Kasze są smaczne i zdrowe, a także łatwe w przygotowaniu. I choć niewiele osób ten produkt docenia, warto włączyć go do codziennego jadłospisu.
?Jedzenie kasz pobudza układ trawienny i wpływa na jego regulację? ? mówi serwisowi infoWire.pl Anna Sierpowska ze Studia Sante. Produkt ten stanowi przy tym niezwykle bogate źródło błonnika, mikroelementów oraz innych składników odżywczych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Po kaszę powinni sięgać ci, którzy nie jedzą mięsa, ponieważ zawiera ona bardzo dużo białka.
Dobra kasza to ta najmniej przetworzona i bez dodatku przypraw. Przyrządza się ją łatwo. ?Jedna szklanka kaszy na szklankę wody? ? wyjaśnia Anna Sierpowska. Nie kupujmy tej w plastikowych torebkach. Są one tylko niewielkim ułatwieniem, a produkt traci przez nie wartości odżywcze.
Polacy na nowo odkrywają kasze. Sięgają nie tylko po gryczaną czy jaglaną, lecz także po te mniej znane: bulgur, amarantus, komosę czy orkisz.
dostarczył infoWire.pl