Warszawa, 16 października 2018 r.
Informacja prasowa
Deszcz bębniący o parapet, wiatr gwiżdżący za oknem i coraz krótsze dni. Jesienią chętniej dajemy się skusić na „coś słodkiego”, co w połączeniu z ciepłym kocem i dobrą lekturą w naturalny sposób poprawia nam humor. Samodzielne przygotowanie wypieku to także dobra okazja do zaproszenia znajomych, by wspólnie móc spędzić długi, jesienny wieczór podczas rozmów bądź na maratonie filmowym. A gdyby tak zaskoczyć przyjaciół i zaserwować im tartę z kasztanami? Nic prostszego! W końcu jesień ma też swoje dobre strony.
Chociaż klimat Skandynawii nie jest najłaskawszy, Duńczycy od wielu lat znajdują się w czołówce najszczęśliwszych narodów. Dlaczego? Zapewne odpowiedzi można doszukiwać się w hygge, określanym jako „chwile szczęścia, ciepła i bliskości, które możemy odnaleźć w najzwyklejszych sytuacjach”. Nowy, ciepły sweter, spacer z psem i dźwięk szeleszczących pod butami liści, zapach świeżo upieczonego ciasta, które może być pretekstem do zaproszenia bliskich nam osób. Co przygotować na taki wieczór? Bez obaw! Marka Delecta zdradza przepisy na wypieki i desery charakterystyczne dla tej pory roku.
Tarta z kasztanami
Składniki:
Ciasto:
• 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
• 1 jajo
• 100 g zimnej margaryny lub masła
• 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
Nadzienie:
• 250 g puree kasztanowego
• 3 łyżki rumu
• 125 ml mleka
• 1 żółtko
• 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
• 125 ml wody
• 100 g cukru
• 100 g płatków migdałowych Bakalland
• 250 g sera mascarpone
• 50 g cukru pudru
• 3 jajka
• 2 łyżki miodu
• 3 łyżki żelatyny Delecta
• 1 łyżeczka cynamonu
Zapach pieczonych w węglowych piecykach kasztanów to znak, że jesień zagościła na dobre. A co powiecie na przeniesienie tego zapachu do kuchni?
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku ciasta kruchego wyrabiamy w głębokiej misce, dodając jajko i masło. Dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy ciastem dno i boki formy. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku około 10-15 minut, po czym wyjmujemy i pozostawiam do wystudzenia. Mieszamy puree kasztanowe z rumem, mlekiem, żółtkiem, cukrem waniliowym. Gładki krem wykładamy na podpieczony spód i pieczemy 20 minut w temperaturze 190°C. W tym czasie przygotowujemy syrop gotując wodę z cukrem, aż do uzyskania złotego koloru. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i mieszamy z migdałami, po czym wykładamy na podpieczoną masę kasztanową. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem, a następnie mieszamy masę z serem mascarpone. Białka ubijamy na pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, studzimy do temperatury pokojowej i mieszamy z masą. Całość wykładamy na wystudzoną tartę, prószymy cynamonem i wsadzamy do lodówki na 3 godziny, do stężenia. Pyszna, kasztanowa tarta gotowa!
Biszkopt – wiewiórka
Składniki:
Ciasto:
• 1 opakowanie ciasta biszkoptowego Delecta
• 4 jaja
• 30 ml wody
• 0,5 szklanki oleju (125 ml)
• 1 łyżeczka cynamonu
• 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
Nadzienie:
• 2-3 jabłka
• 1 szklanka (100 g) mielonych orzechów laskowych Bakalland
• 0,5 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich Bakalland
Poza kasztanami, orzechy laskowe to kolejny nieodzowny element jesieni. Biszkopt – wiewiórka to pomysł na deser, który wykorzystuje dary jesieni: bakalie i chrupiące jabłka.
Prostokątną formę o wymiarach około 25×35 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Piekarnik nastawiamy na 180°C (bez termoobiegu). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do głębokiej miski wbijamy jaja, cynamon, sodę, wodę i wsypujemy zawartość torebki z ciastem, a następnie miksujemy całość na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Pod koniec ubijania dodajemy olej oraz mielone orzechy i łączymy wszystko miksując jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy starte jabłka oraz posiekane orzechy i mieszamy z ciastem łyżką, aż powstanie gładka masa. Gotową masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut. Na koniec patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Ciasto odstawiamy do wystudzenia i kroimy w bloki. Mniam! Ciasto gotowe!
Pączki ziemniaczane podlaskie
Składniki:
• 2 jaja
• 70 g cukru
• 100 ml mleka
• 350 g mąki
• 60 g ziemniaków mączystych
• 6 g drożdży instant Delecta
• 2 litry oleju
• 5 łyżek cukru pudru
• 2 łyżki wody
• skórka pomarańczowa Bakalland
Podlasie słynie z bogactwa pysznych dań, a pączki ziemniaczane to doskonały dowód na to, że tamtejsza kuchnia ma bardzo wiele do zaoferowania.
Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę i ziemniaki. Następnie, wyrabiamy ciasto, dodając drożdże, napowietrzając mikserem na wysokich obrotach. Dość gęste ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy pączki w natłuszczonych olejem rękach (dzięki temu ciasto nie będzie kleić się do dłoni), odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie, smażymy na średnio rozgrzanym oleju. 5 łyżek cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami wody. Gotowe pączki polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. Proste, prawda? 😊
Krem z kawy z jabłkami i różyczkami jabłkowymi
Składniki:
Ciasto:
• 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
• 100 g pokrojonej zimnej margaryny
• 1 jajo
Krem:
• 3 torebki kawy zbożowej Anatol 5 zbóż
• 100 ml wody
• 1 opakowanie budyniu smak śmietankowy Delecta
• 300 ml mleka
• 150 g mascarpone
• 2 łyżki masła orzechowego
• 20 g cukru
• 200 g jabłek
• 50 g rodzynek Bakalland
Jest to prawdopodobnie najbardziej fotogeniczny jesienny deser, który nie tylko pięknie wygląda, ale też pysznie smakuje.
Przygotowania rozpoczynamy od budyniu: zawartość torebki rozpuszczamy w 200 ml mleka. Następnie, 3 torebki kawy zbożowej zalewamy 100 ml wrzątku i zaparzamy przez kilka minut. Kawę zbożową zalewamy pozostałym mlekiem. W garnku umieszczamy połączoną kawę zbożową z mlekiem, dodajemy cukier i gotujemy. Następnie, dodajemy rozpuszczony w mleku budyń i mieszamy całość do zgęstnienia. Garnek z budyniem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto na różyczki przygotowujemy według tego przepisu krok po kroku. Wystudzony budyń przekładamy do dzieży miksera, dodajemy serek mascarpone i masło orzechowe, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Budyń rozlewamy do miseczek i umieszczamy w każdej z nich różyczkę jabłkową. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do jabłek odrobinę wody i następnie dusimy w rondelku z dodatkiem rodzynek. Gotowy budyń polewamy sosem z duszonymi owocami. Nasz jesienno-rozgrzewający deser jest gotowy!
Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl
Dodatkowe informacje:
Delecta to marka spożywcza z wieloletnią tradycją, ciesząca się zaufaniem konsumentów, ceniona za szczerość, autentyczność i wysoką jakość oferowanych produktów. Choć firma w tym roku obchodzi 25-lecie swojego istnienia, to jej tradycja sięga aż 1816 roku. Marka oferuje konsumentom szeroki wybór deserów, mieszanek, przypraw oraz dodatków do domowego wypieku ciast. W portfelu producenta znaleźć można również markę Anatol – niskoprzetworzoną, zbożową kawę ekspresową w saszetkach, a także zupy w proszku, w tradycyjnych polskich smakach. Firma stale rozszerza swój asortyment, dopasowując go do dynamicznie zmieniających się upodobań klientów. Dbałość o doskonały smak oraz czysty skład, to motto, przyświecające wszystkim produktom marki. Delecta od 2015 roku wchodzi w skład grupy kapitałowej Bakalland.
Więcej informacji na stronie: www.delecta.pl
Ciekawe przepisy na ciasta i desery można znaleźć tutaj: www.delektujemy.pl
__________________________________________________________________________________