Domowa granola z mlekiem waniliowym
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
– miód 3 łyżki
– płatki owsiane 5 łyżek
– otręby żytnie 2 łyżki
– rodzynki 1 łyżka
– ziarno sezamu 1 łyżka
– jagody goji 1 łyżka
– suszona żurawina 1 łyżka
– płatki migdałowe 2 łyżki
– orzechy włoskie krojone 1 garść
– mleko waniliowe
– świeże owoce do dekoracji, np. maliny, borówki
Wykonanie:
Miód rozgrzać na patelni. Gdy zacznie się delikatnie karmelizować, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie połączyć i chwilę podsmażać. Następnie mieszankę równomiernie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wystudzić. Tak przygotowaną granolę pokruszyć, wyporcjować do miseczek i zalać mlekiem waniliowym (ciepłym lub zimnym – w zależności od preferencji). Udekorować świeżymi owocami.
Smacznego !