Żywność

Herbata nie tylko do picia

Informacja prasowa Poznań, 8 listopada 2018 r. Miłośnicy herbaty doceniają ten cudowny napar za wyjątkowy smak i aromat. Niewiele osób zna jej inne zastosowania. Herbata

Informacja prasowa
Poznań, 8 listopada 2018 r.

Miłośnicy herbaty doceniają ten cudowny napar za wyjątkowy smak i aromat. Niewiele osób zna jej inne zastosowania. Herbata może być niezwykle smacznym, a czasem także niezastąpionym, dodatkiem w kuchni. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy na dania wzbogacone liśćmi herbacianymi.
Do przygotowania aromatycznych dań potrzebna jest dobra jakościowo herbata. Aby dokonać odpowiedniego wyboru, warto przyjrzeć się jej pochodzeniu. Sri Lanka słynie z najczystszych plantacji na świecie. Wysokogórskie gatunki charakteryzują się czerwoną, szlachetną barwą i głębokim aromatem. Jeśli na opakowaniu herbaty znajdziemy znak cejlońskiego lwa, to możemy mieć pewność, że znajdujące się w środku liście są w 100% cejlońskiego pochodzenia.
Na śniadanie: herbaciane pancakes
Amerykańskie pancakes to pyszne, puszyste placuszki. Z dodatkiem aromatu herbacianego i owoców mogą być podane jako pożywne i pyszne śniadanie.
Składniki:
• Szklanka mąki
• Szklanka mleka 3,2%
• Czubata łyżka herbaty Akbar Pure Ceylon
• ¼ szklanki cukru pudru
• 1 jajko
• Czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• ¼ szklanki rozpuszczonego masła
• Szczypta soli
• Banan
• Miód
• Orzechy włoskie
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy w rondelku z liśćmi herbacianymi. Przyrządzamy w ten sposób intensywny napar. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól, jajko, mleko i masło dokładnie łączymy. Ostawiamy na 15 minut. Smażymy na suchej patelni z każdej strony. Banana kroimy w plasterki i układamy na usmażonych plackach. Posypujemy rozgniecionymi orzechami i polewamy miodem.
Na obiad: indyjski ryż
Niewiele osób wie, że ryż można ugotować w herbacie. Nabiera wtedy nie tylko pięknego koloru, ale również wyjątkowego smaku, który idealnie pasuje do dań kuchni indyjskiej i tajskiej.
Składniki:
• Torebka ryżu basmati
• 2 torebki herbaty Akbar Pure Ceylon
• Groszek cukrowy
• Czerwona i żółta papryka
• Cukinia
• Pieczarki
• Oliwa
• Sezam
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu w wodzie z herbatą i odrobiną soli. Na oliwie podsmażamy pokrojone warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ryż łączymy z warzywami i przed podaniem posypujemy ziarnami sezamu.
Na deser: lody herbaciane
Pyszne lody o smaku herbaty. Łatwe w przygotowaniu nawet, jeśli nie posiadamy maszynki do lodów.
Składniki:
• Szklanka mleka 3,2%
• Szklanka śmietanki 30%
• 2 czubate łyżki liści herbacianych Akbar Pure Ceylon
• ½ laski wanilii
• Łyżeczka aromatu waniliowego
• 2 Łyżki cukru
Przygotowanie:
Wanilię przekrawamy na pół i wyciągamy z niej nasionka. Zarówno nasiona jak i laskę dodajemy do mleka i gotujemy razem z herbatą i cukrem. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy z aromatem waniliowym. Ostudzone mleko stopniowo dodajemy do ubitej śmietanki przez sitko, cały czas mieszając. Gotową masę przekładamy do szklanego pojemnika i wkładamy na kilka godzin do zamrażalki. Co godzinę wyjmujemy i mieszamy zawartość.
Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

A to już wiesz?  Kiedyś avocado, rukola, jarmuż. Co teraz zagości w kuchni Polaków?

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy