Informacja prasowa
Poznań, 7 marca 2018 r.
Coraz częściej w opisach polskich restauracji pojawia się nazwa „kuchnia fushion”. Co oznacza ten kulinarny trend? To umiejętne łączenie tradycyjnych przepisów z różnych zakątków świata w taki sposób, aby tworzyć nowe wersje znanych nam dań. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy lubią eksperymentować.
Korzenie kuchni fushion sięgają XIX -wiecznych podróży do Ameryki. Masowa emigracja na ten kontynent spowodowała naturalne wymieszanie się kultur oraz tradycji, także kulinarnych. Kuchnia fushion to więc nic innego, jak łączenie receptur z różnych krajów, w celu stworzenia nowego, smacznego i oryginalnego dania. Ten trend dedykowany jest osobom, które nie boją się eksperymentować, mają bogatą wyobraźnię oraz są poszukiwaczami nowych smaków. Jak przygotować tego rodzaju potrawę we własnej kuchni?
Pierogi z ciecierzycą
To danie, które łączy tradycyjną, polską recepturę z jednym z charakterystycznych składników kuchni Bliskiego Wschodu. To ciekawe połączenie, dzięki któremu możemy doświadczyć nowych, kulinarnych doznań smakowych.
Składniki:
Na ciasto:
550 g mąki
1 jajko
szczypta soli
20 g masła
1 szklanka gorącej wody
Na farsz:
1 puszka ciecierzycy z puszki marki Jasmeen
1 łyżka margaryny
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 natka pietruszki
6 łyżek bulionu warzywnego
sól i pieprz
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dodajemy rozpuszczone w wodzie masło oraz wbijamy jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Powstałe ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i ugniatamy przez około 7 minut. Następnie zawijamy je w folię i odstawiamy na około 30 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy margarynę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Dorzucamy także ciecierzycę, posiekaną pietruszkę oraz wlewamy bulion. Wszystko podsmażamy przez około 4 minuty, a po tym czasie miksujemy za pomocą blendera. Powstały farsz doprawiamy solą oraz pieprzem.
Następnie ciasto odwijamy z foli i wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy z niego krążki, na które nakładamy farsz i formujemy pierogi. Gotowe wrzucamy do wrzącej, osolonej wody na około 4 minuty. Przed samym podaniem możemy podsmażyć pierogi na patelni z dodatkiem posiekanej cebuli lub wstawić do piekarnika na około 10 minut, aby stały się złociste i chrupiące.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.
Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.