Ciasto herbaciane
(TM5)
Składniki
Herbata
300 g wody
2 łyżeczki herbaty czarnej liściastej (np. Assam, Ceylon, English Breakfast)
Ciasto
200 g orzechów włoskich, łuskanych
4 jajka
300 g cukru
250 g oleju
20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 10 g cukru wanilinowego
30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
½ łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
500 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®
Herbata
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, podgrzewać 4 min/90°C/obr. 1.
2. Dodać herbatę, podgrzewać 3 min/90°C/obr. 1. Herbatę przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do miski, odstawić do ostudzenia na 10 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Ciasto
3. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, formę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
4. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić 5 s/obr. 8.
5. Dodać ostudzoną herbatę, jajka, cukier, olej, cukier waniliowy, kakao i sok z cytryny, wymieszać 15 s/obr. 5.
6. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 40 s/obr. 4. Przelać do przygotowanej wcześniej formy, piec ok. 40 min (200°C). Upieczone ciasto podzielić na 24 kawałki.
7. Ciasto herbaciane podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Przygotowanie jeśli nie masz urządzenia Thermomix®
Herbata
1. Herbatę zaparzyć.
2. Herbatę przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do miski, odstawić do ostudzenia na 10 min.
Ciasto
3. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C, formę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
4. Orzechy zmielić.
5. Dodać ostudzoną herbatę, jajka, cukier, olej, cukier waniliowy, kakao i sok z cytryny, zmiksować.
6. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką do połączenia składników. Przelać do przygotowanej wcześniej formy, piec ok. 40 min (200°C). Upieczone ciasto podzielić na 24 kawałki.
7. Ciasto herbaciane podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
WSKAZÓWKA
Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.