Informacja prasowa
Poznań, 13 kwietnia 2017 roku
Jak poradzić sobie z dolegliwościami przy świątecznym stole?
W Wielkanoc stół staje się popisem kulinarnego kunsztu i finezji. Zgodnie z tradycją, nie wyobrażamy sobie tych świąt bez smakowitego żurku z kiełbasą, jaj z majonezem, pachnących pasztetów czy lukrowanych bab. Wielkanocne menu jest pyszne, ale niestety bywa ciężkostrawne i nie rzadko prowadzi do przejedzenia. Jak sobie z tym poradzić?
Herbaciane SOS
Potrawy świąteczne kuszą wykwintnymi smakami
i przyjemnymi aromatami, jednak są dosyć tłuste, co sprawia, że po świętach wielu z nas boryka się z zaburzeniami trawienia. Na ból brzucha, uczucie ciężkości oraz inne objawy niestrawności świetnie działają herbaty. Po każdym posiłku warto więc sięgnąć po filiżankę zielonej lub miętowej. Napary te wzmagają produkcję żółci i soków żołądkowych, dzięki czemu przyspieszają trawienie. Herbata miętowa dodatkowo działa rozkurczowo na żołądek, dlatego przynosi ulgę w bólu brzucha, a także jest skuteczna w walce z zaparciami, wzdęciami oraz zatruciami pokarmowymi. Zielone oraz miętowe herbaty znajdziemy w ofercie Ahmad Tea London. Poszukującym mieszanki idealnej na świąteczne dolegliwości, szczególnie poleca się Mint Mystique, czyli dwa w jednym – zielona herbata z miętą.
Ciepłe okłady
Na świąteczne przejedzenie i związane z tym dolegliwości bólowe z pewnością pomogą ciepłe okłady. Możemy je zrobić korzystając np. z wypełnionego ciepłą wodą termoforu albo namoczonego w ciepłej wodzie bawełnianego kompresu. Ciepło powoduje rozszerzenie dróg żółciowych, a to ułatwia i przyspiesza trawienie tłuszczy, a także zmniejsza bóle spowodowane skurczami.
Pozwól żołądkowi odpocząć
Kiedy dolegliwości stają się bardzo silne, warto zastosować jednodniową dietę oczyszczającą, która odciąży żołądek. W tym czasie powinniśmy postawić na lekkie produkty, takie jak ryż, czerstwe pieczywo, sucharki, gotowaną marchew czy jogurty naturalne. Aby nie odwodnić organizmu należy też dużo pić – co
najmniej 2 litry płynów na dobę. Najlepiej do picia wybierać wodę mineralną, która oczyszcza organizm i zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu jemy mniej.
Postaw na ruch
Okazuje się, że najlepszym sposobem na przejedzenie się jest ruch. Po świątecznym obiedzie wystarczy półgodzinny spacer, abyśmy poczuli się lepiej. Wszelka aktywność fizyczna poprawi przemianę materii i uskuteczni oddychanie, dzięki czemu narządy w naszym ciele będą funkcjonowały sprawniej.
Wspomniane wyżej sposoby pomogą nam przetrwać święta oraz okres krótko po nich i zachować dobrą formę. Pamiętajmy jednak, że najlepszym rozwiązaniem na wszelkie dolegliwość żołądkowe jest… zachowanie umiaru w jedzeniu.
Więcej informacji znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl
Więcej informacji o Ahmad Tea London:
Firma Ahmad Tea London powstała dzięki wiedzy i doświadczeniu rodziny, która od czterech pokoleń pieczołowicie czuwa nad procesem uprawy herbaty, przygotowania mieszanek, pakowania oraz dystrybucji. Marka Ahmad Tea London jest symbolem najlepszych herbat. Wnikliwa selekcja i tradycyjne metody ręcznego zrywania liści sprawiają, że herbata zawsze zachowuje świeży i intensywny zapach. Starannie dobrane liście różnych gatunków herbat tworzą wyrafinowane mieszanki o niezapomnianym smaku. Dział jakości kontroluje każdą partię zebranych liści przed rozpoczęciem procesu mieszania, następnie akceptuje gotowe mieszanki przed ich zapakowaniem. Szczegółowa kontrola gwarantuje utrzymanie najwyższej jakości, niepowtarzalnego koloru, zapachu i smaku w każdej filiżance herbaty. Ahmad Tea London oferuje szeroką gamę herbat czarnych, zielonych, czarnych smakowych, zielonych smakowych, naparów owocowych w opakowaniach dla detalu, gastronomi oraz jako ekskluzywne prezenty.
Zapraszamy na nasz fanpage: https://www.facebook.com/AhmadTeaPolska oraz stronę www.ahmadtea.pl
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Kuhne, Ahmad Tea London (herbaty), Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Marki w portfolio LEVANT Foods to między innymi Ahmad Tea London (herbaty oraz napary ziołowe i owocowe), Jasmeen (kuchnia orientalna), Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Kühne (sosy, dressingi, octy i warzywa), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana i Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty). Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie www.levant.pl