Wiadomości branżowe

Dlaczego warto jeść ryby?

Dlaczego warto jeść ryby?
Ryby są cennym źródłem aminokwasów i białka dla naszego organizmu. Niskokaloryczne i lekkostrawne - jednak zbyt rzadko znajdują się na naszych talerzach. Czas to zmienić.Regularne jedzenie ryb pozytywnie wpływa na pracę całego organizmu, a w szczególności poprawia aktywność serca. Zawierają one niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3. „Idealnie byłoby spożywać dania z ryb przynajmniej 2 razy w tygodniu” - mówi serwisowi infoWire.pl Ewelina Bartniak z firmy Sante.Warto sięgać po dorsza, który jest bogaty w jod. Halibut, makrela, łosoś czy pstrąg są źródłem witaminy A wpływającej na wzrok. Z kolei węgorz czy śledź uzupełnią niedobory witaminy D.Najwięcej wartości odżywczych dostarczą nam świeże ryby przyrządzone na grillu, duszone lub pieczone - przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu.Kupując rybę sprawdź skąd pochodzi. Są miejsca, w których warunki hodowlane pozostawiają wiele do życzenia - podkreśla Ewelina Bartniak. Zamiast świeżych ryb prosto z kutra, możemy dostać mrożonki, które przeleżały w zamrażarce nawet kilka miesięcy. W smażalni warto dopytać

Ryby są cennym źródłem aminokwasów i białka dla naszego organizmu. Niskokaloryczne i lekkostrawne – jednak zbyt rzadko znajdują się na naszych talerzach. Czas to zmienić.

Regularne jedzenie ryb pozytywnie wpływa na pracę całego organizmu, a w szczególności poprawia aktywność serca. Zawierają one niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3. ?Idealnie byłoby spożywać dania z ryb przynajmniej 2 razy w tygodniu? – mówi serwisowi infoWire.pl Ewelina Bartniak z firmy Sante.

Warto sięgać po dorsza, który jest bogaty w jod. Halibut, makrela, łosoś czy pstrąg są źródłem witaminy A wpływającej na wzrok. Z kolei węgorz czy śledź uzupełnią niedobory witaminy D.

Najwięcej wartości odżywczych dostarczą nam świeże ryby przyrządzone na grillu, duszone lub pieczone – przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu.

Kupując rybę sprawdź skąd pochodzi. Są miejsca, w których warunki hodowlane pozostawiają wiele do życzenia – podkreśla Ewelina Bartniak. Zamiast świeżych ryb prosto z kutra, możemy dostać mrożonki, które przeleżały w zamrażarce nawet kilka miesięcy. W smażalni warto dopytać też o rodzaj oleju i jak często jest wymieniany.


dostarczył infoWire.pl

Źródło infoWire.pl. Dostarczył netPR.pl
A to już wiesz?  Portal Estemedia.pl partnerem medialnym konkursu Newsweek / KOBIETA

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy