Żywienie

Kasza na talerzu przedszkolaka

Kasza na talerzu przedszkolaka
Informacja prasowa Warszawa, 12 września 2016 r. Kasza na talerzu przedszkolaka Kształtowanie nawyków żywieniowych u dzieci rozpoczyna się od najmłodszych lat. Istotne jest, aby rodzice

Informacja prasowa
Warszawa, 12 września 2016 r.

Kasza na talerzu przedszkolaka
Kształtowanie nawyków żywieniowych u dzieci rozpoczyna się od najmłodszych lat. Istotne jest, aby rodzice dbali o prawidłowo zbilansowaną dietę, w której nie może zabraknąć produktów zbożowych. O tym, jak ważne jest włączenie pełnowartościowej kaszy do codziennego menu przedszkolaka oraz o sposobach jej podania powie Katarzyna Foszner – ekspertka ds. żywienia kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
Przedszkole to czas, w którym szczególnie należy zadbać o zapewnienie dziecku stabilnej energii, tak by miało siły na nowe wyzwania, zabawę i naukę. Najbardziej pożądanymi wtedy zbożami będą te nisko przetworzone, czyli kasze. Dostarczają one cennych węglowodanów złożonych, z których energia uwalniana jest powoli i w stałym tempie, zapewniając siłę na cały dzień. Prawidłowo zbilansowana dieta to taka, w której produkty z pełnego ziarna pojawiają się na talerzu dzieci przynajmniej 3 razy dziennie.
Najważniejsze jest śniadanie!
– Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno ono dostarczyć sporej dawki węglowodanów złożonych, które pobudzą organizm i dostarczą paliwa niezbędnego do pracy mózgu. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie kaszy ugotowanej na mleku z dodatkiem ulubionych owoców oraz pestek lub orzechów. Może to być np. kasza jaglana polana musem z truskawek czy malin, posypana płatkami migdałowymi lub nasionkami siemienia lnianego. Taka jaglanka to świetne źródło żelaza i cynku, zwiększających odporność organizmu
i chroniących przed anemią. To również duża dawka lecytyny, dzięki której zarówno mózg, jak i cały układ nerwowy będzie mógł prawidłowo się rozwijać. Dodatkowo krzem w niej zawarty zapewni odpowiedni wzrost kości dziecka – przekonuje Katarzyna Foszner, ekspert kampanii „Lubię kaszę”.

Zdrowa przekąska
– Propozycją na drugie śniadanie mogą być płatki owsiane ugotowane na mleku z dodatkiem duszonych w miodzie i cynamonie jabłek. Taka owsianka to dobre źródło błonnika odpowiedzialnego za prawidłowe wypróżnianie oraz zwiększenie uczucia sytości i odporność – przekonuje dietetyk. – Na deser kaszę można ugotować w soku owocowym, dodać posiekane orzechy i ozdobić świeżymi owocami. Sprawdzi się tu lekka manna czy kukurydziana. Potrawa zyska uznanie malucha, jeśli będzie uczestniczył w jej przygotowaniu. Zaproś więc dziecko do kuchni i razem przygotujcie kaszowe menu – dodaje.
Pożywny obiad
– Główny posiłek dnia powinien dostarczyć cennych wartości odżywczych i witamin niezbędnych do intensywnego rozwoju zarówno fizycznego, jak i intelektualnego młodego organizmu. Najlepiej, aby obiad był złożony z warzyw, produktów zbożowych oraz mięsa, ryb, jaj lub nasion roślin strączkowych – proponuje Katarzyna Foszner. – U dzieci pomiędzy 3. a 4. rokiem życia zapotrzebowanie na magnez i cynk zwiększa się o około 40%, na żelazo – o 30%, a na wit. B1 i B2 o 20%. Ich naturalne źródło będą stanowiły różne rodzaje kaszy. By pokryć
to zapotrzebowanie, dziecko powinno codziennie zjadać 4–5 urozmaiconych
i pełnowartościowych posiłków. Niezaspokojenie tych potrzeb może wywołać upośledzenie wzrostu i rozwoju, obniżyć odporność, zmniejszyć zdolność koncentracji, powodować rozdrażnione i apatię oraz przyczynić się do pogorszenia zdolności intelektualnych – dodaje dietetyk.
Smaczna kolacja
– Drugim posiłkiem – oprócz domowego śniadania, którego nie zapewnia żywienie przedszkolne – jest kolacja. Zaleca się, aby nie było to słodkie danie, gdyż uwalniająca się glukoza spowoduje nagły wzrost energii, który może się przyczynić do problemów
z zaśnięciem. Doskonałą alternatywą na zdrową kolację będzie kasza. Może być ona podana w formie dodatku do sałatki warzywnej lub razem z mięsem stanowić farsz do warzyw. Sprawdzi się tu gryczana, mająca stosunkowo niski indeks glikemiczny oraz stanowiąca dobre źródło magnezu, którego niedobór w tym wieku może powodować rozdrażnienie, problemy
z zasypianiem czy skurcze mięśni. Wysoka zawartość cynku i rutyny dodatkowo wpłynie na poprawę odporności – mówi ekspert ds. żywienia.

A to już wiesz?  Nasiona w menu – niepozorny sekret zdrowia i smaku

Informacje o kaszy, porady oraz autorskie przepisy można znaleźć na stronie internetowej www.lubiekasze.pl oraz fanpage’u facebook.com/lubiekasze.
Działania sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

O kampanii „Lubię kaszę…”
Ogólnopolska kampania „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” ma przekonać Polki i Polaków, że warto jeść kaszę częściej i uwzględnić ją w codziennej diecie. Na potrzeby kampanii powstała strona internetowa www.lubiekasze.pl, dzięki której można poznać różne rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą.
Więcej informacji: www.lubiekasze.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy