Żywność

Dhal – idealna rozgrzewająca zupa na jesień

Dhal – idealna rozgrzewająca zupa na jesień
Informacja prasowa Poznań, 4 grudnia 2018 r. Dhal – idealna rozgrzewająca zupa na jesień Niezwykle popularna, intensywna w kolorze i smaku, zupa dhal to taka

Informacja prasowa
Poznań, 4 grudnia 2018 r.

Dhal – idealna rozgrzewająca zupa na jesień

Niezwykle popularna, intensywna w kolorze i smaku, zupa dhal to taka bliskowschodnia pomidorówka. Ponieważ każdy przyrządza ją trochę inaczej, istnieją jej niezliczone wariacje. Łączy je pokrewny z curry smak oraz sposób przyrządzenia – szybko, wygodnie, w jednym garnku. Proponujemy jej gęstą, sycącą wersję z dodatkiem cieciorki oraz znajomego smaku pomidorów.
To rozgrzewające i zdrowe danie doskonale sprawdza się zarówno jako podstawa zróżnicowanego obiadu, jak i bez żadnych dodatków. Poza kilkoma minutami, które spędzisz krojąc cebulę i czosnek, zupa dhal właściwie robi się sama. Co więcej, z każdym dniem nabiera lepszego smaku! Eksperymentuj i próbuj różnych kombinacji, wypełniając swoją kuchnię aromatami Orientu.
Składniki:
• łyżka oleju kokosowego do smażenia
• 2 średnie cebule (pokrojone w kostkę)
• 4-5 ząbków czosnku (drobno pokrojonych lub przeciśniętych przez praskę)
• 1-2 łyżki świeżo startego imbiru
• pół łyżeczki chilli w płatkach lub z młynka
• 1 łyżeczka kuminu/kminu rzymskiego
• pół łyżeczki nasion kolendry
• 2 łyżeczki mielonej kurkumy
• 1 łyżeczka przyprawy garam masala (lub odrobinę więcej pozostałych przypraw)
• 3/4 szklanki suchej czerwonej soczewicy
• puszka krojonych pomidorów
• puszka ciecierzycy w zalewie (np. marki Jasmeen)
• puszka mleka kokosowego
• 500 ml bulionu lub wody
• sok z połowy cytryny
• sól, pieprz do smaku
• kilka garści świeżego szpinaku (opcjonalnie)
• świeża kolendra do przystrojenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:
• Na dnie dużego garnka rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, imbir oraz chilli i smaż je przez kilka minut, aż po kuchni roztoczy się intensywny zapach.
• Dodaj przyprawy: kurkumę, kolendrę, kumin i garam masala i dokładnie wymieszaj.
• Dodaj soczewicę, pomidory, mleko kokosowe oraz wodę lub bulion. Po wymieszaniu dopraw do smaku solą i pieprzem. Pozwól potrawie gotować się na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż soczewica zmięknie, a całe danie nabierze gęstości.
• Dodaj odsączoną ciecierzycę, sok z cytryny oraz szpinak. Mieszaj kilka minut. Podawaj z ryżem, chlebkiem naan, posypaną świeżą kolendrą lub bez żadnych dodatków!
Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl

A to już wiesz?  Złocista owsianka z jabłkami na diamantowe śniadanie

Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.
Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT Foods
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy