DIETA DOBRA DLA SERCA
Serce utrzymuje bez przerwy przepływ 4- 5 litrów krwi przez układ krwionośny. Kurczy sie na dobę 100 tysięcy razy, przepompowywując ok. 10 tysięcy litrów krwi. W ciągu życia człowieka serce kurczy się ok. 2,5 mld razy, a czas spoczynku serca między kolejnymi skurczami nie przekracza sekundy. Mięsień sercowy jest niezwykle aktywnym narządem ludzkiego organizmu, dlatego warto się o niego szczególnie zatroszczyć, zwłaszcza, iż badania wykazują, że zawałom mieśnia sercowego, udarom i innym zaburzeniom sercowo- naczyniowym można zapobiec przez właściwy, korzystny styl życia .
By zadbać o serce, przede wszystkim należy pamiętać o regularnej aktywności fizycznej (przynajmniej 30 minut, najlepiej codzienne), nie palić tytoniu oraz zwracać uwagę na to co jemy, kontrolować masę ciała i zdrowo się odżywiać . W naszej diecie powinno się więc znaleźć więcej warzyw i owoców, gdyż zawierają błonnik, witaminy i przeciwutleniacze, a także m.in. pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso, ryby i orzechy. Według badań klinicznych dodatek orzechów (włoskich, laskowych, nerkowca, pekan, pistacji oraz migdałów i orzeszków ziemnych) do diety zmniejsza ryzyko zawału serca. Wykazano, iż codzienna konsumpcja porcji orzechów zmniejsza stężenie całkowitego cholesterolu, LDL cholesterolu i triglicerydów we krwi. Orzechy bogate są bowiem w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko roślinne, błonnik, kwas foliowy, witaminę E i tokoferole o działaniu antyoksydacyjnym oraz minerały (magnez, potas) i flawonoidy . Duże zastosowanie w profilaktyce i dietach leczniczych stosowanych w chorobach układu krążenia mają głównie orzechy włoskie , które znajdziemy w bogatej ofercie bakalii HELIO. Orzechy włoskie HELIO zawierają cenny dla serca potas (neutralizuje szkodliwe działanie sodu), tiaminę, magnez oraz witaminę E, która wykazuje najbardziej skuteczną aktywność prewencyjną w chorobie wieńcowej . Wit. E znajdziemy także w Orzechach Laskowych HELIO i Migdałach HELIO.
Dla zdrowia naszego serca, należy z kolei ograniczać w diecie m.in. tłuszcze twarde, produkty bogate w cholesterol, tłuszcze nasycone, alkohol, cukry proste, a także sód, którego nadmierne spożycie sprzyja rozwojowi nadciśnienia tętniczego . Dlatego na co dzień należy wybierać produkty o niskiej zawartości sodu, jak bakalie z linii HELIO Natura bez konserwantów, które pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, np.
Pistacje prażone bez dodatku soli czy Prażone Orzechy Laskowe bez tłuszczu i soli HELIO Natura. Z kolei zamiast słodyczy- warto włączyć do naszej diety Żurawinę suszoną HELIO Natura, wzbogaconą w błonnik, która zawiera aż 50% mniej cukru. Ponadto, według specjalistów z Zakładu Żywienia Człowieka WUM, współpracujących z firmą HELIO, owoce suszonej żurawiny wykazują zdolność usuwania wolnych rodników tlenowych, hamują utlenianie frakcji LDL-cholesterolu, redukują stężenie tej frakcji, co ma istotne znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia .
Niewydolność serca, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze… to choroby serca na które najczęściej jesteśmy narażeni, dlatego w ich codziennej profilaktyce niezwykle ważny jest właściwy- zdrowy tryb życia. Regularna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta to podstawa, jednak nie można również zapominać o okresowych badaniach- m.in. wykonywaniu pomiarów ciśnienia krwi, a także kontrolowaniu poziomu cukru we krwi oraz tzw. lipidogramu (cholesterol, frakcja HDL i LDL, trójglicerydy) . A jeżeli wyniki są nieprawidłowe- należy koniecznie zgłosić się do lekarza, by rozpocząć odpowiednie leczenie. Pamiętaj! By cieszyć się zdrowiem i dobrą formą przez długie lata, o serce należy troszczyć się każdego dnia!