Przepisy

Bliny serowo-ziemniaczane

Bliny serowo-ziemniaczane
Jedno warzywo, kilka nazw gwarowych i tysiące sposobów na jego przygotowanie. Najwyższy czas sięgnąć po pyry, grule lub kartofle i przyrządzić z nich ciepłe i

Jedno warzywo, kilka nazw gwarowych i tysiące sposobów na jego przygotowanie. Najwyższy czas sięgnąć po pyry, grule lub kartofle i przyrządzić z nich ciepłe i sycące dania. Wspólnie z laureatami programu promocyjnego „Doceń polskie” zachęcamy do wypróbowania pięciu przepisów na ziemniaczane specjały.

II. Bliny serowo-ziemniaczane
Do przygotowania serowo-ziemniaczego specjału zaprasza Spółdzielnia Mleczarska SPOMLEK, producent serów Serenada i laureat programu „Doceń polskie”.

Składniki (porcja na 4 osoby):
– puree ziemniaczane z 1 kg ugotowanych i przetartych ziemniaków
– 1 łyżka francuskiej musztardy (z całymi ziarnami)
– 10 dag sera Salami Serenada nagrodzonego certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
– 3 łyżki mąki
– 2 jaja
– 250 ml kwaśnej śmietany 18%
– 2 spore łyżki tartego chrzanu
– olej i masło do smażenia
Przygotowanie:
Kwaśną śmietanę mieszamy z chrzanem, aż powstanie jednolity sos.
Ser Salami Serenada kroimy w drobną kostkę, po czym z sera, puree, mąki, musztardy i jaj przygotowujemy ciasto. Formujemy z niego okrągłe placuszki, które następnie lekko spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (oleju zmieszanym z masłem). Bliny podajemy z sosem chrzanowym, musztardą oraz szczypiorkiem. Danie zyska więcej aromatu, gdy dodamy do niego zgrillowane na suchej patelni cząstki cytryny.

Z jak Ziemniak. Pięć prostych przepisów na kartoflane pyszności

Lista potraw, których składnikiem są ziemniaki jest równie długa co historia obecności tego warzywa na europejskich stołach. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), chcąc podkreślić znaczenie tej rośliny uprawnej, ustanowiła rok 2008 Międzynarodowym Rokiem Ziemniaka. Miłośnicy kartofli (pyr lub ziemniaków) nie potrzebują specjalnej okazji, by sięgać po to warzywo.
Dodatkową motywację stanowią ciekawe przepisy kulinarne producentów żywności, których wyroby zdobyły godła Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Nagrodzone przez specjalistów z branży spożywczej produkty rodzimych firm są, obok ziemniaków, głównymi składnikami pięciu sycących dań, idealnych na jesienny dzień. Nie pozostaje nic innego jak sięgnąć po obieraczkę do warzyw i zabrać się do pracy!

A to już wiesz?  Chrupiąca jesienna przekąska, czyli placuszki warzywne z twarożkiem

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy