Informacja prasowa
27 grudnia 2016
Czosnek na zimowe dolegliwości
Często słyszy się, że czosnek to naturalny antybiotyk. Trudno się z tym nie zgodzić. Jest to najlepsze naturalne lekarstwo w przypadku przeziębienia, infekcji oraz w wielu innych dolegliwościach. Niestety jego charakterystyczny smak i zapach często odstrasza ludzi. Dlatego marka Kühne radzi, jak sprytnie przemycić czosnek w codziennych potrawach.
Witaminy, związki flawonoidowe, aminokwasy, sole mineralne, mikroelementy – to tylko niewielka część ze wszystkich korzystnych składników, które zawiera w sobie jeden ząbek czosnku. Najcenniejszym jego elementem są olejki eteryczne. Niestety to właśnie one odpowiadają za jego intensywny zapach i smak, za którym nie każdy przepada. Warto wiedzieć, że czosnek najwięcej swoich właściwości zachowuje w surowej postaci, dlatego w takiej najlepiej jest go spożywać. Oto kilka przepisów, dzięki którym stworzymy pyszne dania, a jednocześnie skorzystamy ze wszystkich zdrowotnych zalet czosnku.
Szpinakowe pierogi
Jeśli nie chcemy stracić korzystnych dla zdrowia właściwości czosnku, to nie podsmażajmy go razem ze szpinakiem. Jeśli dodamy go do farszu na sam koniec, zostanie jedynie przez chwilę podgotowany w pierogach. Jeśli dodatkowo podamy je w towarzystwie balsamicznego dressingu – nikogo nie zrazi smak czosnku.
Składniki:
500 g świeżego szpinaku
250 g tłustego twarogu
150 g sera feta
2 ząbki czosnku
Dressing balsamiczny Kühne
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Masło do smażenia
Przygotowanie:
Szpinak umyj, osusz i posiekaj. Podsmaż na maśle. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Duś przez kilka minut. Przez praskę przeciśnij czosnek i połącz go z serami. Dodaj podduszony szpinak. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Ciasto na pierogi zrób jak zwykle. Nakładaj farsz i gotuj pierogi przez kilka minut. Podawaj polane dressingiem balsamicznym.
Ostry krem z pomidorów
Pomidory doskonale komponują się z czosnkiem. Dodatkowo natka pietruszki sprawdza się przy niwelowaniu zapachu czosnku. Jeśli do kremu dodamy także ostrą paprykę, czosnek będzie praktycznie niewyczuwalny.
Składniki:
Puszka pomidorów bez skórki
Masło do smażenia
Papryka jalapeno marki Kühne
Natka pietruszki
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory podsmaż na maśle. Dodaj pokrojoną paprykę jalapeno, posiekaną natkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem zblenduj na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Sałatka z czosnkowym dressingiem
Będzie doskonałym dodatkiem do dań głównych. Dzięki vinaigrette smak czosnku będzie niewyczuwalny.
Składniki:
Sałata rzymska
250 g pomidorków koktajlowych
Kilka korniszonów z czosnkiem marki Kühne
1 czerwona cebula
1 puszka kukurydzy
2 ząbki czosnku
Dressing vinaigrette marki Kühne
Przygotowanie:
Sałatę umyj i porwij na mniejsze części, pomidorki umyj i przekrój na połówki. Dodaj pokrojone w ćwiartki korniszony i pokrojoną w piórka cebulę. Zmieszaj wszystkie składniki z odcedzoną kukurydzą. Do małego kubeczka z dressingiem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Polej sałatkę.
Smacznego!
Więcej informacji o Kühne
Firma Kühne oferuje produkty na bazie octu na każdą okazję – m.in. octy, sosy, dressingi i pikle. Jakość marki to zobowiązanie wobec klientów i wiodąca zasada na każdym polu działalności. Charakterystyczny, doskonale wyważony smak zapewniają wyjątkowe receptury. Ręcznie zbierane korniszony, kremowe dresingi czy organicznie produkowany ocet – wszystkie, dla idealnego smaku, stworzono na bazie najlepszych składników. Najlepszym potwierdzeniem wyjątkowej jakości jest zaufanie konsumentów na całym świecie. Marka jest obecna w ponad 50 krajach. W Niemczech Kűhne znajduje się na liście 20 najlepszych marek. Jest to jedna z najstarszych firm w Niemczech, jej korzenie sięgają prawie 300 lat wstecz, dając gwarancję wysokiej jakości. W 1722 roku powstała w Berlinie mała octownia, która 40 lat później przeszła w posiadanie rodziny Kűhne. 100 lat później cesarz niemiecki Wilhelm I przyjął Kűhne w poczet dostawców Dworu Królewskiego. Od tego czasu rodzinny biznes rozwijał się i unowocześniał. Asortyment produktów był wciąż urozmaicany i rozszerzany. Po octach przyszedł m.in. czas na produkcję musztard, dressingów, sosów, kremów balsamicznych. Rozwój nigdy nie ustaje! Firma Kűhne wciąż poszukuje inspiracji i wprowadza kolejne innowacje aby usatysfakcjonować smakoszy i koneserów.
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Kuhne, Ahmad Tea London (herbaty), Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl