Żywność

Burgery z grilla na trzy sposoby

Burgery z grilla na trzy sposoby
Informacja prasowa Poznań, 14 sierpnia 2018 r. Burgery zdobywają coraz większą popularność, nie tylko jako danie serwowane w restauracjach, ale również jako potrawa do samodzielnego

Informacja prasowa
Poznań, 14 sierpnia 2018 r.

Burgery zdobywają coraz większą popularność, nie tylko jako danie serwowane w restauracjach, ale również jako potrawa do samodzielnego przygotowania. Ich przyrządzenie nie jest bowiem skomplikowanie i nie zajmuje wiele czasu. Z tego powodu są także świetną alternatywą dla tradycyjnych dań z grilla. Tym bardziej, że to przekąska, którą można zjeść bez pomocy widelca i noża.
Eksperci marki Sandra przygotowali trzy sposoby na burgery z grilla. Który z nich wypróbujesz podczas najbliższego spotkania przy ruszcie?
Burger dla mięsożerców
Składniki:
• 500 g mielonej wołowiny (opcjonalnie wieprzowiny dobrej jakości)
• 2 ząbki czosnku
• 200 g drobno pokrojonego boczku
• 1 jajko
• Sól i pieprz
• Kilka łyżek bułki tartej do zagęszczenia konsystencji
• 4 bułki do burgerów
• Sałata lodowa
• Kilka ogórków konserwowych marki Sandra
• Ulubiony sos
Przygotowanie:
Zmieloną wołowinę przypraw solą i pieprzem, dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę, jajko i boczek. Mięso wyrabiaj rękami około 3 minuty (aby mięso nie kleiło się do rąk możesz dodać kilka łyżek bułki tartej). Następnie podziel je na porcje ok. 150-gramowe i uformuj z nich płaskie kotlety. Na środku każdego burgera zrób kciukiem lub łyżką 1 cm wgłębienie. Dzięki temu podczas grillowania kotlety się nie wybrzuszą, ale pozostaną idealnie płaskie. Grilluj je tak długo, aż będą wypieczone tak, jak lubisz. Aby bułki były ciepłe, połóż je na 2 minuty na grilla. Po zdjęciu posmaruj pieczywo ulubionym sosem. Między bułki włóż liść sałaty, kotleta i pokrojonego ogórka.
Wege burger
Składniki:
• 350 g gotowanej ciecierzycy z puszki marki Sandra
• 3 cebulki dymki
• ½ pęczka natki pietruszki
• Kilka listków świeżej mięty
• 1 ząbek czosnku
• sól
• 4 łyżki bułki tartej
• Kasza kukurydziana do panierowania
• Olej do smażenia
• Bułki do burgerów
• Sałata lodowa
• Rzodkiewka
• Czerwona cebula
• Plastry cukinii
• Ulubiony sos
Przygotowanie:
Cieciorkę odsącz na sitku, pozostawiając zalewę do późniejszego wykorzystania. Zmiksuj ją na gładką masę (jeśli jest zbyt sucha, dodaj nieco zalewy z puszki). Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oleju. Zdejmij z ognia i przełóż do miski z cieciorką. Dodaj także posiekaną natkę pietruszki, miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól do smaku. Wymieszaj, wsyp bułkę, dodaj 2-3 łyżki zalewy po cieciorce i wyrób masę (jeśli jest za rzadka, dosyp jeszcze trochę bułki). Z masy uformuj kotlety, obtocz je w kaszy i grilluj przez około 3-5 minut z każdej strony (do uzyskania złotego koloru). Przekrój bułki na pół, posmaruj wewnątrz sosem, na jednej z połówek każdej bułki połóż sałatę, usmażone kotlety, pokrojone rzodkiewki, cebulę i plastry cukinii. Przykryj drugą połówką bułki.
Burger na deser
Składniki:
• 4 bułki maślane
• 4 krążki wycięte z arbuza
• 8 plastrów ananasa z puszki np. marki Sandra
SOS CZEKOLADOWY
• 1 szklanka wody
• ½ szklanki cukru
• ½ szklanki miodu
• ¾ szklanki kakao
• 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Przygotuj sos czekoladowy. Do wody wsyp cukier, dodaj miód i kakao. Wymieszaj i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystudzenia. Bułki przekrój wzdłuż na pół. Opiecz na grillu uważając, by się nie przypaliły. Połóż na ruszt też plastry ananasa i krążki arbuza. Zostaw na chwilę, aby się zarumieniły. Złóż burgery – spód bułki posmaruj sosem czekoladowym, połóż plaster ananasa, następnie krążek arbuza, na koniec ponownie plaster ananasa. Polej sosem czekoladowym, przykryj górą bułki. W środek burgera wbij patyczek do szaszłyków, by całość się nie rozpadła.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

A to już wiesz?  Mamo, pamiętaj o sobie!

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy