Żywność

Kiedyś avocado, rukola, jarmuż. Co teraz zagości w kuchni Polaków?

Kiedyś avocado, rukola, jarmuż. Co teraz zagości w kuchni Polaków?
Informacja prasowa 17 maja 2019, Warszawa Kiedyś avocado, rukola, jarmuż. Co teraz zagości w kuchni Polaków? Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i

Informacja prasowa
17 maja 2019, Warszawa
Kiedyś avocado, rukola, jarmuż.
Co teraz zagości w kuchni Polaków?

Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i warzywa. Do dziś w formie koktajli lub sałatek spożywamy rukolę, jarmuż i avocado. Teraz do naszej kuchni wdzierają się kolejne dodatki, których wartości odżywcze porównywane są z tymi zawartymi w warzywach i owocach – niektóre mają ich nawet więcej. Wśród nowości znajdują się m.in. baobab, camu camu i jagody maqui. Co o nich wiemy?

Fiolet na naszym talerzu
Jakiś czas temu niemal wszyscy przekonywaliśmy się do zielonych owoców i warzyw. Teraz kiedy ich spożywanie weszło w nawyk, warto zgodnie z zaleceniami ekspertów, wprowadzić do swojej kuchni też odrobinę koloru fioletowego w postaci jagód acai czy jagód maqui od Purella Superfoods. Produkty te działają korzystnie na układ krążenia, a także wykazują właściwości przeciwzapalne. „Fioletowe dary natury” z uwagi na ogromną ilość antyoksydantów wpływają na opóźnienie procesów starzenia organizmu, a zawarty w nich błonnik, reguluje procesy metaboliczne, przyczyniając się do efektu zmniejszenia masy ciała. To również doskonały dodatek do deserów czy jogurtów. Zarówno jagody acai jak i maqui mają najwyższą wartość ORAC (pochłanianie rodników tlenu) wśród wszystkich produktów roślinnych. Maqui ma też 22 razy więcej antyoksydantów niż czerwone winogrona. Jagody te warto dodawać do porannych smoothie, owsianek czy musów. Dzięki temu nasze codzienne śniadania będą pyszne i zdrowe.

Afrykańskie drzewo Bogów
Niewątpliwie symbolem Afryki jest baobab – długowieczne drzewo odporne na działanie wysokich temperatur. Rośnie na preriach i sawannach w regionie Sahelian w środkowej Afryce, a także w zachodniej części Madagaskaru na terenach bardzo gorących i suchych. Baobab osiąga do 25 metrów wysokości, a jego pień może mieć nawet 10 metrów średnicy. Ze względu na kształt korony drzewa, która przypomina rozłożone korzenie, w afrykańskich dialektach nazywany jest „odwróconym drzewem”. Jeśli do tej pory baobab kojarzył nam się tylko ze Stasiem i Nel, czyli szkolną lekturą „W pustyni i w puszczy”, warto poznać również jego prozdrowotne właściwości. To prawdziwy rekordzista, jeśli chodzi o zawartość witamin i minerałów, który już wkrótce wkroczy do polskiej kuchni. Jego owoce mają aż 10 razy więcej witaminy C niż pomarańcza, 6 razy tyle potasu co banan oraz 5 razy więcej magnezu niż avocado. Ponadto charakteryzuje się wysokim potencjałem przeciwutleniającym (blisko 40-krotnie wyższym od pomarańczy i 6-krotnie wyższym od jagód). Nikogo więc nie powinien dziwić fakt, że dołączył do zacnego grona superfoodów. Korzyści z jego stosowania jest mnóstwo. W wersji sproszkowanej od Purelli stanowi świetne źródło antyoksydantów oraz błonnika. Produkt jest bogaty w prebiotyk, a także witaminę C, dzięki czemu wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. W kuchni można go łączyć z owocami i warzywami, np. stosować do koktajli, sałatek, wypieków czy owsianek.

A to już wiesz?  Pachnące gotowane kuleczki mięsne z warzywami – idealne na jeden kęs - bez jajka i bez bułki tartej

Dary Ameryki Południowej
Kuchnia Ameryki Południowej coraz śmielej wkracza na polskie stoły, a wraz z nią produkty charakterystyczne dla poszczególnych regionów. Na uwagę zasługują tu m.in. jagody camu camu od Purella Superfoods, które posiadają do 50 razy więcej witaminy C niż cytrusy. Nie dziwi więc fakt, że owoce te wykorzystywane są w leczeniu grypy lub przeziębienia. Owoce camu camu idealnie będą pasować do orzeźwiającego smoothie. Dla zachowania odpowiedniej odporności organizmu przez cały rok należy warto pić napoje z camu camu każdego dnia. Innym cennym produktem, pochodzącym z Peru jest maca – najwyżej rosnąca na świecie roślina przeznaczona do spożycia, nazywana peruwiańskim żeń-szeniem oraz Skarbem Inków – Darem od Bogów. Jest ona bogata w witaminy z grupy B, witaminę A i E, sole mineralne i minerały: żelazo, potas, magnez. Ponadto maca ma wysoką wartość odżywczą, a także zwiększa witalność i libido. Polecana jest osobom starszym, rekonwalescentom, osobom posiadającym stresującą pracę, a także mającym stany depresyjne. Co ciekawe – maca znajduje się w diecie przygotowywanej przez NASA dla astronautów, a także wykorzystywana jest przez himalaistów, aby zwiększyć pojemność tlenową krwi. Można dodawać ją do napojów np. kawy – popularność zyskuje zwłaszcza mokka z odrobiną superfoodów.

