Zdrowy smak natury:
Gryczane naleśniki ze szpinakiem, fetą i hummusem
Pyszne danie na gorąco lub pomysłowa przekąska na zimno idealna na karnawał!
Gryczane naleśniki ze szpinakiem, fetą i hummusem to świetne urozmaicenie codziennego menu w ciekawe i oryginalne danie. Naleśniki można zwijać i serwować na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się podawane na gorąco w roli dania obiadowego lub lunchu. Świetnie smakują również jako przekąska – pokrojone w dwucentymetrowe paski przypominające małe roladki na jeden kęs, lub przekrojone na 3 lub 4 części i serwowane w półmisku w formie przystawki. Naleśniki w formie przekąski można podawać na ciepło i zimno, to świetny pomysł na karnawałowe danie, idealne zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
200 g mąki gryczanej
50 g mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oliwy
300 ml wody
sól
olej do smażenia
Na farsz:
3 opakowania Hummusu klasycznego Well Well
500 g mrożonego szpinaku (całe liście)
100 g serka typu feta
2 szalotki
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę dokładnie rozprowadzamy w wodzie, dodajemy jajko, sól, oliwę. Odstawiamy na pół godziny. Szpinak gotujemy w osolonej wodzie i odsączamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę (czosnek nie powinien się przypalić, gdyż gorzknieje). Dodajemy szpinak i ponownie lekko podsmażamy.
Na dużej patelni smażymy cienkie naleśniki, następnie smarujemy je warstwą hummusu, na to nakładamy warstwę szpinaku i pokrojoną w drobną kosteczkę fetę. Zwijamy naleśniki w roladki i tniemy po skoście na 3-4 części.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min LICZBA PORCJI: 4 porcje
WSKAZÓWKA: Przed zawinięciem naleśników warto chwilę odczekać – po ułożeniu jeden na drugim stają się bardziej elastyczne.
Gotowe! Wszystkiego Smacznego!
Well-well.eu
Podpowiedź: W przepisie wykorzystano *Hummus klasyczny Well Well.
Hummus klasyczny to nowa propozycja marki Well Well oferującej oryginalne produkty spożywcze, tworzone z myślą o miłośnikach pysznej, urozmaiconej kuchni oraz tych, którzy stawiają na produkty smaczne, bliskie naturze, o jak najniższym stopniu przetworzenia. Well Well to także niecodzienne połączenia smakowe oraz naturalne bogactwo witamin i wartości odżywczych zamkniętych w smakowitych pastach.
Hummus klasyczny marki WellWell to prawdziwa gratka dla smakoszy, którzy cenią sobie zdrową, smaczną kuchnię i oryginalne produkty bez żadnych sztucznych dodatków, ulepszaczy smaku czy zbędnego cukru. Jest gęsty, sycący, ma kremową konsystencję, a do tego jest przepełniony aromatem tahini, oliwy z oliwek, czosnku i przypraw, z odświeżającą nutką cytryny. Klasycznie prosty i naprawdę smaczny Hummus Well Well składa się w głównej mierze z ciecierzycy i pasty sezamowej. Zarówno ciecierzyca jak i sezam są bogate odżywczo i poza swoimi niewątpliwymi walorami smakowymi są źródłem różnych witamin, między innymi B6, E, A, C a także składników mineralnych, takich jak np. potas, wapń, magnez, żelazo i kwas foliowy. Hummus Klasyczny Well Well zawiera błonnik, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego organizmu.
Hummus klasyczny Well Well można serwować na wiele sposobów. Jest świetnym dodatkiem do kanapek, doskonale nadaje się także do dań głównych. Można nim nadziewać naleśniki, faszerować jajka, użyć go jako sos do falafeli, ulubionych kotletów mięsnych bądź sojowych, lub jako sycący dip do surowych lub grillowanych warzyw. Hummus Well Well smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno, warto więc wykorzystać jego bogactwo wartości odżywczych, smaku i niezliczonych możliwości kulinarnych.
www.well-well.eu
Marka: WellWell
Pojemność: 150 g
Cena: ok. 5,79 zł
*Well Well to marka oferująca roślinne pasty na bazie ziaren słonecznika, dyni i ciecierzycy. Wszystkie produkty marki Well Well są starannie skomponowane z najwyższej jakości składników, są bliskie naturze i charakteryzują się niewielkim stopniem przetworzenia. Pasty są wolne od sztucznych ulepszaczy smaku, barwników czy konserwantów. Produkty marki Well Well kierowane są do miłośników zdrowej, smacznej i różnorodnej kuchni, do osób w każdym wieku, świadomych potrzeby zdrowego odżywiania, dbających o swoje ciało oraz dobre samopoczucie, ceniących produkty naturalne, bogate w witaminy i wartości odżywcze, a także do osób otwartych na nowinki kulinarne i poszukujących nowych kulinarnych możliwości.