Buraki Cukinia Dieta regionalna Polskie produkty Polskie smaki

Doceń smak polskich produktów

Doceń smak polskich produktów
Informacja prasowa Doceń smak polskich produktów Sierpień to czas, kiedy stoiska na targach i straganach uginają się pod ciężarem świeżych warzyw i słodkich owoców. Warto

Informacja prasowa

Doceń smak polskich produktów

Sierpień to czas, kiedy stoiska na targach i straganach uginają się pod ciężarem świeżych warzyw i słodkich owoców. Warto po nie sięgnąć, tym bardziej że już 25 sierpnia będziemy obchodzić Dzień Polskiej Żywności, a także-już wkrótce-świętować koniec zbiorów. Wykorzystajmy bogactwo polskich, sezonowych produktów, a w szczególności zwróćmy uwagę na produkty regionalne i pochodzące od lokalnych producentów.

Polskie produkty cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Według danych Ministerstwa Gospodarki w 2020 r. wartość eksportu produktów rolno-spożywczych z Polski do innych krajów wzrosła o 17 proc. do 6,8 mld euro. Dodatkowo możemy poszczycić się produktami regionalnymi, które dla wielu z nas stały się synonimem zdrowej, ekologicznej żywności. Kupując je wspieramy krajowych, jak też lokalnych producentów. Polskie warzywa i owoce to gwarancja jakości, jak również niezwykle cenne źródło witamin i minerałów. W jakim wydaniu smakują najlepiej?

Polskie owoce
Sierpień to okres zbioru owoców, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. To dobry czas na to, aby urozmaicić nasze menu i odkryć nowe połączenia smaków – w szczególności owoce regionalne, ale również te zrywane w lasach czy naszych ogrodach.
Jabłka grójeckie, antonówki, a może śliwka szydłowska – te owoce to obecnie hit na polskich straganach. Aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok, możemy przygotować powidła, kompoty czy soki. Możemy też pokusić się o ususzenie śliwek czy jabłek, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do zimowych potraw – jak chociażby bigos wigilijny.

Powidła ze śliwki szydłowskiej, racuchy z antonówek i kompot z wiśni najlepiej smakują u schyłku lata. Ale godna naszej uwagi powinna być również czarna porzeczka, która zawiera aż 4 razy więcej witaminy C niż cytryna. Oprócz tego ma spore ilości witamin B1, B2, B6, PP, E, beta-karotenu
i błonnika. Zawiera żelazo, fosfor, wapń, magnez, sód i potas oraz cenne mikroelementy takie jak cynk, miedź, bor, jod, kobalt, molibden i mangan. Zarówno czarna porzeczka, jak i mniej popularna aronia, którą można zbierać pod koniec lata – to cenne źródła różnorodnych polifenoli (flawonoidy, antocyjany, kwercetyna, rutyna) o właściwościach antyoksydacyjnych, działających ochronnie m.in. na układ krążenia i układ nerwowy. Dużą dawkę witamin i przeciwutleniaczy znajdziemy także w powracających do łask mirabelkach. Owoce te pomagają w zaparciach, wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Jednym z najpopularniejszych produktów z tego owocu jest kompot z mirabelek, a dla dorosłych – nalewka mirabelkowa. Powodzeniem cieszą się także ciasta oraz tarty z mirabelkami. Racząc się słodkimi, owocowymi deserami nie powinniśmy obawiać się nadmiaru kalorii pod warunkiem, że spożywamy je z umiarem i pamiętamy o zachowaniu aktywności fizycznej – mówi ekspert kampanii „Słodka Równowaga”, mgr Jadwiga Przybyłowska, dietetyk.

A to już wiesz?  Powrót do korzeni czyli kuchnia sezonowa

Sierpień to też czas na jagody – najchętniej spożywane przez nas na słodko z jogurtem lub surowe. Popularnością cieszą się także w Polsce pierogi z jagodami, jagodzianki oraz koktajle jagodowe. Najlepiej smakują jagody zbierane razem z bliskimi, samodzielnie w lesie.
Ale nie tylko owoce mogą posłużyć jako składnik pysznego deseru – warto zwrócić uwagę na nietypowe połączenia, jakie znajdziemy w deserach warzywnych.
Zaskakująco pyszne warzywa

Zamiast spożywać warzywa i owoce z odległych regionów świata, najlepiej postawić na lokalne, polskie produkty. Najlepsze warzywa pochodzą od producentów z naszego regionu – wtedy mamy gwarancję, że ich droga z pola na nasz stół jest krótka i przez to docierają do nas świeże.
Według badania organizowanego przez Kantar najpopularniejsze warzywa spożywane przez Polaków co najmniej raz w tygodniu to pomidory-93%, ogórki-88%, cebula-78% i marchew 80%. Jeżeli zaś chodzi o kalafiora, to 44% badanych spożywa go co najmniej raz w tygodniu, a kapustę 53% ankietowanych. Mniej popularne są dynia, cukinia i brokuły.

Sierpień to doskonały czas, aby bardziej przychylnym okiem spojrzeć na cukinię czy dynię-również
w wersji na słodko. Ciasto z cukinii czy babeczki dyniowe to wyborny dodatek do rodzinnego obiadu na zakończenie lata. Cukinia posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych, zawiera takie składniki mineralne jak wapń, żelazo, potas, magnez, sporą dawkę witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karotenu. Cukinia jest lekkostrawna, dlatego dobrze się sprawdza w diecie dzieci i osób z chorobami układu pokarmowego. Ciasto z cukinii czy racuchy buraczane mogą stanowić apetyczną alternatywę dla tradycyjnych deserów. Warzywa podane w takiej formie będą smakowały również dzieciom, które często nie mają ochoty spożywać ich w tradycyjnym wydaniu – komentuje dietetyk, mgr Jadwiga Przybyłowska.

Czy zdecydujemy się na warzywa, czy na owoce nie bójmy się eksperymentować i zawsze szukajmy nowych, ciekawych smaków, łącząc je w niesztampowy sposób z innymi składnikami. Przygotowując codzienny posiłek puśćmy wodzę fantazji i zamiast schematycznych i powtarzanych na okrągło dań, zaserwujmy coś specjalnego. Polskie produkty smakują doskonale w każdym wydaniu!

A to już wiesz?  Powrót do korzeni czyli kuchnia sezonowa

***
Poniższe propozycje i przepisy to tylko niektóre przykłady słodkich przysmaków z warzywami, dzięki którym łatwiej będzie o zwiększenie wartości odżywczej diety i zadbanie o „słodką równowagę” w diecie.


Klasyczny przepis na ciasto z cukinii

Składniki:
• 500 g cukinii
• 2 szklanki mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
• 2 jajka
• 100 g masła
• 2 szklanki cukru pudru
• Łyżeczka proszku do pieczenia
• Łyżeczka sody oczyszczonej

Najpierw odcinamy końcówki cukinii, którą następnie w całości trzemy na tarce o małych oczkach. Starte warzywo przekładamy do miski. Pamiętajmy, aby miskę wyłożyć papierem, żeby odsączyć soki. Suche produkty łączymy w osobnej misce, dodając szczyptę soli. Cukinię miksujemy wraz z masłem i jajkami. Powstałą masę łączymy z suchymi składnikami i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto należy piec około godziny w temperaturze 280 stopni.

Warzywem z ogromnym potencjałem przy tworzeniu deserów jest także burak – jeden z najcenniejszych polskich produktów. Sierpień to czas, kiedy mamy ich pod dostatkiem. Warto po nie sięgnąć ze względu na liczne wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne. Zawarte w buraku barwniki mają właściwości przeciwutleniające i wspomagają przemianę materii, co sprzyja usuwaniu szkodliwych toksyn z organizmu. Zastosowanie buraków w deserach jest naprawdę szerokie. Możemy z nich przyrządzić ciasto buraczane – np. z dodatkiem kakao lub czekolady, racuchy z burakami, a także lody buraczane, które ochłodzą nasz organizm w upalne dni. Z buraków przyrządzimy również smaczną domową nalewkę.

Racuchy z burakami
• mąka pszenna 250 g (może być pełnoziarnista)
• drożdże 20 g
• ok. 1/4 l mleka
• olej rzepakowy kilka kropli
• jajka 2 sztuki
• cukier 50 g
• burak ćwikłowy ugotowany 2 sztuki
• SOS: dżem wiśniowy kilka łyżek, woda z gotowania buraków, sok z cytryny do smaku
• cukier puder do posypania

Aby przygotować racuchy buraczane będą nam potrzebne obrane lub dobrze wyszorowane i następnie ugotowane buraki. Kiedy już mamy przygotowane wszystkie składniki, najpierw należy rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dolewamy płynne drożdże i dodajemy utarte jajka z cukrem, mleko oraz kilka kropel oleju. Mieszamy do momentu, aż ukażą się pęcherzyki. Ugotowane buraki ścieramy na tarce o średnich lub dużych oczkach i dodajemy do ciasta, które pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy już ciasto wyrośnie, nabieramy porcję łyżką i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Następnie smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Pozostały z buraczków sok mieszamy z sokiem z cytryny i dżemem, aby powstał sos. Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem i polane sosem.