Zdrowie

Kuchnia fushion, czyli mix potraw na talerzu

Kuchnia fushion, czyli mix potraw na talerzu
Informacja prasowa Poznań, 7 marca 2018 r. Coraz częściej w opisach polskich restauracji pojawia się nazwa „kuchnia fushion”. Co oznacza ten kulinarny trend? To umiejętne

Informacja prasowa
Poznań, 7 marca 2018 r.

Coraz częściej w opisach polskich restauracji pojawia się nazwa „kuchnia fushion”. Co oznacza ten kulinarny trend? To umiejętne łączenie tradycyjnych przepisów z różnych zakątków świata w taki sposób, aby tworzyć nowe wersje znanych nam dań. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy lubią eksperymentować.

Korzenie kuchni fushion sięgają XIX -wiecznych podróży do Ameryki. Masowa emigracja na ten kontynent spowodowała naturalne wymieszanie się kultur oraz tradycji, także kulinarnych. Kuchnia fushion to więc nic innego, jak łączenie receptur z różnych krajów, w celu stworzenia nowego, smacznego i oryginalnego dania. Ten trend dedykowany jest osobom, które nie boją się eksperymentować, mają bogatą wyobraźnię oraz są poszukiwaczami nowych smaków. Jak przygotować tego rodzaju potrawę we własnej kuchni?

Pierogi z ciecierzycą
To danie, które łączy tradycyjną, polską recepturę z jednym z charakterystycznych składników kuchni Bliskiego Wschodu. To ciekawe połączenie, dzięki któremu możemy doświadczyć nowych, kulinarnych doznań smakowych.

Składniki:

Na ciasto:
 550 g mąki
 1 jajko
 szczypta soli
 20 g masła
 1 szklanka gorącej wody
Na farsz:
 1 puszka ciecierzycy z puszki marki Jasmeen
 1 łyżka margaryny
 1 cebula
 1 ząbek czosnku
 1 natka pietruszki
 6 łyżek bulionu warzywnego
 sól i pieprz

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dodajemy rozpuszczone w wodzie masło oraz wbijamy jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Powstałe ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i ugniatamy przez około 7 minut. Następnie zawijamy je w folię i odstawiamy na około 30 minut.

W tym czasie na patelni rozgrzewamy margarynę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Dorzucamy także ciecierzycę, posiekaną pietruszkę oraz wlewamy bulion. Wszystko podsmażamy przez około 4 minuty, a po tym czasie miksujemy za pomocą blendera. Powstały farsz doprawiamy solą oraz pieprzem.

A to już wiesz?  Fafernuchy, pokuczaj, parzybroda – jak dobrze znasz regionalne smaki?

Następnie ciasto odwijamy z foli i wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy z niego krążki, na które nakładamy farsz i formujemy pierogi. Gotowe wrzucamy do wrzącej, osolonej wody na około 4 minuty. Przed samym podaniem możemy podsmażyć pierogi na patelni z dodatkiem posiekanej cebuli lub wstawić do piekarnika na około 10 minut, aby stały się złociste i chrupiące.
Smacznego!

Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.

Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy