Informacja prasowa
Łódź, 08 listopada 2016
Cejlońskie dobrodziejstwo, czyli dlaczego lepiej pić herbatę?
Sri Lanka – ta piękna wyspa leżąca na Oceanie Indyjskim słynie z przypraw oraz doskonałej herbaty. Jednak nie od zawsze. Wiele lat temu zamiast herbaty uprawiana była tam kawa. Co się zatem z nią stało? Większość plantacji w XIX wieku została zaatakowana przez rdzę kawową. Prawie wszystkie uprawy zostały zniszczone, powodując bankructwo wielu plantatorów z Anglii.
Dopiero w latach 70 XIX w. postawiono na herbatę. Czy słusznie?
Odporność herbaty na zarazy nie jest jedynym powodem, dla których Cejlon stał się jej ojczyzną. Unikalny splot warunków na wyspie pozwolił na hodowanie herbaty o bogatym smaku i aromacie. Fakt ten wykorzystuje marka Akbar, której produkty w 100% pochodzą z Cejlonu. Jak się okazuje zarówno niegdyś, jak i dzisiaj, herbatę doceniamy nie tylko za jej walory smakowe, ale także za właściwości zdrowotne. Oto kilka powodów dla których lepiej rozpocząć dzień od filiżanki herbaty niż kubka kawy.
Herbata dla zdrowia
Codzienne picie filiżanki herbaty może zredukować ryzyko wystąpienia chorób krążenia czy niedokrwiennych serca. W dalekich krajach Azji te choroby należą do rzadkości, właśnie dzięki spożywanej tam herbacie. Dodatkowo zawarte w niej przeciwutleniacze chronią nasz organizm przed komórkami rakowymi. Częste picie kawy powoduje natomiast problemy ze snem, zgagę czy podwyższone ciśnienie krwi. Co więcej, zwolennicy herbaty będą mieli mocniejsze kości, obniżony poziom złego cholesterolu oraz organizm oczyszczony z toksyn. Oczywiście tak jak i wszystko inne, tak i herbaty, nie należy spożywać w nadmiarze. Kilka filiżanek dziennie jest jednak jak najbardziej wskazane.
Herbata dla urody
Osoby pijące kawę doskonale wiedzą, w jaki sposób wpływa ona na stan zębów – powoduje ich żółknięcie, podczas kiedy herbata posiada fluor, który wzmacnia zęby i dziąsła. Niektóre badania potwierdzają także to, że regularne picie herbaty pozwala utrzymać prawidłową masę ciała. Dodatkowo, dzięki zawartym w herbacie przeciwutleniaczom skutecznie opóźnia ona procesy starzenia skóry. Napój ten poleca się także osobom, które są miłośnikami opalania, gdyż chroni on przed szkodliwymi skutkami promieniowania ultrafioletowego. Doskonale zdają sobie z tego sprawę Lankijczycy, którzy pracując fizycznie są narażeni na nadmierną ekspozycję skóry na słońce.
Jaką herbatę wybrać?
Szczególny wpływ na właściwości herbaty ma sposób jej uprawy. Warto pamiętać, że należy wybierać herbatę, której pochodzenie jest nam znane. Jednymi z najlepszych są te z Cejlonu, gdyż wysokogórskie plantacje znajdujące się na wyspie są najczystszymi plantacjami herbaty na świecie. Najlepsze gatunki zbierane są ręcznie, tak jak wszystkie herbaty Akbar, a każdy ich miłośnik doskonale zna symbol cejlońskiego lwa. Zdobi on opakowania herbat, które w 100% zostały wyhodowane, zebrane i zapakowane na Cejlonie.
Aby w pełni cieszyć się wszystkimi właściwościami herbaty należy prawidłowo ją zaparzyć. Oto sprawdzony przepis.
Potrzebujesz:
Herbatę liściastą Akbar Pure Ceylon
Świeżo zagotowaną wodę (woda musi być zagotowana tylko raz!)
Czajniczek
Wystarczy, że nasypiesz do czajniczka tyle łyżeczek herbaty, ile osób będzie ją spożywać, plus jedną dodatkową łyżeczkę. Wlejesz wodę do czajniczka bezpośrednio na liście i pozwolisz, aby parzyła się 2 minuty. Następnie zamieszaj i zaparzaj ją jeszcze przez ok. 3 minuty.
Tak zaparzona herbata będzie miała doskonały aromat i smak oraz największą zawartość garbników – substancji, które wpływają korzystnie na układ pokarmowy oraz zapobiegają biegunkom.
Warto pamiętać, że debata pomiędzy zwolennikami kawy i herbaty będzie toczyć się jeszcze przez wiele lat. Zarówno jeden, jak i drugi napój ma swoje mocne i słabe strony.
Więcej informacji na temat marki Akbar znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl