchni, dzięki temu, że w niecodzienny sposób wykorzystują herbatę.
Tiramisu z granatem i borówkami
Tiramisu to włoski deser, w którym zamknięte zostało wszystko to, co w słonecznej Italii najpiękniejsze. Słodki krem mieszający się z biszkoptami zanurzonymi w intensywnym i aromatycznym espresso, idealnie dopełniony nutą amaretto, tworzy znaną na całym świecie triadę włoskich smaków. Wersja fusion tego deseru pozwala na nowo odkryć to, co w słodkim kremie mascarpone najlepsze.
Składniki:
• 500 g mascarpone
• 150 g + 1 łyżka cukru
• 300 g biszkoptów
• 6 żółtek
• Szklanka intensywnego naparu z herbaty Akbar Pure Ceylon
• 200 g borówek
• 1 granat
• 4 łyżki amaretto
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy amaretto i mascarpone. Mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. ¾ borówek wrzucamy do garnka i gotujemy z dodatkiem łyżki cukru do momentu odparowania wody, aż powstanie gęsty sos. Na dnie szklanki układamy zanurzone w herbacie biszkopty. Na to kładziemy warstwę kremu i warstwę sosu z borówek. Pozostałymi borówkami i nasionami granatu posypujemy wierzch ciasta. Tiramisu wstawiamy do lodówki na godzinę.
Parfait waniliowe z herbacianą galaretką
Parfait to wyjątkowy deser – pyszny, efektowny i niezwykle łatwy w wykonaniu. Jego waniliowa wersja z dodatkiem aromatycznej galaretki z herbaty i owoców to nie tylko uczta dla naszych kubków smakowych, ale również dla oczu.
Składniki:
• 100 ml śmietanki 30%
• 50 ml mleka
• 3 żółtka
• 30 g + 1 łyżka cukru
• Laska wanilii
• 100 ml intensywnego naparu z herbaty Akbar Pure Ceylon
• 2-3 g agaru
• Jeżyny
• Plasterek pomarańczy, listki mięty – do dekoracji
Przygotowanie:
Wanilię przekrawamy i wyciągamy z niej nasiona, które gotujemy przez chwilę w mleku. Odstawiamy do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Łączymy z ubitą śmietanką i zimnym mlekiem z wanilią. Formę wykładamy folią spożywczą i wlewamy do niej masę. Wstawiamy do zamrażalki. Jeżyny posypujemy łyżką cukru i gotujemy do momentu, aż powstanie sos. Przecedzamy przez sito i dodajemy herbatę. Łączymy z agarem i gotujemy przez ok. 1 minutę. Sos wylewamy na talerz, aby stężał i powstała galaretka w dowolnym kształcie. Na galaretce układamy pokrojony parfait (jeśli chcemy uzyskać okrągły kształt wystarczy do wycięcia użyć szklanki). Zdobimy pomarańczą i miętą.
Herbaciana czekolada
Niezwykle prosty w swojej formie deser, który nie wymaga użycia wielu składników ani poświęcenia wiele czasu. Aromat herbaty doskonale podkreśla smak gorzkiej czekolady.
Składniki:
• Tabliczka gorzkiej czekolady (90%)
• 50 ml intensywnego naparu z herbaty Akbar Pure Ceylon
• 2-3 g agaru
• Ciastko w kształcie rurki do dekoracji
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy herbaciany napar i agar. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy przez ok. 1 minutę. Przelewamy do szklanek i wbijamy po jednej rurce. Odstawiamy do schłodzenia, podajemy kiedy czekolada ostygnie i zgęstnieje.
Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

A to już wiesz?  Zapraszamy do udziału w konkursie „Złoty Skalpel”

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy