Rośliny WegetarianizmWeganizm Żywność

Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski może przynieść dużo dobrego naszemu zdrowiu.

Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski może przynieść dużo dobrego naszemu zdrowiu.
Cieciorka ? warto jeść na zdrowie Do niedawna uważana jedynie za przysmak wegetarian i wegan, teraz święci triumfy nie tylko jako wartościowy zamiennik mięsa, ale

Cieciorka ? warto jeść na zdrowie

Do niedawna uważana jedynie za przysmak wegetarian i wegan, teraz święci triumfy nie tylko jako wartościowy zamiennik mięsa, ale także składnik diety każdego, kto dba o zdrowie. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski ? nazw tej rośliny jest wiele, podobnie jak dużo dobrego może ona przynieść naszemu zdrowiu.

Nazwa ,,groch włoski? jest nieco myląca ? lekko pomarańczowe ziarna tej rośliny swoim kształtem nie przypominają ziaren grochu, smak i jest nieco inny od ,,klasycznych? roślin strączkowych; można nazwać go jako nieco słodkawy i delikatny z orzechową nutą. To dlatego cieciorka świetnie sprawdza się jako składnik wielu dań na ciepło i zimno, a także jako podstawa sałatek czy przekąsek. Jest również składnikiem tak popularnej nie tylko na Swym Wschodzie, ale i na Starym Kontynencie pasty humus czy kotlecików zwanych falafel.

Jednak poza bezdyskusyjnymi zaletami smakowymi, cieciorka jest także niebagatelny wpływ na zdrowie i kondycję człowieka, ponieważ zawiera całe mnóstwo cennych składników odżywczych, mikroelementów oraz witamin, takich jak m.in. żelazo, magnez, witaminy z grupy B, cynk, potas czy fosfor. Dodatkowo jest źródłem błonnika pokarmowego, aminokwasów, przypominających te, zawarte w białku zwierzęcym oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dobroczynne właściwości posiadają zarówno ziarna, jak i liście cieciorki, z których wykonywa się napary.Ugotowane ziarna cieciorki, jako, że są bardzo dużą ilość białka i węglowodanów, polecane są przez niektórych lekarzy jako naturalny środek, zwiększający płodność. Dodatkowo roślinie tej bierze się właściwości pobudzające, które czynią z niej klasyczny afrodyzjak!

Ciecierzyca jest bogata w błonnik pokarmowy. Wysoka zawartość błonnika chroni przed nowotworami jelita grubego, wspomaga trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę. ? mówi Ewa Janicka – Technolog Żywności z firmy Primavika. Dodatkowo zawarty w cieciorce kwas linolowy i oleinowy wspomagają funkcjonowanie żołądka, trzustki i śledziony, a liczne makro-i mikroelementy korzystnie działają na stan skóry, włosów i paznokci oraz podnoszą odporność organizmu.

A to już wiesz?  Dopasuj herbatę do swojego temperamentu!

Podobnie jak większość warzyw strączkowych, także i cieciorkę należy moczyć przed przygotowaniem około 10 godzin w zimnej wodzie. Po tym czasie gotuje się ją przez jedną do dwóch godzin, od czasu do czasu sprawdzając twardość ziaren. Do gotowania można wykorzystać także szybkowara, wtedy cieciorka będzie gotowa w ok 30 minut i dodatkowo zachowa większą dawkę witamin. Smakuje doskonale z tradycyjnymi przyprawami jak pietruszka czy tymianek, ale równie dobrze składa się z nieco bardziej egzotycznymi dodatkami jak curry, kurkuma, cynamon czy gałka muszkatołowa. Na tych, którzy nie mają czasu lub możliwości, aby samodzielnie przygotować cieciorkę, w sklepach czekają gotowe dania, np. cieciorka w sosie pomidorowym, humus lub falafel. Można z nich korzystać pod warunkiem wcześniejszego przeczytania etykiety i upewnienia się, że w potrawie nie ma sztucznych dodatków, zbędnych cukrów i barwników.

Nieważne w jakim towarzystwie, cieciorka nada niepowtarzalnego charakteru każdej potrawie, czyniąc z niej nie tylko smaczne, ale i oryginalne danie. Co najważniejsze – regularne spożywanie cieciorki ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, chroniąc go przed wieloma chorobami. Jedzmy więc cieciorkę na zdrowie!

źródło: www.primavika.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy