Informacja prasowa
10 października 2018, Nowy Sącz
Rok szkolny nie musi kojarzyć się z codziennym przygotowywaniem kanapki z żółtym serem i masłem. Pamiętajmy, że zdrowy i pożywny posiłek dla dziecka nie powinien składać się z batoników, chipsów i słodkich bułek, które tylko dostarczają pustych kalorii. Co zatem zapakować maluchowi do tornistra, by miało energię na cały dzień? Odpowiedzią są produkty z linii ŻARŁAKI od firmy Konspol.
Pakuj mądrze
Dobre i pożywne drugie śniadanie stanowi uzupełnienie codziennej puli energetycznej niezbędnej do kontynuowania aktywnego dnia przez najmłodszych. Dla wszystkich zabieganych mam oczywistą i najprostszą propozycją śniadaniową są kanapki, które wcale nie muszą być nudne. Zamiast pieczywa pszennego, sięgnijmy po pełnoziarnisty chleb z pestkami dyni czy słonecznika. Jako dodatki możemy użyć np. pasty jajecznej z awokado, chudego twarożku, czy mozzarelli, które między innymi dostarczą porządnej porcji białka. Dobrze również, by między kromki włożyć dobrej jakości wędliny np. polędwicę z kurczaka ŻARŁAKI od firmy Konspol, która jest doskonałym budulcem dla rosnącego organizmu. Do plecaka możemy również wrzucić orzechy włoskie lub pestki dyni, które zapewnią właściwą podaż kwasów tłuszczowych.
Prezentujemy kilka przepisów, które wzbogacą jadłospis dzieci o zdrowe, pełnowartościowe i smaczne przysmaki.
Kanapka z mozzarellą i bazylią
Składniki:
• 1 bułka pełnoziarnista
• 1 łyżeczka masła
• 4 plastry polędwicy z kurczaka ŻARŁAKI firmy Konspol
• 2 plastry mozzarelli
• 6 listków bazylii
• 2 plastry pomidora
• oregano
Sposób przygotowania:
Bułkę przekrajamy na pół i smarujemy obie połówki masłem. Układamy na nich liście bazylii, następnie 4 plastry polędwicy z kurczaka ŻARŁAKI firmy Konspol, pokrojoną w półokręgi mozzarellę i pomidory. Tak przygotowaną bułkę doprawiamy do smaku oregano. Aby podkręcić jej smak, możemy skropić ją octem balsamicznym
Kanapki z pastą jajeczną i awokado
Składniki:
• 1 pełnoziarnista bułka
• 4 jajka
• 1 awokado
• 1 ogórek kiszony
• pęk szczypiorku
• 1 pomidor
• 1 szalotka
• 2 plastry polędwicy z kurczaka firmy Konspol
• 2 łyżki majonezu
• 1 łyżeczka soku z limonki
• sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy, usuwamy skorupki i trzemy na tarce. Awokado obieramy i skrapiamy sokiem z limonki, by nie ściemniało. Następnie siekamy je, a także ogórka i szalotkę w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą smarujemy obie części rozkrojonej bułki. Na jedną z nich układamy polędwicę z kurczaka firmy Konspol, plaster pomidora i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem, a następnie przykrywamy drugą częścią bułki.
Smacznego!