Data publikacji: 2018-10-31
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Jesienna dieta dla zdrowia z Olejem Wielkopolskim
Kategoria: Zdrowie, LIFESTYLE
Olej rzepakowy to idealny składnik jesiennych potraw, który wesprze nasze zdrowie
Tak jak letnia aura sprzyja lekkim potrawom z dodatkiem przywołującej klimat południa oliwy z oliwek, tak jesienne menu rządzi się swoimi prawami. Naturalnym jego składnikiem jest olej rzepakowy. Olej Wielkopolski jest wyrabiany lokalnie z najlepszych polskich ziaren rzepaku, z jednego tłoczenia, tak aby uzyskać wysoką jakość i wydobyć smak jesiennych potraw. Damian Kordas – Ambasador marki Olej Wielkopolski – poleca trzy dania, które dodadzą nam energii w trakcie jesiennej słoty i otulą ciepłem, gdy temperatura na zewnątrz będzie
bliska 0 st.
Pogoda tej jesieni wyjątkowo długo ogrzewała nas promieniami słońca i rozpieszczała wysoką temperaturą. Kartka z kalendarza nieubłaganie przypomina nam jednak o tym, że pora roku już się zmieniła. Niska temperatura sprzyja chęci zjedzenia ciepłej potrawy, która rozgrzeje nas po powrocie do domu. Należy jednak pamiętać o zaopatrzeniu organizmu w odpowiednie składniki odżywcze, w oparciu o produkty, które pomogą nam zadbać o nasze zdrowie i zrównoważoną dietę.
Wyrabiany w całości z polskiego rzepaku Olej Wielkopolski jest idealnym składnikiem jesiennych potraw. Jest on naturalnym źródłem kwasów OMEGA 3, które wspomagają prace mózgu oraz cennej witaminy E, silnego przeciwutleniacza, chroniącego organizm przed uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Dodatkowo, jest on źródłem steroli roślinnych oraz witamin A i K.
W poznaniu zalet smakowych i bogactwa składników Oleju Wielkopolskiego pomoże 5 poniższych informacji i zasad:
W celu wydobycia bogactwa smaku potrawy i zachowania pełni składników Oleju Wielkopolskiego należy smażyć na nim nie dłużej niż 15 minut – olej zachowuje wtedy swoje właściwości.
Temperatura dymienia Oleju Wielkopolskiego to 242 stopnie, do tej temperatury zachowuje on swoje właściwości.
Olej Wielkopolski jest olejem uniwersalnym – można z niego korzystać zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Potrawy przygotowane na rzepakowym Oleju Wielkopolskim chłoną go o około 10% mniej niż innych olejów co oznacza o tyle mniej kalorii w potrawie.
Aby Olej Wielkopolski zachował swoje właściwości nie wolno smażyć na nim kilka razy.
Jeśli nie mamy pomysłu na jesienne menu z wykorzystaniem Oleju Wielkopolskiego to
z pomocą przychodzi nam Ambasador marki – Damian Kordas – zwycięzca IV edycji kulinarnego show „Masterchef”. Poniżej przepisy na jesienne dania z wykorzystaniem Oleju Wielkopolskiego jego autorstwa.
PRZEPISY NA JESIENNE DANIA WEDŁUG DAMIANA KORDASA
Szybka kanapka
SKŁADNIKI
• 1 kg chudej łopatki wieprzowej
• 2 cebule
• 2 łyżki musztardy
• 1 łyżeczka soli
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżki Oleju Wielkopolskiego.
• pomidor
• sałata
• bagietka lub bułka ziarnista
POLSKIE PESTO
• 70 ml Oleju Wielkopolskiego
• 70 g orzechów włoskich
• 70 g startego parmezanu
• pęczek pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Łopatkę wieprzową myjemy, suszymy i oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu. Mięso nacieramy musztardą, solą i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Cebulę kroimy w piórka. Łopatkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i obkładamy je cebulą, a na wierzch kropimy Olejem Wielkopolskim. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni, mięso przykrywamy przykrywką lub folią aluminiową i pieczemy jeszcze 3,5 godziny. Po upieczeniu łopatkę rwiemy widelcem na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na polskie pesto umieszczamy w misie blendera i miksujemy tak aby zostały tylko małe grudki. Bułkę kroimy na pół i smarujemy obie połówki naszym pesto.
Następnie układamy plastry pomidora, sałatę oraz rwaną wieprzowinę. Serwujemy z dodatkiem świeżych ziół.
Polędwiczka w jabłkach z cydrem
SKŁADNIKI
• 1 polędwiczka wieprzowa
• 2 kwaśne jabłka
• 100 ml cydru
• 1 łyżeczka majeranku
• sól
• pieprz
• 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego
PRZYGOTOWANIE
Polędwiczkę oczyść z błon. Na patelni rozgrzej Olej Wielkopolski, a następnie zacznij smażyć polędwiczkę. Smaż z każdej strony do mocnego przyrumienienia (spowoduje to zamknięcie porów w mięsie, przez co będzie bardziej soczyste). Szalotkę pokrój w grubsze piórka, a jabłka w średniej wielkości kostkę. Gdy polędwiczka będzie gotowa, dodaj do niej szalotkę oraz jabłka i smaż przez około 2 minuty. Po tym czasie dolej cydr, dodaj majeranek, sól, pieprz i duś wszystko pod przykryciem przez około 10 – 12 minut. Pokrój polędwiczkę na plastry i podawaj z jabłkami.
Krem pietruszkowy z gorgonzolą
SKŁADNIKI
• 700 g korzenia pietruszki
• 1 duży batat
• pęczek koperku
• 1 l wywaru warzywnego
• 80 g gorgonzoli
• 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego
• 1 łyżka soku z cytryny
• sól, pieprz
• gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
Pietruszkę oraz batata obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć warzywa do garnka, zalej bulionem warzywnym i gotuj do czasu aż bataty zmiękną (około 20-25 minut). Tak przygotowane warzywa zblenduj razem z bulionem na gładki krem. Gdy krem jest jeszcze ciepły dodaj do niego gorgonzolę, Olej Wielkopolski oraz sok z cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż do rozpuszczenia się sera (możesz wspomóc się blenderem). Dopraw zupę solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Na koniec dodaj posiekany koperek.
O Oleju Wielkopolskim
Olej Wielkopolski to 100% olej rzepakowy tłoczony tylko raz, z polskich ziaren rzepaku, tak aby uzyskać najlepszą jakość. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów OMEGA 3 i witaminy E. W portfolio Oleju Wielkopolskiego można znaleźć również Olej Słonecznikowy oraz Olej Rzepakowy z 5% Oliwą Extra Virgin. Więcej informacji: http://www.olejwielkopolski.pl/
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Zdrowie #LIFESTYLE