Informacja prasowa
Łódź, 26 września 2017 r.
Gotowana cieciorka w dwóch odsłonach
– idealna propozycja na jesień
Wśród roślin, które posiadają liczne właściwości zdrowotne znajduje się cieciorka, nazywana również grochem włoskim. To strączkowe warzywo jest skarbnicą białka, dlatego idealnie sprawdzi się w kuchni jesienią, gdy nasz organizm ma większe zapotrzebowanie na pełnowartościowe posiłki.
Cieciorka to roślina, która wyglądem i smakiem przypomina groch. Można z niej przyrządzić typowe dla kuchni arabskiej dania i dodatki, takie jak falafele, hummus czy pastę sezamową. W porównaniu z innymi roślinami strączkowymi, cieciorka jest bardzo zdrowa, pożywna i lekkostrawna, a dodatkowo zawiera duże ilości białka. Warto o niej pamiętać komponując jesienne menu.
Zupa krem z cieciorki i pomidorów
Składniki:
1 puszka gotowanej cieciorki marki Jasmeen
400 ml przecieru pomidorowego
700 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka kminu rzymskiego
½ łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka cukru
garść grzanek
sól oraz pieprz
Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, którą szklimy na małym ogniu. Kolejno dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz poszatkowaną papryczkę chilli i smażymy przez około 2 minuty. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, bulion warzywny i dodajemy kmin rzymski, kolendrę, cukier, sól oraz pieprz. Całość gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie dorzucamy odcedzoną ciecierzycę i gotujemy jeszcze przez 15 minut na małym ogniu. Zupę blendujemy i przed podaniem dekorujemy świeżą kolendrą, garścią gotowanej ciecierzycy i grzankami.
Pasta z cieciorką i kardamonem
Składniki:
2 szklanki ciecierzycy gotowanej marki Jasmeen
100 g pełnoziarnistego makaronu penne
8 suszonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kardamonu
1 pęczek natki pietruszki
garść listów roszponki
olej
sól i pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną cebulę. Następnie dodajemy pokrojony na małe kawałki czosnek, odcedzoną cieciorkę oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kolejno dodajemy posiekaną natkę pietruszki i smażymy na małym ogniu przez około 10 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, a gotowy wrzucamy na patelnię. Całość posypujemy kardamonem i smażymy jeszcze przez 4 minuty. Po tym czasie potrawę wykładamy na talerze i dekorujemy listkami roszponki.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.
Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.