Superfoody ważne dla zdrowia
W celu dostarczenia organizmowi wszystkich składników odżywczych i mineralnych, a także witamin niezbędne jest stosowanie urozmaiconej diety, czyli takiej która zawiera wszystkie grupy produktów spożywczych – tłumaczy Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny i ekspert marki Purella Superfoods. – Superfoods to produkty spożywcze, które koncentrują w sobie duże dawki poszczególnych witamin, minerałów czy antyoksydantów. Wszystkie te składniki wchłaniają się do organizmu lepiej z naturalnego pożywienia niż z suplementów diety. Dlatego też superfoody polecane są jako uzupełnienie zdrowej diety.
Po produkty superfoods powinien sięgać każdy z nas. Regularnie spożywane wpływają na pracę całego organizmu, zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, a także pozytywnie wpływają na pracę wszystkich układów naszego organizmu, dlatego warto wprowadzić je do swojej kuchni, łączyć z owocami, warzywami, rybami czy mięsem. Dzięki temu wyrobimy w sobie zdrowy nawyk ich stosowania. Wystarczy łyżeczkę pełną wartości odżywczych dodać codziennie do swoich dań.
Sukces superfoods na polskim rynku zapewni nie tylko ich naturalność i bogate składniki odżywcze, ale także fakt, że produkty te są i będą w zasięgu ręki oraz portfela konsumentów.

A to już wiesz?  Podróże bakaliowym szlakiem

JAGODY ACAI
Odchudzanie + potas i witamina A
ACAI to superjagoda, z ogromną ilością antyoksydantów wpływających na opóźnienie procesów starzenia organizmu. Jagody bogate są w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, witaminę E. Zawarty w nich błonnik, reguluje procesy metaboliczne, przyczyniając się do efektu zmniejszenia masy ciała.
Idealnie sprawdza się w owocowych koktajlach, smoothie i deserach.

KRAJ POCHODZENIA: BRAZYLIA
GRAMATURA: 21 G
CENA: 7,99 zł

Certyfikaty: GLUTEN FREE, PL-EKO-06 Rolnictwo spoza UE

MACA
Witalność + energia i witamina B2
Maca polecana jest osobom starszym, rekonwalescentom, osobom pracującym w stresie i mającym stany depresyjne. Poprawia ukrwienie mózgu zwiększając procesy myślowe. Podnosi siły witalne organizmu i wzmacnia odporność. Zwiększa pojemność tlenową krwi, która jest szczególnie ważna dla himalaistów podczas wspinaczek. Dzięki dużej zawartości pełnowartościowego białka oraz fitosterolom Maca polecana jest sportowcom, ponieważ zwiększa masę mięśniową. Bogata w witaminy z grupy B, witaminę A i E, sole mineralne i minerały: żelazo, potas, magnez.
Idealnie sprawdza się jako dodatek do kaw, owsianek i jogurtów.

KRAJ POCHODZENIA: PERU
GRAMATURA: 28 G
CENA: 2,99 zł

Certyfikaty: VEGAN, PL-EKO-06 Rolnictwo spoza UE

BAOBAB
Prebiotyk + wapń i witamina C
Zawarte w baobabie związki działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, przeciwbólowo, a także przeciwwirusowo np. na wirusa grypy czy opryszczki. Wysoka zawartość wapnia i fosforu w baobabie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu kostnego, przeciwdziała osteoporozie. Produkt jest bogaty w prebiotyk, a także witaminę C, dzięki czemu wpływa na wzmocnienie odporności organizmu.
Idealny do koktajli, wypieków, owsianek czy pancake’ów.
KRAJ POCHODZENIA: AFRYKA PŁD. – ZACH.
GRAMATURA: 21 G
CENA: 3,99 zł

Certyfikaty: VEGAN, PL-EKO-06 Rolnictwo spoza UE

CAMU CAMU
Odporność + wapń i witamina C
Camu camu reguluje procesy metaboliczne przyczyniając się do efektu zmniejszenia masy ciała. Dzięki dużej zawartości witaminy C działa pobudzająco. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne w obrębie stawów. Zmniejsza ich obrzęki, ból oraz sztywność. Substancje zawarte w camu camu, wspomagają syntezę kolagenu i chronią przed degradacją chrząstki stawowej. Produkt wpływa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie.
Idealne jako dodatek do jaglanki czy smoothies,

A to już wiesz?  Polacy chcą ograniczenia tłuszczów trans w produktach

KRAJ POCHODZENIA: PERU
GRAMATURA: 21 G
CENA: 6,99 zł

Certyfikat: VEGAN, PL-EKO-06 Rolnictwo spoza UE

JAGODY MAQUI
Przeciwutleniacze + wapń i witamina B
Substancje przeciwutleniające zawarte w jagodach maqui zwalczają wolne rodniki, obniżają stężenie dialdehydu malonowego, który zwiększa procesy tworzenia wolnych rodników i ma działanie zapalne. Mają właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne. Jagody Maqui obniżają poziom cholesterolu we krwi, wpływają ochronnie na mięsień sercowy i działają przeciwmiażdżycowo. Zawarte w nich związki przeciwdziałają tzw. suchości gałki ocznej, poprawiają ostrość widzenia. Polecane szczególnie osobom, które pracują przy ekranie komputera. Łagodzą zapalenie spojówek.
Idealne do owocowych smoothie.

KRAJ POCHODZENIA: CHILE
GRAMATURA: 21 G
CENA: 9,99 zł

Certyfikaty: 100% NATURAL, FOR DIABETICS, PL-EKO-06 Rolnictwo spoza UE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy