Żywność

Herbata z mlekiem – czy warto eksperymentować?

Herbata z mlekiem – czy warto eksperymentować?
Informacja prasowa Poznań, 18 grudnia 2018 r. Przez jednych uwielbiana, przez innych niedoceniania. Niegdyś w Polsce tzw. bawarka była zalecana kobietom karmiącym piersią, aby w

Informacja prasowa
Poznań, 18 grudnia 2018 r.

Przez jednych uwielbiana, przez innych niedoceniania. Niegdyś w Polsce tzw. bawarka była zalecana kobietom karmiącym piersią, aby w ten sposób wspomóc laktację. Obecnie spożywana jest przez miłośników herbaty, którzy upodobali sobie jej walory smakowe. Jak się okazuje, pod różnymi postaciami, popularna jest na niemal całym świecie. Czy wiemy wszystko o herbacie z mlekiem?
W Tybecie herbata spożywana jest z mlekiem jaka, w Mongolii z dodatkiem wielbłądziego, we Francji popularny jest napój z dodatkiem jajka kurzego i odrobiny mocnego alkoholu, natomiast indyjska wersja, poza mlekiem, zawiera również przyprawy korzenne i cukier. Chcąc odnaleźć swój ulubiony smak najlepiej wypróbować przepisy przygotowane przez ekspertów marki Akbar.
Klasyczna bawarka
Doskonale znana w Polsce i w Wielkiej Brytanii. W Anglii funkcjonują dwie szkoły przyrządzania herbaty z mlekiem – zalecająca dodawanie herbaty do mleka i mleka do herbaty. Pierwsza zakłada równomierne ogrzewanie mleka poprzez stopniowe dodawanie do niego gorącej herbaty, natomiast druga wynika z angielskiej etykiety, która narzuca również w jaki sposób przygotować dzbanek do herbaty oraz określa długość parzenia naparu.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• Mleko lub śmietanka
• Brązowy cukier lub miód
Przygotowanie:
Mleko lub śmietankę wlewamy na dno filiżanki (ilość wg. upodobań). W oddzielnym naczyniu parzymy herbatę przez 3-4 minuty. Gorący napój stopniowo wlewamy do mleka mieszając. Na koniec dosładzamy cukrem lub miodem do smaku.
Indyjska masala chai
Herbata z mlekiem w wykonaniu mieszkańców Indii jest niezwykle słodka i aromatyczna od przypraw korzennych, z których słynie ich rejon. Taki ciepły napój będzie więc idealny dla wszystkich osób, które lubią intensywne smaki.
Składniki:
• Czarna herbata liściasta Akbar Pure Ceylon
• Łyżka miodu lub brązowego cukru
• ½ szklanki mleka
• ½ szklanki wody
• Kardamon, cynamon, imbir, gwiazdka anyżu
Przygotowanie:
Gotujemy wodę z przyprawami na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy herbatę Akbar. Dobrze mieszamy wywar i zdejmujemy go z palnika. Herbata powinna się parzyć przez kolejne 3-4 minuty. Przelewamy do szklanki, słodzimy cukrem lub miodem i dolewamy ciepłe mleko.
Herbata z mlekiem i rumem
Rozgrzewająca i idealna na wieczór ze względu na dodatek alkoholu.
Składniki:
• Czarna herbata liściasta Akbar Pure Ceylon
• Łyżka miodu lub brązowego cukru
• Kilka łyżek mleka
• 20 ml rumu
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy ciepłe mleko, rum i dosładzamy do smaku.
Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

A to już wiesz?  Przepis na bezglutenowe Focaccia z ziołami

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy