Żywność

Fioletowe szaleństwo – sezon na śliwki

Fioletowe szaleństwo – sezon na śliwki
Informacja prasowa Warszawa, 11 września 2018 Jesienią na naszych stołach króluje śliwka, a 29 września przypada Dzień Śliwki! To doskonały moment na przygotowanie pełnych smaku

Informacja prasowa
Warszawa, 11 września 2018

Jesienią na naszych stołach króluje śliwka, a 29 września przypada Dzień Śliwki! To doskonały moment na przygotowanie pełnych smaku i doskonałego aromatu, fioletowych dań z wykorzystaniem tych smacznych owoców. Aby nasze dania miały jeszcze bardziej wyrazisty smak, proponujemy przygotować ja w oparciu o suszone śliwki, które poza walorami
smakowym mają w sobie również wiele cennych składników odżywczych. Spróbuj naszych przepisów również wtedy, gdy skończy się sezon na świeże owoce.
Dlaczego tak bardzo kochamy śliwki?
Owoce śliwki mają wiele cennych właściwości. Suszone mają pięć razy więcej witaminy A oraz błonnika niż świeże owoce. Systematyczne jedzenie 3 suszonych śliwek dziennie wspomaga procesy trawienia, dlatego też te owoce zalecane są jako uzupełnienie diety. Są niezastąpione dla osób, dbających o linię z racji na zawartość błonnika. Posiadają również sporo witamin z grupy B, dzięki czemu wpływają łagodząco na układ nerwowy, zalecane przy dużym wysiłku umysłowym lub fizycznym. Ze względu na dużą zawartość miedzi, ich spożywanie dobrze wpłynie na kondycję naszych włosów.

Smak śliwki przez cały rok
Wrzesień to moment, kiedy rozpoczynają się zbiory najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych śliwek z odmiany Ashlock, które doskonale nadają się do suszenia. Plantatorzy z odległych zakątków w Chile, dokładają wszelkich starań, aby zebrać jak najlepsze owoce, które podczas delikatnego procesu suszenia zachowają to, co mają w sobie najlepsze: witaminy i składniki mineralne.

Chilijskie śliwki są idealne do suszenia, , dzięki temu że w Ameryce Południowej skąd pochodzą, przez długi czas mogą bez problemów dojrzewać na słońcu. Ogrzane gorącym słońcem owoce nawet po wysuszeniu pozostają słodkie i soczyste. Polskie śliwki, choć tak samo smaczne, niestety z powodu dojrzewania w mniejszym nasłonecznieniu bywają kwaśne i nie zawsze nadają się do suszenia. Niemniej przez cały rok możemy cieszyć się smakiem chilijskiego słońca w postaci suszonej śliwki, która świetnie sprawdza się jako dodatek do tradycyjnych regionalnych dań oraz słodka przekąska – kiedy tylko mamy na nią ochotę.

A to już wiesz?  Kardamon. Co się kryje w łupince?

Pieczone fioletowe warzywa z dodatkiem śliwkowego musu
• 1 mała główka czerwonej kapusty
• 1 czerwona cebula
• 2 fioletowe ziemniaki
• 1 brokuł
• 200 g Śliwek Całe Owoce Bakalland
• 100 g Rodzynek Sułtańskich Bakalland
• 1 opakowanie kiełków np. lucerny
• 1 szklanka soku z porzeczki
• sól i pieprz do smaku
• sok z limonki
Warzywa szatkujemy i kroimy na drobne kawałki. Delikatnie podsmażamy na patelni, dodajemy 50 g suszonych śliwek i rodzynki. Pozostałe śliwki moczymy przez ok. 30 minut w szklance soku, a następnie podsmażamy wszystkie składniki na patelni do uzyskania jednolitej masy. Jeśli zajdzie taka potrzeba gotowy mus blendujemy. Polewamy nim pozostałe warzywa. Wszystko przyprawiamy według uznania i dodajemy sok z limonki. Gotową warzywa ozdabiamy kiełkami. Dobrze smakują podane zarówno na ciepło jak i na zimno.
Rozgrzewająca zapiekanką z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami
Składniki:
• 3 duże ziemniaki
• 1 mała główka czerwonej kapusty
• 100 g Śliwek Całe Owoce Bakalland
• 1 szklanka kaszy gryczanej
• 1 łyżeczka wędzonej papryki
• 1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina
• sól i pieprz do smaku
Ziemniaki kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy, śliwki kroimy w mniejsze kawałki. Wszystko delikatnie podsmażamy. Następnie lekko podgotowaną kaszę gryczaną przekładamy do formy do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy. Całość zalewamy czerwonym winem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Podajemy ciepłe. Zapiekanka może stanowić danie lub być dodatkiem np. do mięs.
Delikatny krem z buraka z kozim serem i suszonymi śliwkami
Składniki:
• 0,5 kg buraków
• 1 litr bulionu warzywnego
• 100 g sera koziego
• 100 g Śliwek Całe Owoce Bakalland
• gałązki świeżego tymianku
• 75 g Orzechów Pinii Bakalland
• sól i pieprz do smaku
• sok z połowy cytryny
Buraki dokładnie myjemy, kroimy na pół, skrapiamy sokiem z cytryny dodajemy gałązki tymianku i zawinięte w folię aluminiową wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu aż staną się miękkie. Do wcześniej przygotowanego wywaru warzywnego dodajemy upieczone buraki, suszone śliwki i przyprawy. Całość gotujemy przez chwilę, a następnie blendujemy na gładki krem, dodajemy pokruszony kozi ser (połowę) W zależności od upodobań przyprawiamy. Przed podaniem krem ozdabiamy pozostałym serem oraz orzechami pinii.
_________________________________________________________________________________

A to już wiesz?  Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy