AGD Przepisy kulinarne

DZIEŃ MAMY – Lodówkowa logistyka zapracowanej mamy

DZIEŃ MAMY – Lodówkowa logistyka zapracowanej mamy
Jedno z piękniejszych świąt w ciągu roku – Dzień Mamy – tuż, tuż. Z tej okazji dla wszystkich zapracowanych mam, które albo cały czas doskonalą niezwykle trudną sztukę łączenia pracy zawodowej z organizacją życia domowego albo może właśnie wracają do pracy po przerwie, mamy kilka cennych wskazówek, jak dobrze zorganizować planowanie posiłków dla najbliższych i usprawnić „lodówkową

Informacja prasowa

[DZIEŃ MAMY] Lodówkowa logistyka zapracowanej mamy

Pogodzenie obowiązków mamy z pracą zawodową to nie lada wyzwanie, zwłaszcza w kwestii rozplanowania posiłków dla rodziny. Zależy nam, by dzieci jadły zdrowo i różnorodnie, z drugiej strony doba nie jest z gumy, czas po pracy ograniczony, a przygotowywanie pełnych posiłków na każdy dzień czasochłonne. Nie taki diabeł straszny jak go malują – jeśli wprowadzisz w życie kilka przydatnych rozwiązań, lodówkowa logistyka wcale nie będzie aż tak skomplikowana jak może Ci się wydawać!

Strategia kulinarnego przetrwania
W żywieniu rodziny, tak jak w wielu innych dziedzinach życia, podstawą jest planowanie, bo dobrze skomponowany jadłospis to strategia. Jej opracowanie rozpocznij najlepiej przed weekendem tak, by zdążyć zrobić zakupy wszystkich potrzebnych składników na cały tydzień. Nie ma bowiem nic gorszego niż to, gdy późnym wieczorem odkrywasz, że brak jednego produktu burzy koncepcję menu na kolejny dzień. Szanuj czas poświęcony na strategię – spisuj jadłospis i listę zakupów jednocześnie. Możesz to zrobić tradycyjnie na kartce (jedna na jadłospis, który zawiśnie na lodówce, druga na listę zakupów gotową do zabrania do sklepu) albo z pomocą aplikacji na smartfona czy np. używając funkcji menu tygodniowego, dostępnej na platformie Cookidoo® dla użytkowników urządzenia Thermomix®. Tu zadanie masz ułatwione, bo wybierając przepisy do jadłospisu na cały tydzień, składniki na listę zakupów dodają się automatycznie!

Lodówka dobrze uzbrojona
Menu tygodniowe oprzyj na dwóch filarach – dania, które Twoja rodzina lubi najbardziej oraz potrawy szybkie, bez użycia wielu naczyń. Kulinarne eksperymenty i wyszukane dania kuchni ze wszystkich stron świata zostaw na weekend. Podobnie te dania, które robisz pierwszy raz. Weekend to także dobry moment na „zbrojenie lodówki” – to idealny czas, żeby przygotować bazę pod konkretne dania. Ugotuj wywar warzywny i mięsny, zrób puree – z dyni, cukinii, szpinaku, zielonego groszku, z których w ciągu tygodnia wyczarujesz pożywne zupy czy kremy w dwa kwadranse, a inspiracje na te i inne bazowe przepisy znajdziesz np. w książce lub kolekcji przepisów na Thermomix® „Dania dla dzieci. Zdrowe żywienie do drugiego roku życia”.

A to już wiesz?  Jak jeść lżej, a nadal smacznie? Lato w kuchni

Mrożenie to nie grzech
Zła sława mrożonek już przeminęła. Mrożenie to sposób na przechowywanie żywności, który pozwala zachować wiele wartości odżywczych. Poza tym mrożonka przygotowana w domu, z produktów, których pochodzenie znamy i wiemy, kiedy danie zostało poddane mrożeniu to zupełnie inna bajka niż mrożonka ze sklepu. Zarówno wspomniane wcześniej wywary, purée, a także wszelkie klopsiki, pulpeciki możesz zamrozić zaraz po przygotowaniu i mieć je w pogotowiu, kiedy zajdzie potrzeba. Wyposaż się w specjalne pojemniki przeznaczone do mrożenia (np. sylikonowe foremki). Znajdziesz je na przykład w uroczym, zamkniętym w walizce zestawie z książką na Thermomix® „Dania dla dzieci. Zdrowe żywienie do drugiego roku życia”.

Kulinarne 2 w 1
W tygodniowym menu postaw na produkty pożywne, ale i wielofunkcyjne. Ugotuj na przykład duży garnek kaszy jaglanej – będzie idealnym dodatkiem do mięsa i warzyw na obiad, zmiksowana na gładko z mlekiem, bananem, cynamonem i wanilią jako budyń stanie się szybkim śniadaniem następnego dnia, a wystarczy może jeszcze na puszyste, jaglane placuszki na podwieczorek. Podobnie wspomniane wyżej purée z groszku, które będzie świetną bazą do zupy kremu, a z tego co pozostanie zrób placki z groszkiem i twarogiem (przepis znajdziesz w kolekcji przepisów dla dzieci na Cookidoo®). Pamiętaj, że nie musisz gotować oddzielnie dla dużych i małych! Popularna ostatnio metoda rozszerzania diety dziecka BLW (czyli w prostym tłumaczeniu Bobas Lubi Wybór) zakłada m.in., że dziecko je to samo co rodzice czy starsze rodzeństwo. Wystarczy, że odłożysz dla malucha porcję bez soli czy cukru i możesz śmiało gotować dla wszystkich w tym samym czasie!

Domowa odsłona żywienia zbiorowego
Zastanawiasz się jak jeszcze możesz usprawnić przygotowywanie posiłków dla rodziny? Zainwestuj w sprzęt, który będzie Twoim kuchennym asystentem. To wszystko zapewni niezawodny duet z rodziny Thermomix®, czyli wielofunkcyjne urządzenie Thermomix® oraz jego nowy przyjaciel Thermomix Friend® – stacja gotująca, która zgodnie z ideą równoczesnego gotowania z ustawieniami pozwala gotować więcej dań w jednym momencie, więcej porcji i finalnie pozwoli zaoszczędzić więcej czasu w kuchni. Thermomix Friend® jest stworzony dla zabieganych mam! Dedykowane stacji kolekcje przepisów, dostępne na platformie Cookidoo®, pozwolą na gotowanie porcji XXL (jak na przykład zupa krem z ziemniaków i porów – 16 porcji w godzinę, czy 12 porcji chili con carne) – to obiad przynajmniej na 2 dni. Zgrany zespół Thermomix® i Thermomix Friend® nie tylko pozwala gotować solidne porcje, ale też pełne menu w jednym czasie (opcja dla ambitnych domowych szefowych kuchni)! Golasz wołowy z knedlami z chleba oraz serniczki w słoiczkach na deser. Ragout z jagnięciny i warzyw z kuskusem oraz budyń waniliowy, który dzieci mogą ze smakiem zjeść nawet na drugie śniadanie. Filety z dorsza z masłem cytrusowym, a do tego Muffinki z czekoladą. To tylko kilka propozycji pełnego menu jakie przygotujesz z tą parą przyjaciół w kuchni. To realne wsparcie w strategii organizacji rodzinnego menu, którego przygotowanie, mimo natłoku obowiązków, może stać się prawdziwą przyjemnością, a nie tylko koniecznością.

ZUPA KREM Z ZIEMNIAKÓW I PORÓW (TM6, TM5)

SKŁADNIKI
2000 g wody
600 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
900 g pora, tylko biała część, pokrojona w 1 cm plastry
40 g oliwy z oliwek
50 g masła, pokrojonego na kawałki
4 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 4 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
2-4 szczypty pieprzu białego, mielonego lub 2-4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
4 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
300 g mleka
szczypiorek, świeży, drobno posiekany, do dekoracji lub liście natki pietruszki, świeże, drobno posiekane, do dekoracji

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 400 g wody. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić 20 min/Varoma/obr. 1 i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.

2. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 450 g pora, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pozostałe 450 g pora, dodać 40 g oliwy, 50 g masła, rozdrobnić 5 s/obr. 5.

4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać rozdrobnionego wcześniej pora, dusić 10 min/120°C/obr. 1.5. W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące w stacji Thermomix Friend, odstawić. Po zakończeniu duszenia wyjąć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix, odstawić.

5. Umieścić opróżnione naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć połowę duszonego pora, połowę ugotowanych ziemniaków, dodać 800 g wody, 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego i 1-2 szczypty pieprzu, dokładnie wymieszać kopystką. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.

6. Umieścić naczynie miksujące z duszonym porem w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe ziemniaki, 800 g wody, 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego i 1-2 szczypty białego pieprzu, gotować 15 min/100°C/obr. 1. W tym czasie w stacji Thermomix Friend ustawić 15 min/100°C/obr. 1 i gotować, przekręcając pokrętło obrotów.

7. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 2 szczypty gałki muszkatołowej i 150 g mleka, zmiksować 1 min/obr. 5-7, stopniowo zwiększając obroty. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix, odstawić.

8. Przełożyć naczynie miksujące ze stacji Thermomix Friend do obudowy urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 2 szczypty gałki muszkatołowej i 150 g mleka, zmiksować 1 min/obr. 5-7, stopniowo zwiększając obroty. Zupę z obu naczyń miksujących przelać do wazy. Podawać udekorowaną posiekanym szczypiorkiem.

WARIANT
Wodę w punkcie 5. i 6. można zastąpić drobiowym bulionem lub zamienić koncentrat bulionu warzywnego na mięsny.

Przygotowanie jeśli nie masz urządzenia Thermomix®

1. Ziemniaki ugotować do miękkości.

2. Por drobno posiekać.

3. W głębokim garnku rozgrzać oliwę i masło.

4. Dodać rozdrobniony wcześniej por i dusić aż do miękkości.

5. Dodać ugotowane ziemniaki, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i 1-2 szczypty pieprzu, dokładnie wymieszać.

6. Całość gotować ok. 25 minut.

7. Dodać 2-4 szczypty gałki muszkatołowej, mleko i zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji.

8. Podawać udekorowaną posiekanym szczypiorkiem.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy