Żywność

Jak spędzić słodko lato bez cukru?

Jak spędzić słodko lato bez cukru?
TEMATYKA: ZDROWIE / DIETA / PRZEPISY KULINARNE Jak spędzić słodko lato bez cukru? Wakacyjne wyjazdy i letnia atmosfera kuszą (szczególnie dzieci) do sięgania po słodkie

TEMATYKA: ZDROWIE / DIETA / PRZEPISY KULINARNE

Jak spędzić słodko lato bez cukru?

Wakacyjne wyjazdy i letnia atmosfera kuszą (szczególnie dzieci) do sięgania po słodkie gofry, lody i desery. Warto jednak się temu oprzeć, bo nagrodą jest zdrowszy organizm i lepsza sylwetka. Radzimy czym zastąpić cukrowe pokusy.

Lato jest doskonałą okazją do zmiany nawyku jedzenia słodyczy. Jest tak, bo latem apetyt na nie mamy zazwyczaj mniejszy niż zimą i dostępne są różnorodne sezonowe owoce. Możemy je wykorzystać do słodkich koktajli, ciast i deserów. Dlaczego jednak mielibyśmy rezygnować ze słodyczy? Eksperci nie od dziś mówią o szkodliwym działaniu cukru na organizm.

– Zbyt duża zawartość cukru w organizmie upośledza układ odpornościowy i może powodować obniżenie odporności na wirusy i bakterie, co może narazić nas na częstsze infekcje – mówi Małgorzata Bellwon, dietetyk medyczny. – Słodyczy nie potrzebują zwłaszcza dzieci. Całe ich zapotrzebowanie na glukozę i inne węglowodany zapewniają zbilansowane posiłki, warzywa i owoce.

Cukier znacznie podnosi poziom glukozy we krwi i może upośledzać funkcje trzustki. W dalszym etapie prowadzi to do nadwagi i otyłości, bo bardzo łatwo przekroczyć dawkę dziennego zapotrzebowania na energię. Cukier może też uzależniać i to nie tylko dzieci, choć one są na to szczególnie narażone. Wiele produktów żywnościowych przeznaczonych dla najmłodszych zawiera zbyt dużą ilość cukru. W raporcie „Prześwietlamy: płatki śniadaniowe”, który powstał na zlecenie organizatorów akcji FoodRentgen, czytamy, że na 197 rodzajów płatków śniadaniowych, tylko 31 z nich nie zawierało w ogóle cukru i innych substancji słodzących. Natomiast w pozostałych znaleziono różne kombinacje słodzików, niektóre z nich zawierały aż 7 różnych tego typu środków. Płatki śniadaniowe są częstym porannym posiłkiem nie tylko dzieci, warto więc zwracać na to uwagę i wybierać takie, które naprawdę nie mają cukru.

A to już wiesz?  Należy spożyć do, najlepiej spożyć przed końcem – różnica, która ma znaczenie

Skąd brać słodki smak?

Rozwiązanie jest proste. Do przyrządzania deserów używajmy słodkich owoców, których latem mamy pod dostatkiem.

– Słodycz w płatkach można uzyskać dodając do nich owoce świeże lub liofilizowane, które zachowują swój naturalny smak i aromat. Maliny, borówki i banany w zupełności wystarczą, żeby zaspokoić apetyt na słodkie – mówi Tomasz Kępa, Country Manager w Mixit, platformie specjalizującej się w musli i kaszach komponowanych na indywidualne życzenie.

Świeże owoce same w sobie są słodką przekąską. Również suszone owoce zawierają naturalną słodycz, a oprócz niej wiele witamin, mikroelementów i błonnik. Do słodzenia kawy i herbaty świetnie nadają się syropy roślinne: klonowy, daktylowy czy z agawy lub naturalne słodziki, takie jak ksylitol i stewia.

Przyzwyczajenie do smaku cukru rafinowanego i dużej ilości słodyczy może jednak być tak silne, że wymagać będzie stopniowej zmiany. Nagła rezygnacja z cukru jest trudna, także dla organizmu. Efekt odstawienia przypomina wtedy symptomy odtrucia: ból głowy, zmęczenie, nerwowość. Powolna zamiana cukru na zdrowe składniki jest sposobem łagodniejszym.

Pomoże nam w tym odpowiednia dieta. Muszą być w niej obecne zboża, strączki i warzywa, takie jak buraki, marchew i dynie. Długo przeżuwane mają wyczuwalnie słodki smak. Najlepiej zrezygnować z białego pieczywa i wszelkiego pożywienia z białej mąki, słodzonych napojów i dużych ilości ziemniaków. Zawierają szybko przyswajalne węglowodany, które powodują wahania cukru we krwi i w efekcie chęć sięgania po coś słodkiego.

BEZCUKROWE PRZEPISY

Najprostszy chlebek bananowy

4 jajka
200 g masła
4 banany
2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1, łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

Jajka roztrzep w misce. Stopniowo dodawaj roztopione masło i rozgniecione banany. Suche składniki połącz w osobnym naczyniu. Dodaj do nich składniki mokre i dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do keksówki wyściełanej papierem do pieczenia i piecz 45-55 minut w temperaturze 170 stopni.

A to już wiesz?  Przewaga technologiczna nie tylko w walce o smak konsumenta - Paskalizacja dań gotowych

Zdrowe gofry na śniadanie

szklanka mąki orkiszowej
pół szklanki płatków owsianych
1 łyżka siemienia lnianego
3 łyżki miodu
szczypta cynamonu
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mleka
3 łyżki oleju

Wymieszaj wszystkie składniki i zapiekaj w gofrownicy. Podawaj z owocami, masłem orzechowym, dżemem, jogurtem.

Domowe lody bez cukru

4 dojrzałe banany
szklanka borówek (śliwek, czereśni, truskawek – w zależności jaki chcemy uzyskać smak) lub dowolnych owoców liofilizowanych
jogurt naturalny
łyżka miodu

Zmiksuj wszystkie składniki. Wlej do foremek na lody lub szklanych miseczek i wstaw na kilka godzin do zamrażalnika.

Nutella z awokado

Dojrzałe awokado zmiksuj z łyżką kakao, dodaj łyżkę ksylitolu lub słodkiego syropu roślinnego (np: klonowego, daktylowego, z agawy).

***
Mixit.pl to producent musli i kasz do indywidualnego komponowania. Na swojej stronie internetowej oferuje do wyboru ponad 90 składników – różne rodzaje kasz i płatków zbóż, bakalie, owoce liofilizowane i inne dodatki. Mogą z nich powstać mieszanki bezglutenowe, niskocukrowe, czy np. bogate w błonnik.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy