Warszawa, styczeń 2017 r.
Egzotyczna impreza z Appetitą!
Podczas karnawału weekendowe grafiki wypełniają domówki i imprezy w mroźnej scenerii. Organizując styczniowe przyjęcie, warto sięgnąć po menu, które podniesie temperaturę i zapewni niesamowite doznania smakowe. Egzotyczny kierunek, czyli owoce morza podane na lekkiej sałacie, w towarzystwie aromatycznych przypraw, wprowadzą na imprezę naprawdę gorący klimat!
Delikatne krewetki królewskie na sałacie mają szansę stać się pozycją w menu godną koronowanych głów! Ta prosta w przygotowaniu przekąska idealnie sprawdzi się np. jako dodatek do orzeźwiających drinków. Pełna witamin (zwłaszcza z grupy B), białka i mikroelementów, lekkostrawna, o oryginalnym smaku i teksturze – z pewnością znajdzie wielu miłośników niebanalnych smaków i dań w stylu fit. Chrupiąca bagietka z masłem czosnkowym idealnie podkreśli walory sałatki. Z pikantnymi nutami przypraw Appetita, przekąska podkręci atmosferę i przeniesie gości w gorące klimaty kulinarne.
Przepis na sałatkę z grillowanymi krewetkami
– 20 dag krewetek królewskich
– 2 cykorie
– 1 mały ogórek
– 1 łyżka kaparów
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 3 łyżki oleju sezamowego
– szczypta soli
– Chili mielone Appetita
– Pieprz czarny mielony Appetita
Przygotowanie:
Krewetki polej łyżką soku z cytryny i łyżką oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem, smaż przez kilka minut z obydwu stron. Cykorię podziel na liście, umyj z ogórkiem, osusz. Ogórek pokrój w półplastry. Na talerzach ułóż liście cykorii, na nich krewetki i ogórki. Całość posyp kaparami i posyp chilli. Polej łyżką soku z cytryny i olejem sezamowym, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Chilli mielone Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł
Pieprz czarny mielony Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł