Zdrowie

Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską

Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską
Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską Składniki:  2 dojrzałe awokado  2 większe ząbki czosnku  1/2 szklanki nerkowców  4-5 suszonych śliwek

Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską

Składniki:
 2 dojrzałe awokado
 2 większe ząbki czosnku
 1/2 szklanki nerkowców
 4-5 suszonych śliwek kalifornijskich
 4 czubate łyżki ugotowanej, jasnej kaszy quinoa (około 1/2 szklanki suchej)
 1/2 łyżeczki wędzonej soli
 świeżo mielony pieprz czarny do smaku
 szczypta chilli do smaku
 łyżka sosu sojowego
 3-4 łyżki masła klarowanego
 bułka tarta (najlepiej orkiszowa)

Do podania :
 liście sałaty
 rukiew wodna/kolendra
 soczysty pomidor
 rzodkiewki
 ogórek zielony
 koperek
 jogurt naturalny roślinny
 chilli/pieprz czarny lub inne przyprawy które lubisz
 bułki orkiszowe okrągłe

Przygotowanie:
Kaszę quinoa podpraż w suchym garnku, zalej wodą w proporcji 1:2 i ugotuj do miękkości. Orzechy i śliwki poszatkuj, podpraż na łyżce masła klarowanego z dodatkiem soli wędzonej, pieprzu i chilli. Awokado obierz, przełóż do miski i zgnieć dokładnie widelcem. Obierz czosnek, poszatkuj go na drobno i dołóż do awokado. Dodaj prażone orzechy ze śliwką, ugotowaną quinoa, sos sojowy i 3-4 łyżki bułki tartej, tak żeby z masy można było formować kotlety. Wszystko wymieszaj, rękoma uformuj burgery, obtocz porządnie w bułce tartej i podsmaż z obu stron na maśle klarowanym. Na rozgrzanej po smażeniu burgerów patelni podsmaż przekrojone na połówki bułki. Spody posmaruj jogurtem roślinnym, włóż plaster pomidora, usmażonego burgera, liście sałaty, świeżą rzodkiewkę i ogórka do smaku, polej z wierzchu jogurtem wymieszanym z pieprzem i na przykład z poszatkowanym koperkiem lub świeżą kolendrą. Podawaj na ciepło, świeże są zawsze najlepsze!

4-6 porcji

Czas przygotowania:
30 minut

A to już wiesz?  Eko dom w górach wygrała

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy