Żywność

Czarno na białym! Pięć sprawdzonych sposobów na „kontrastowe” ciasta

Czarno na białym! Pięć sprawdzonych sposobów na „kontrastowe” ciasta
Warszawa, 5 listopada 2018 r. Informacja prasowa Czarno na białym! Pięć sprawdzonych sposobów na „kontrastowe” ciasta Czerń i biel to sprawdzone eleganckie i wyrafinowane połączenie.

Warszawa, 5 listopada 2018 r.
Informacja prasowa

Czarno na białym! Pięć sprawdzonych sposobów na „kontrastowe” ciasta

Czerń i biel to sprawdzone eleganckie i wyrafinowane połączenie. Dlaczego więc na wieczór w stylu glamour z przyjaciółkami albo rodzinny seans „Rodziny Adamsów” nie zaserwować sobie podwieczorku w tak klasycznym wydaniu?

Czerń i biel to kontrastowe, a jednocześnie bardzo uniwersalne połączenie. Fantastycznie się sprawdza w naszej garderobie, dlaczego więc nie wypróbować go na talerzu? Marka Delecta zdradza przepisy na pięć popularnych deserów bazujących na tej grze kolorystycznej.

Seromak z polewą czekoladową
Składniki:
Ciasto:
• 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
• 100 g zimnej margaryny lub masła
• 1 jajo
Masa serowa:
• 1 kg sera twarogowego lub trzykrotnie zmielonego
• 5 jaj
• 200 g cukru
• 100 g masła
• 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
Masa makowa:
• 1 puszka masy makowej Bakalland
Dekoracje:
• 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
• garść migdałów Bakalland
• 1 pomarańcza
Kto powiedział, że ciasto z makiem jest zarerwowane tylko na święta i to wyłącznie pod postacią makowca?
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do wypieku ciasta domowego do głębokiej miski, dodajemy jajko i tłuszcz. Składniki miksujemy za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników. Następnie, ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką i wykładamy nim okrągłą blaszkę do pieczenia o średnicy około 27 cm. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia i nastęnie nakładamy masę makową. Miękkie masło z cukrem i cukrem wanilinowym miksujemy do uzyskania puszystej, białej masy, do której dodajemy jajka, a potem łyżka po łyżce twaróg. Połączone składniki chwilę miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy, którą wylewamy na warstwę maku. Ciasto pieczemy w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) przez godzinę. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, a po godzinie wyjmujemy sernik na kuchenny blat. Gdy ciasto zupełnie wystygnie, dekorujemy je polewą czekoladową, migdałami i plastrami świeżej pomarańczy, po czym wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień. 😊

A to już wiesz?  Brownie ze słonym karmelem

Tartaletki z pianką i suszonymi owocami
Składniki:
Ciasto:
• 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
• 1 jajko
• 100 g margaryny
• 1-2 łyżki mąki do podsypania
Pianka:
• 220 g soku pomarańczowego
• 13 g żelatyny Delecta
• 100 g śmietany kremówki 36%
• 1 łyżka cukru pudru
• 5 moreli
• 1 garść żurawiny Bakalland
• konfitura porzeczkowa
Domowy, szybki do wykonania a zarazem efektowny pomysł na deser? Tartaletki!
Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Ciasto kruche do wypieku domowego przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyrabiając mieszankę z margaryną i jajem. Foremki na tartaletki smarujemy margaryną i prószymy mąką, wykładamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach wrzątku. Morele siekamy. Wraz z żurawiną przekładamy do rondla i zalewamy sokiem pomarańczowym, a następnie zagotowujemy na małym ogniu. Żelatynę przelewamy do soku i dokładnie mieszamy. Następnie, ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem pudrem i dodajemy do soku. Dokładnie wymieszaną masę rozlewamy do silikonowych foremek, o kształcie, który będzie pasował do tartaletek i odstawiamy do stężenia do lodówki. Na gotowe ciasto wykładamy po łyżce konfitury porzeczkowej, a na wierzchu każdej z tartaletek układamy pomarańczową piankę. Pyszności gotowe!

Ciasto zebra
Składniki:
• 1 opakowanie ciasta jogurtowego Delecta
• 3 łyżki kakao
• 4 jaja
• 150 ml mleka
• 175 g masła
Ciasto zebra spełnia wszystkie wymogi dobrego deseru: jest przepyszne, ładnie wygląda i jest proste w przygtowaniu!
Mieszankę do domowego wypieku ciasta jogurtowego przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, dodając zamiast jogurtu mleko, a następnie masę dzielimy je na 2 części.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160-170°C (bez termoobiegu). Dużą keksówkę o długości 35 cm lub okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do jednej połowy ciasta dodajemy kakao i miksujemy. Dwa rodzaje ciasta układamy naprzemiennie w foremce. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 40−45 minut.
Ciasto doskonale nadaje się jako dodatek do kawy, zarówno do białej, jak i czarnej. 😊

A to już wiesz?  Wieczór meksykański zabawa z motywem w tle

Beza pistacjowa z kremem czekoladowym
Składniki:
Ciasto:
• 1 opakowanie bezy Delecta
• 125 ml zimnej wody
Nadzienie:
• 500 ml śmietany kremówki
• 150 g gorzkiej czekolady
• 100 g pistacji Bakalland
• 50 g fig Bakalland
• 50 g daktyli Bakalland
Bezowy torcik wygląda niezwykle efektownie, a dzięki bezie Delecta robi się go bardzo szybko!
Dzień przed przygotowaniem torciku śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Śmietankę studzimy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140-150°C (bez termoobiegu). Bezę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, dodając wodę i miksując przez około 10 minut. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia odrysowujemy od talerza dwa okręgi o średnicy około 18 cm, następnie odwracamy go i zaznaczone koła wypełniamy masą bezową. Bezę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy zgodnie z informacją na opakowaniu. Czekoladową śmietankę wyjmujemy z lodówki i ubijamy na sztywny krem w mikserze. Wystudzone, bezowe spody przekładamy kremem, a wierzch ozdabiamy pokrojonymi figami, daktylami i pistacjami oraz ulubionym pikiem.
Dodatek bakalii urozmaica klasyczny wypiek, jakim jest beza. Słodka i delikatna będzie rozpływała się w ustach.

Ciasto czekoladowe z winogronami
Składniki:
Ciasto:
• 2 szklanki mąki pszennej
• ¾ szklanki cukru
• 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta
• 3 łyżki kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
• ¾ szklanki mleka
• 1 jajko
• ¼ szklanki oleju
• 150 g winogron bezpestkowych
Dekoracja:
• 1 tabliczka białej czekolady
• 20 g masła
• 40 g kwaśniej śmietany
• 1 laska wanilii
• kiść ciemnych winogron do przybrania
• 2 świeże figi lub garść suszonych fig Bakalland
• 1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada
Ciasto czekoladowe z winogronami i figami to idealna propozycja na jesienne popołudnie.
Na początku winogrona myjemy i kroimy w połówki. Równolegle piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce umieszczamy wszystkie suche składniki wraz z winogronami i całość mieszamy. W drugiej zaś mieszamy mokre składniki. Mleko, olej i jajka dodajemy do suchych składników i mieszamy dużą łyżką do połączenia. Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Gdy będzie gotowe – odstawiamy do wystudzenia na kratce. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany. Na końcu dodajemy do niej ziarenka z laski wanilii. Wystudzone ciasto układamy na paterze lub dużym talerzu, polewamy przestudzoną polewą. Wierzch wykładamy owocami: winogronami, figami i listkami mięty oraz płatkami czekoladowymi.
Kawałek pysznego ciasta w połaćzeniu z dobrą książką sprawiają, że jesień staje się ciut bardziej znośna.

A to już wiesz?  Kuchnie z różnych stron świata – zainspiruj się!

Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl
Dodatkowe informacje:

Delecta to marka spożywcza z wieloletnią tradycją, ciesząca się zaufaniem konsumentów, ceniona za szczerość, autentyczność i wysoką jakość oferowanych produktów. Choć firma w tym roku obchodzi 25-lecie swojego istnienia, to jej tradycja sięga aż 1816 roku. Marka oferuje konsumentom szeroki wybór deserów, mieszanek, przypraw oraz dodatków do domowego wypieku ciast. W portfelu producenta znaleźć można również markę Anatol – niskoprzetworzoną, zbożową kawę ekspresową w saszetkach, a także zupy w proszku, w tradycyjnych polskich smakach. Firma stale rozszerza swój asortyment, dopasowując go do dynamicznie zmieniających się upodobań klientów. Dbałość o doskonały smak oraz czysty skład, to motto, przyświecające wszystkim produktom marki. Delecta od 2015 roku wchodzi w skład grupy kapitałowej Bakalland.
Więcej informacji na stronie: www.delecta.pl
Ciekawe przepisy na ciasta i desery można znaleźć tutaj: www.delektujemy.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy